O renesansi jazz scene i novom albumu razgovarali smo s mladim glazbenikom Pavlom Miljenovićem

O renesansi jazz scene i novom albumu razgovarali smo s mladim glazbenikom Pavlom Miljenovićem

untitled-500

Još malo i održat će se dodjela nagrada Porin. Odličan je to povod za razgovor s nagrađenim glazbenikom Pavlom Miljenovićem koji je upravo sada objavio svoj samostalni debitantski album… što se sve u njegovom profesionalnom glazbenom životu izdešavalo u posljednjih godinu dana i gdje i kada ćemo moći poslušati njegovu glazbu, saznajte u nastavku…

1. Tko je Pavle Miljenović? Sigurni smo da će u skorije vrijeme šira, ne samo glazbena, publika jako lako prepoznati tvoje ime, no za sve one koji ne znaju – kako bi se predstavio?

Ja sam zagrebački dečko, a ujedno jazz gitarista i kompozitor jazz glazbe, te povremeno i glazbe za kazalište. Odrastao sam na filmovima Woodyja Allena i dobroj mjuzi. Svake nedjelje popodne bi bila slušaona jazza i povremeno klasične glazbe na gramofonu mog oca pa sam tada već dobio bazu za daljnji razvoj. Ali ne smijem zaboraviti napomenuti moju opsjednutost Jimijem Hendrixom u srednjoškolskim danima koji mi je bio kao izaslanik s nebesa i dan danas mi je jedan od najdražih glazbenika ikad.

2. Nedavno si izdao jazz album prvijenac. Napisao si sve kompozicije, što znači da je album kompletno autorski, a sam si posložio i aranžmane. Kako izgleda proces nastajanja i koliko je trajao? Gdje nalaziš inspiraciju?

Inspiraciju nalazim posvuda, a najviše u nekim životnim situacijama kao što su međuljudski odnosi, introspektivnim momentima, preispitivanju vlastitih perspektiva tj. njihovoj mijeni kako sazrijevam i kako vidim sebe u odnosu na svijet. Ujedno nalazim inspiraciju u glazbi za film, tj. kako opisati glazbeno neku situaciju, događaj ili mood. Na mom albumu Begin. je bila zamisao stvoriti tako nešto, skoro filmično, a da je i dalje beskompromisni jazz… samo da predočava neke slike, scene i sam osjećaj u meni kao protagonistu u tim scenama.

untitled-501

untitled-502

Proces komponiranja je ponekad kompleksan, a ponekad jako jednostavan i brz, ovisno o jačini ideje koju dobijem za pjesmu. Obično mi padne neka melodija na pamet i brzo si ju odsviram ili odfućkam na snimač u mobitelu da ne pobjegne. Tada ju krenem zapisivati i razvijati, te harmonizirati i aranžirati za band. Često odmah čujem u glavi kako bi to trebalo zvučati u punom sastavu. Pisanje glazbe za ovaj album je trajalo dosta dugo, par godina, iako sam većinu napisao u samo tri tjedna, ali se nekih par kompozicija nije dalo odmah u život pa sam ih trebao pričekati da sazru i da se dovrše bez forsiranja jer se to odmah čuje..

3. Još nas mjesec do dva dijeli od dodjele nagrada Porin. Tko prati život Porina zna da si se već istaknuo kao jazz gitarist na Porinom nagrađenom albumu Spiritual Market… Koliko je takva nagrada važna mladom glazbeniku? Mijenjaju li se stvari i situacije u karijeri nakon takvih nagrada?

