Svibanj će u Zagrebu početi s odličnim koncertima i s još par cool događanja

Tjedan pred nama mnogi će spojiti u jednu odličnu proljetnu neradnu cjelinu! Praznik rada koji pada u srijedu donosi nam mogućnosti više izlazaka nego bi ih inače planirali, a gdje vas mi vodimo, saznajte u nastavku…

V magazin

Portal Vizkultura prošle je godine proslavio 5. rođendan. Povodom okrugle obljetnice postojanja i vizkulturiranja domaće scene, pokretači i urednici projekta Vizkultura.hr Ivan Dorotić i Maja Bosnić zaželjeli su – uz pomoć divne i entuzijastične grupe suradnika i partnera – realizirati publiciranje tiskanog izdanja Vizkulture!

Proizašla iz neobaveznog sanjarenja, ova se ideja kroz period od 365 dana polako transformirala u V magazin, pozamašnu publikaciju kulturno-umjetničke tematike na čak 256 stranica. V magazin će javnosti premijerno biti predstavljen na promociji u Dvorani Müller na prvom katu zagrebačkog Kina Europa, u ponedjeljak 29. travnja 2019. s početkom u 19 sati.

V magazin istovremeno je knjiga, časopis i slavljeničko rođendansko specijalno tiskano izdanje Vizkulture, ali i “maketa želja” – svojevrsno testiranje utopije o tome kako bi sadržaj koji ekipa iz Vizkulture već godinama objavljuje u digitalnoj formi na svom portalu izgledao u obliku ukoričene magazinske publikacije.

U uređivačkom timu magazina dvojcu Bosnić i Dorotić pridružile su se Vizkulturine dugogodišnje suradnice Jelena Pašić i Maja Marković, a uz članove uredništva, autori(ce) intervjua i tekstova u magazinu su neki od dosadašnjih Vizkulturinih suradnika/ica; Dominko Blažević, Frane Dumandžić, Antonija Eremut Erceg, Marko Golub, Bojan Krištofić, Srđan Sandić i Saša Šimpraga.

Važni i nezaobilazni partneri projekta bile su tvrtke Igepa Plana i Stega tisak, bez čije partnersko-sponzorske podrške, uz pregršt različitih vrsta papira korištenih u magazinu te osebujnog tiska s minuciozno-perfekcionističkim pristupom, realizacija V magazina ne bi bila moguća. Suvremeno te dizajnerski odvažno oblikovanje magazina potpisuje ženski dizajnerski kolektiv NJI3 kojeg čine Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak, a alternacijske naslovnice magazina – tri varijante slova V – osmislili su uspješni hrvatski tipografi Nikola Đurek, Marko Hrastovec i Hrvoje Živčić, ujedno i autori svih fontova korištenih u publikaciji.

Autorske fotografije, nastale isključivo za sadržaj magazina, potpisuju redom ženske autorice s domaće suvremene fotografske scene: Sanja Bistričić, Maja Bosnić, Dea Botica, Karla Jurić, Tjaša Kalkan, Glorija Lizde, Petra Mrša, Marina Paulenka, Lili Zaneta i Katarina Zlatec. Autorica studijskih fotografija otisnutog V magazina je Marija Gašparović, dok su dva priloga u magazinu svojim autorskim ilustracijama interpretirale Klara Rusan i Tea Stražičić.

Sadržaj V magazina koncipiran je u duhu matičnog portala Vizkultura i sastoji se od kombinacije opsežnih razgovora, autorskih eseja, umjetničkih projekata i specijalnih priloga. Najavljujući u nastavku samo neke od obrađenih tema, projekata i polja djelovanja sugovornica i sugovornika V magazina, lako je zaključiti kako je tematski fokus publikacije baziran na okolišu, prirodnim procesima, biologiji, biotehnologiji, ekologiji i srodnim temama usko vezanima uz prostor i prirodu. Umjesto sumiranja najboljeg sadržaja iz petogodišnje arhive Vizkulture, ili pak subjektivne selekcije najznačajnijih događaja, poetika, izložbi i projekata u aktualnom trenutku, urednička je koncepcija temeljena upravo na ideji stvaranja magazina koji će biti svojevrsna simulacija o Vizkulturi u nekom „drugom mediju“: kako bi Vizkultura izgledala da postoji kao, primjerice, dvomjesečni tiskani magazin o kulturi i umjetnosti, sadržajno usmjeren kroz jasan, aktualan i usmjeravajući, ali ne i suviše nametljiv temat.

