Umjetnost i gastronomija odličan su spoj događanja za sljedeći tjedan

Umjetnost i gastronomija odličan su spoj
događanja za sljedeći tjedan

Uz koncert, izložbu i film ovog puta predlažemo da svoje slobodno vrijeme posvetite i gastronomiji te uživate u francuskoj, japanskoj, talijanskoj ili čak paleo kuhinji! No, krenimo redom – prvo je na redu film:

Jim Jarmusch: Gimme Danger

Večeras, 18. studenog, u 20 sati u Vintage Industrial Baru održat će se besplatna projekcija filma Gimme Danger, Jima Jarmuscha, u kojem je ispričao potpunu priču o Iggyju Popu i The Stoogesima.

Nastavši u Ann Harbouru u Michiganu usred kontrakulturne revolucije, moćni i agresivni rock’n’roll zvuk benda The Stooges probio je krater u glazbenom pejzažu kasnih šezdesetih. Napadajući publiku mješavinom rocka, bluesa, R&B-a i free jazza, ovaj bend posijao je sjeme onoga što će u nadolazećim desetljećima biti nazvano punkom i alternativnim rockom. Gimme Danger priča je o The Stooges, jednom od najvećih rock’n’roll bendova svih vremena, smještena u glazbeni, kulturni, politički i povijesni kontekst. Prenosi njihove zgode i nezgode, istodobno objašnjavajući razloge njihova početnog komercijalnog neuspjeha, kao i dugogodišnjeg utjecaja.

„Ovo je manje dokumentaran film a više ljubavno pismo”, rekao je genijalni redatelj Jim Jarmusch za svoj film posvećen grupi The Stooges i Iggyju Popu, koji je svjetsku premijeru doživio na Cannesu prošle godine, a ime je preuzeo od istoimene pjesme benda Iggyja Popa – The Stooges – s epskog albuma „Raw Power“ iz 1973. koji su producirali Iggy Pop i David Bowie. Ta fenomenalna priča o šezdesetim i sedamdesetim godinama te grupi The Stooges nije Jarmuschova prva suradnja s Iggyjem Popom jer je karizmatični pjevač imao manje uloge u njegovim filmovima „Kava i cigarete“ i „Mrtav čovjek“.

„Tražio sam snimke koje nisu dosad viđene, kako bi dobio film koji je divlji, zbrkan, zabavan, emotivan, snažan, upravo onakav kakvi su bili The Stoogesi“, objasnio je Jarmusch i rekao da je najteži dio bio prikupiti foto i video materijal. U potragu se uključio i Iggy Pop: „Zvao sam obožavatelje, narko dilere, čudne sljedbenike benda i govorio im da daju čovjeku ono što traži’“, dodao je Iggy Pop tvrdeći kako je iz tog razdoblja imao samo fotografiju s roditeljima.

Hollywood Reporter je „Gimme Danger“ nazvao neobuzdanom i nježnom posvetom voljenom bendu, Timeout New York ističe koliko je film glasan i iskren, a New York Times se osvrće na obilje dobre zabave i glazbene ‘groznice’ koja izlazi kao pjena na usta.

Valerija Nikolovska

Novo jazz mjesto u Zagrebu otvara Valerija Nikolovska Trio

Poznata jazz pjevačica Valerija Nikolovska sljedeći tjedan 23. studenog, održat će koncert u novom zagrebačkom jazz punktu – Caffe bar A’e.  Trio Valerije Nikolovske sačinjavaju Valerija Nikolovska – vokal, Pavle Miljenović – gitara te Viktor Lipić – klavijature.

Izvodit će poznate jazz, soul i blues standarde na način koji samo Valerija zna (a mi znamo da je to vrhunski!) uz pratnju etabliranih muzičara – Pavla na gitari i Viktora na klavijaturama koji pod prstima imaju desetke snimljenih albuma, te stotine i stotine svirki s najboljim hrvatskim muzičarima i bandovima! Dobra svirka je zagarantirana, a ako vas zanima nešto više o jazzu u Hrvatskoj pročitajte intervju s Pavlom Miljenovićem ovdje.

Centar za kulturu prehrane – genijalne radionice u studenom 2018

Centar za kulturu prehrane ima cilj prenijeti informaciju stručnjaka i zaljubljenika do korisnika na jednostavan, razumljiv, upečatljiv, pristupačan i po mogućnosti zabavan način, uz praktičnu primjenu u pripremnici hrane i odličan su izbor ako želite naučiti nešto novo u gastronomiji i kulinarstvu. Mala Pivska škola, Francuske slastice, Japanska kuhinja, Paleo hedonizam (da i to je moguće!) te mnoge druge edukativne gastro i nutricionističke radionice, predavanja o prehrani, degustacije i predstavljanja hrane i proizvoda, te grupno kuhanje čekaju vas tijekom studenog na adresi Nazorova 18, u Zagrebu, a za sve informacije posjetite kulturaprehrane.hr.

Didine priče

U četvrtak 22.11. u Botaničaru održat će se promocija knjige ‘Didine priče’. Knjiga je rezultat divne kolaboracije djeda i unuke koji su je zajedno kreirali. Uz promociju knjige prikazati će se i projekcija ilustracija.

Djed je Željko Mataga koji je tijekom profesionalnog rada objavio tri knjige te više znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomike agrara i zadrugarstva. Motiviran željom svojih unuka, u mirovini je prihvatio novi literarni izazov i napisao priče koje su trajni zapis života i odrastanja u dolini Neretve sredinom prošloga stoljeća.
Unuka je Hana Tintor, ilustratorica i dizajnerica. S velikim veseljem ilustrirala je Didine priče s kojima je odrastala i koje su obogatile njezino djetinjstvo.

Boranka u Botaničaru

Izložba „Boranka u Botaničaru“ (traje do 25. studenog!) posvećena je dosad najvećoj akciji volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije u sklopu kampanje Boranka. Od stabala izgorenih borova proizvedene su bojice – pastele u pogonu Karbona s otoka Korčule koje su korištene prilikom stvaranja novih likovnih djela. Izložba je dobrotvorno-prodajnog karaktera, a cilj je prodajom umjetničkih radova povećavati broj živih sadnica na opožarenim područjima. Simbolički, iz spaljenog drveta preslikanog na papiru nastat će novi život. Boranka u Botaničaru jedina je likovna izložba koja vraća život iz pepela.

Izložba će objediniti 30 radova kroz koje će svaki pojedini autor prikazati svoju interpretaciju šume, kao i života koji u njoj obitava kako bi potpomogli kampanji Boranka u njenom cilju, a to je pošumiti opožarena područja Dalmacije. Na izložbi će biti zastupljeno ukupno 15 autora: Marija Čingel, Tea Pranjić, Ana Guberina, Milo Sakač, Goranka Politeo, Morana Jugović, Martina Majcen, Lora Elezović, Iva Ćurić, Tomislav Tomić, Danijel Srdarev, Cella Anita Celić, Ida Ister, Klasja Habjan i Filip Pomykalo.

Botanicar-LiliHalodecoration10

Foto: Promo, Unsplash

Učitati još
Zatvori