Nakon što smo dobili Porin za najbolji jazz album prošle godine, otvorilo se dosta vrata što se tiče angažmana, a i samih honorara za te angažmane što je, naravno, jako važno jer od toga živimo i lijepo je biti prepoznat od struke i kolega glazbenika i kritičara. Često smo sami na tom putu bez puno podrške okoline i jazz je kao i uvijek marginaliziran i nema još podršku koliku bi trebao imati kao vrijedna umjetnička forma od strane društva, kulturnih institucija i medija.

untitled-503

untitled-504

On nije komercijalan i baš zato mu takva podrška treba da se ne kompromitira kao izričaj koji je sam po sebi toliko širok i bogat. Mislim da je stvar u edukaciji slušatelja, a tu se trebaju udružiti snage medija, kulturnjaka i glazbenika. Kultura je lice nacije, a jazz je definitivno vrijedan faktor u toj priči. Sve je više jako kvalitetnih hrvatskih jazz glazbenika koji doprinose razvoju kulture i treba im u tome pomoći i dati priznanje, a Porin je jedna lijepa polazna točka i vjetar u leđa za glazbenike.

4. Posljednjih mjeseci u Zagrebu se primjećuje buđenje jazz scene – ima sve više svirki, nastupa, novih izvođača, no i onih već poznatih… Klubovi Harmica, Boogie, Bacchus… novootvoreni Kulturni centar Mesnička mjesta su gdje se može čuti jako dobar jazz. Koliko to utječe na cjelokupnu scenu? Možeš li komentirati trenutnu pojavu?

Prvenstveno mi je jako drago da se to dešava i nadam se da će time jazz pridobiti srca novih slušatelja i da će se scena sve više razvijati jer kasnimo za svima u regiji. Za jaku jazz scenu su potrebni slušatelji koji će dolaziti na koncerte, a njih se treba educirati izlaganjem toj glazbi. Izgleda da su svi preduvjeti stvoreni za to, a to su, prije svega, kvalitetni jazz glazbenici s kvalitetnim programom, te klubovi gdje će oni prezentirati svoje programe. Za slušatelje treba vrijeme i stamina, u smislu da ti klubovi financijski izdrže.

untitled-505

untitled-506

Zato bi bilo dobro da dobiju neku vrstu potpore od EU, države ili grada za tu vrstu programa. Neki su, mislim, već i dobili neka sredstva uz trud i ustrajnost. Naplata ulaznica je isto način skupljanja sredstava za adekvatno plaćanje glazbenika, ali je u ovom trenu dvosjekli mač jer će možda odbiti potencijalne nove slušatelje koji im trebaju. Zato je prvospomenuta opcija po meni bolja. Delikatna je to stvar i svaka čast svima njima koji se u to upuštaju. U svakom slučaju im (indirektno i nama muzičarima) želim sreću!

5. Spremaš li nešto novo? Što nakon albuma Begin.? I ono najvažnije – gdje te možemo poslušati?

Uvijek spremam nešto novo! Kao i inače, vrti mi se nekih četiri, pet ideja po glavi pa ako realiziram jednu ili dvije je uspjeh! Za to se trebaju zadovoljiti svi uvjeti, a to su dobro razrađena ideja, dobri glazbenici, financije za snimanje i produkciju albuma, naći izdavača koji će prepoznati kvalitetu u materijalu i boriti se za njega tj. promovirati ga na pravi način.
Nakon albuma Begin. želim nastaviti u smjeru pisanja glazbe koja je moja, autentična i što više svirati s mojim kolegama/prijateljima koje volim do groba.

untitled-507

Htio bih im zahvaliti što me podržavaju i što se mogu osloniti na njih… a to su Mario Bočić, Borko Rupena, Vedran Ružić, Zvonimir Šestak, Adriano Bernobić, Hrvoje Galler, Mario Rašić, Matija Dedić i još mnogi drugi koji su mi dali priliku i vjeruju u našu muziku! Svi smo, više manje, u istim procesima i vodimo iste bitke i tu se dešava jedno bratstvo i dublja povezanost.

Moći ćete čuti moj Quintet 4. ožujka u zagrebačkom klubu Kontesa gdje ćemo predstavljati album Begin. i jako se veselimo toj svirci! Svi ste pozvani i nadam se jednom super druženju i još boljoj mjuzi! Forza jazz!

untitled-508

untitled-509

Foto: Sanja Jagatić Photography

Učitati još
Zatvori