Među sugovornicima predstavljenim u intervjuima magazina su neki od ključnih aktera domaće kulturno-umjetničke scene: umjetnik i modni dizajner Silvio Vujičić, slikar Zlatan Vehabović i kustoski kolektiv [BLOK]. Kao kontrapunkt intervjuima posebno mjesto u magazinu zauzima specijal – kurirani sadržaj, prepušten birou suvremene umjetničke prakse Kontejner i ženskom umjetničkom kolektivu Ljubavnice. Ciljajući što više decentralizirati sadržaj V magazina, uredništvo ističe tri opsežne teme bazirane na otočkim umjetničkim praksama; od otoka Silbe, preko Visa i Lastova pa sve do Korčule. Jedan od priloga u magazinu posvećen je kinu Europa, dugogodišnjem Vizkulturinom partneru u projektu Plakatiranje i domaćinu promocije, što poseban značaj ima uslijed trenutno upitne budućnosti kina. Esejistički dio magazina čine tekstovi koji promišljaju odnose prirode i umjetnosti, dizajna i ekologije, geografije i umjetnosti, važnost pitke vode u gradu te anticipiranje urbanih promjena.

Ostatak V magazina, uz detalje iz procesa njegova nastanka iz uredničkog, sadržajnog te dizajnersko-oblikovnog aspekta, na promociji će predstaviti uredništvo i dizajnerski tim magazina, u društvu većine ostalih aktera uključenih u projekt.

Ukoliko želite jedan od samo 1.000 primjeraka magazina svakako dođite na promociju i ne zaboravite ponijeti platnenu torbu – V magazin nije nimalo lagan, a ne planiramo ga niti prodavati niti slati poštom!

Cruising sa Srđanom Sandićem: Nikola Radić

O zakonitostima poezije, slobodama, prijelazima, granicama, umjetničkim identitetima, nomadstvu, “značenju” pjesama Srđan Sandić razgovarat će s mladim, hiperzanimljivim umjetnikom, autorom – Nikolom Radićem. Vidimo se u utorak, 30.4.2019. u MaMi! Ulaz je kao uvijek – besplatan.

Nikola Radić (1989) je srpsko-francuski pjesnik, muzičar, novinar i prevoditelj. Poeziju je objavljivao u zbornicima (tri izdanja “Rukopisa”, “Zbornik suvremene ljubavne poezije”), časopisima (“Književne vertikale”) i na portalima (“Strane”, “Pljuskovi”, “fake poet”). Godine 2017. objavio je prvu knjigu poezije “Prolećima si potreban” (Kovačnica priča, Beograd). Jedan je od osnivača beogradskih književnih večeri “Trop Autsajder”.

Kao član dvije kazališne trupe i bubnjar-perkusionista brojnih muzičkih sastava (Todora, Mr. G.B, Worldly Savages, sHpiritus mOvens), nastupao je u svim zemljama bivše Jugoslavije, u Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Italiji i Francuskoj. Od 2013. godine predvodi beogradski bend Barka Dilo u kojemu pjeva, piše tekstove i muziku. Nikola Radić i njegov bend Barka Dilo proglašeni su 2013. godine za najbolje beogradske ulične izvođače, a prošle godine su objavili debi album “Karta slučaja” (Krokodil Studio / Kontra).

Autorski članci i prijevodi objavljivani su mu na portalima “Courrier des Balkans”, “Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa”, “Kultiviši se”, “Buka” i u srpskom izdanju “Le Monde Diplomatique”, a preveo je i strip “Linije fronta”, kao i zbirku pjesama “Sredine” Stipe Odaka. Nakon studija Francuskog jezika i književnosti u Beogradu, kao stipendist Vlade Francuske završio je diplomski studij u Inženjerstvu kulturnih i interkulturalnih projekata na Sveučilištu Bordeaux Montaigne. Poslije Beograda, Bordeauxa, bretonskih gradova Rennes i Trélévern, trenutno živi i radi u Zagrebu kao dopisnik i prevoditelj za francuski Courrier des Balkans.

Prvomajska Funk Selekcija

U utorak 30. travnja Vintage Industrial Bar priprema zagrijavanje za osvajanje prvomajskog praznika rada uz najbolju moguću funky plesnu selekciju groovy glazbe koja će vas natjerati da odplešete daleko u noć obzirom da je dan iza #slobodan! Baš kao i upad na Prvomajsku Funk Selekciju. #funkTHEvintage

Uz najbolje funk uspješnice kroz fuziju žanrova od old skewla, breaks, deep, funky beatsa, dancefloor jazz, rare grooves… vode vas autentični hrvatski funk delegati Werft & Pips, mag i arhitekt, monarh i alkemičar rasplesat će vaša očuvana milenijalna koljena.

DJ WEFRT
Veliki kaiser STANK! radio emisije, kolekcionar afro funk beatova, grof baršunastog brka i selektorski genijalnog uma koji neće poštediti nikoga.

DJ PIPS
Como Disco Jokey te llevará a la sala de pánico invisible y creará esa adicción para las melodías funky más funky. Frtlj, frtlj, party party looper Pips te lleva a un frente sensual lleno de buen ritmo.

Nina Romić – koncert u Zagrebu

Koncertni svibanj Vintage Industriala otvorit će jedna od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica – Nina Romić, koja će u četvrtak 02.05. nastupiti nakon dugo vremena prvi put sa bendom kojeg čine: Frederic Lanz (klavijature), Jelena Galic (bass) te Krešimir Oreški (bubnjevi). A da nas na koncertu čeka prava glazbena poslastica Nina je pokazala i s novim spotom za pjesmu Crno, objavljenim jučer:

Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja “Daljine” 2010., drugim albumom “Ptice” (Aquarius Records), Nina Romić je osvojila kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album, i “Sloboda” 2018. godine.

