Fikus gumijevac jedna je od najpopularnijih biljaka, a evo i zašto

Fikus gumijevac jedna je od
najpopularnijih biljaka, a evo i zašto

Jedna od najpopularnijih biljaka posljednjih nekoliko godina je definitivno fikus gumijevac ili popularno zvan elastični fikus. Ljubitelji biljaka jednostavno ga obožavaju jer božanstveno izgleda u svakom interijeru, jedna je od onih biljaka koje ćete teško ubiti, a mogu narasti do doista impozantnih veličina – dakle imaju sve najbolje predispozicije. Donosimo nekoliko savjeta na što trebate paziti kako bi ova veličanstvena biljka i vama postala najomiljenija.

Fikus gumijevac

Fikus gumijevac u prirodi može narasti do čak 60 metara visine, ali to su doista primjerci stari dugi niz godina. U nekim zemljama primjerice Indiji od zračnog korijenja ove biljke grade se i mostovi za koje ondje vjeruju da su jako izdržljivi. Ipak u našim uvjetima nećemo ići toliko daleko U teglama i vašim interijerima uz pravilno brigu i njegu mogu postići visinu veću od dva metra, a to će se dogoditi samo ako je biljci s vama dobro. Za početak biljka je to sa sjajnim rombastim kožastim listovima, najčešće moćne tamno zelene boje. Voli dobro osvijetljeno mjesto, ali nikako ne direktno sunce te toplu i vlažnu klimu. Ova biljka troši i jako puno kisika pa nije preporučljiva za primjerice spavaću sobu.

Zalijevanje

Njegovi veliki mesnati listovi često se trebaju brisati od prašine, a najbolje je to činiti vlažnom krpom. Fikus je najbolje zalijevati navodnjavanjem jer će tako upiti količinu vode koja mu je potrebna. To možete činiti jednom tjedno i to tako da teglicu s rupama u koju je posađen vaš fikus, do pola uronite u zdjelicu s vodom i on će sam upiti vode onoliko koliko mu je potrebno. Da fikus više nije žedan znat ćete kada osjetiti da mu teglica više nije lagana. Vodu možete svaka tri tjedna obogatiti gnojivom ili drugim hranjivim tvarima, pogotovo u razdoblju od proljeća do jeseni. Fikusi savršeno pašu u svaki interijera svakim novim listom vaša će vam biljka pokazati koliko je doista sretna.

Učitati još
Zatvori