Održana humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run

Na zagrebačkom jezeru Bundek u subotu poslijepodne održana je humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run. Oko 300 sudionika trčalo je s ciljem podizanja svijesti o važnosti zdravog načina života. Osim utrke, posjetitelji su sudjelovali na različitim edukacijama i zdravstvenim radionicama. Utrka je ujedno bila i najava ružičastog mjeseca koji je posvećen borbi protiv raka dojke.

Utrka je održana pod geslom «Izađi na zrak i pobijedi (m)rak!», a priključilo joj se oko 300 trkača kako bi, zajedno s organizatorima, podigli svijest o važnosti zdravog načina života kojega čine pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, redoviti samopregledi te liječničke kontrole.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena. Broj oboljelih, kada se uzme u obzir broj stanovnika pojedinih država, u Hrvatskoj je veći nego u ostatku Europe, a njihov je broj u porastu. Međutim, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, izlječenje i kvalitetan život su mogući, naglasila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska.

Vedran Lozanov i Martina Validžić

“Mogućnost izlječenja jako je velika ako se rak dojke otkrije na vrijeme. Gotovo 98 posto žena kod kojih se bolest otkrije u jako ranoj fazi, imaju vrlo visoku šansu da budu izliječene”, dodala je te je pozvala žene da redovito odlaze na kontrolne liječničke preglede, ali i da se samopregledavaju.

Utrku je pratio bogat i zanimljiv program s aktivnostima za cijelu obitelj. Kako bi dali svoj doprinos podizanju svijesti o važnosti zdravog načina života, organizatori su za posjetitelje pripremili različite edukacije te zdravstvene i gastro radionice, kao i savjete nutricionistice Diane Gluhak te mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa u organizmu.

Utrku je pratila dobra glazba za koju su bili zaduženi DJ Simon M, pjevačica Zsa Zsa te bend Bang Bang, a program su vodile Martina Validžić i Marijana Perinić.

Humanitarna utrka Europa Donna Zagreb Pink Run bila je ujedno i najava «ružičastog mjeseca» – listopada, koji je posvećen borbi protiv raka dojke. A upravo zdravi stilovi života, važni su za očuvanje zdravlja i rano otkrivanje bolesti koje spašava živote.

Foto: Promo

0