Glazbeni počeci

Nina Romić rođena je u obitelji koja iznimno voli glazbu. Otac je svirao gitaru i pjevao, čak je u mladosti imao bend, zvali su se Štekeri. Majka je pisala poeziju i također voljela pjevati te su nju i brata od rane dobi uputili na svoju kolekciju kaseta i ploča. U djetinjstvu je živjela na relaciji Sinj – Mostar – Iran – Zagreb i često s obitelji putovala, a vrijeme tijekom obiteljskih putovanja u narančastom „stojadinu“ kratile su im kasete Boba Dylana, Bijelog dugmeta, Olivera Dragojevića, Drugog načina, JJ Calea, Pink Floyda…To su ujedno bili njeni glazbeni počeci.

U osnovnoj školi jedno je vrijeme svirala tamburicu za KUD i bila članica zbora. Potkraj osnovne škole počela se interesirati za poeziju te je od dvanaeste godine zapisivala prve stihove. U srednjoj školi upisuje tečaj gitare na Rock akademiji i na staroj očevoj gitari iz vojske uči prve akorde. Zajedno sa stihovima, uz gitaru, nastajale su njene prve pjesme. Tada je imala 15 godina.

Godine 2005. pokrenut je glazbeni portal Earbugs. Bio je zamišljen kao stranica na kojoj bi glazbenici mogli podijeliti svoju glazbu, napisati biografiju i na taj se način promovirati. Nina je podijelila nekoliko sobnih snimki, voditelji stranice ubrzo su je kontaktirali i uslijedio je službeni početak njenih koncertnih aktivnosti. Organizirali su joj prva dva koncerta u zagrebačkom klubu Spunk.

Zahvaljujući Earbugsu ostvarila je prvu glazbenu suradnju i prijateljstvo s glazbenicima iz dubrovačke grupe Izae s kojima je u ljeto 2006. snimila zajednički EP. Za Ninu je to bilo izuzetno iskustvo, a tada je i shvatila da želi surađivati s drugim glazbenicima. EP je miksao Teo Martinović, a taj mini album i dalje joj je jedna od dražih snimljenih uspomena. To ljeto održala je i prvi koncert izvan Zagreba, u kultnom hrvatskom klubu A3 u Kninu.

Jazz Club Live

Godine 2007. počinje surađivati s drugim glazbenicima. Bilo je kraćih suradnji s nekoliko gitarista, a među dražima joj je ona s gitaristom Filipom Kozlicom (iz benda Lotus), s kojim je snimila album uživo pod nazivom “Jazz Club Live” koji su poslije podijelili na internetu.

Te godine kreće na etno radionicu i upoznaje Dunju Knebl, jednu od najpoznatijih i najvažnijih etno glazbenica u Hrvatskoj. Uz vlastitu glazbu, Nina polako počinje istraživati i hrvatsku tradicijsku glazbu. S Dunjom je surađivala na njenim albumima, bila članica njezina etno zbora i predstave “Oj ti tožni človek”, te su snimile zajednički božićni etno album “Dođe Božić oj Koledo” koji je bio nominiran za Porina u kategoriji etno glazbe. Na snimanju zajedničkog albuma upoznala je Damjana Čakmaka, budućeg suradnika s kojim je poslije snimila dva albuma autorske glazbe.

Daljine

Godine 2008. odlučila je snimiti autorske materijale. Pjesme je 2009. snimio Sven Pavlović, a album je miksan i masteriran u Beogradu s Milošem Drobnjakovićem. Albumu je glazbeno pridonio i Orlan Tus iz benda Mika Male, a nazvan je “Daljine”.

U to vrijeme objavljen je veliki članak u Jutarnjem listu glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša o kantautorskoj sceni koji je predstavio novi val kantautora – nekolicinu glazbenika, uključujući i Ninu, koji su tada aktivno svirali i snimali te bili začetnici nove struje na glazbenoj sceni. Taj članak zaslužan je za mali pomak u pozitivnom smjeru, prvi se put, naime, pojavio veći interes za relativno malu i nepoznatu glazbenu scenu. Tada su se i diskografi počeli zanimati za kantautore te je Nina uspjela ostvariti suradnju s jednom od najpoznatijih diskografskih kuća u Hrvatskoj – Aquarius Records.

Filozofski teatar: Pod nebesima je veliki nered

Jedan od najvećih filozofa današnjice Slavoj Žižek gost je Filozofskog teatra 4. svibnja s početkom u 20h.

Voditelj i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat vodit će razgovor s gostom i publikom.
Ulaznice: https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/399/ ili direktno na blagajni kazališta.

Foto: Marija Gašparović (V magazin), Lice grada, promo

0