Sve o ekstremnom biciklizmu s hrvatskim prvakom

Untitled_0175

Leo Gamboc, uspješan hrvatski sportaš, prvak u dirt jumping, ove se godine odvažio na avanturistički potez putovanja po Europi i otkrivanja najboljih lokacija za izvođenje svega što čini ekstremni biciklizam jednim od najuzbudljivijih sportova. Kako se odlučio na to te što ga sve očekuje na ovom uzbudljivom putovanju saznajte u intervjuu koji donosimo, a sve etape njegovog putovanja moći ćete saznati prateći nas.

1. Upravo si na putu po Europi gdje zajedno s kolegom i prijateljem Jonasom Drechslerom snimaš dokumentarni serijal u 2o epizoda do jeseni ove godine. Ova avantura je nastala iz čistih i iskrenih aspiracija prema sportu i zbog nje si na neki način i preokrenuo svoj život. Možeš li nam objasniti točno o čemu se radi i što je sve potrebno za ostvariti jedan ovakav pothvat?

Bok, javljam Vam se is jednog malog mjesta u Austriji – Mitterndorf, pored jezera Traunsee. Jučer je bio prvi dan koji je tekao točno onako kako sam ja sanjao o ovom projektu u samom početku, točnije krajem 11. mjeseca 2016. O čemu se radi – Jonas i ja smo došli na jednu privatnu lokaciju s dirt jump poligonom na kojem su nas domaćini, koje nismo nikad prije upoznali (osim desetak izmijenjenih Facebook poruka) dočekali otvorenih ruku. Mi smo bili presretni što smo došli, a oni jako sretni da ćemo se sljedećih par dana voziti, družiti, snimati i izmijeniti naša iskustva. To je taj zajednički jezik među nama “riderima” koji nas jako lako spoji i nakon 5 min se družimo kao da se znamo cijeli život.

Untitled_0174

Ovaj sport – dirt jumping – neki rade iz ljubavi, neki zbog opsesije, neki zbog adrenalina ali na kraju rezultat je isti i svi smo svjesni koliko truda, znoja, padova (fizičkih i psihičkih) i pokušaja moraš proći da bi naučio novi trik i tako unaprijedio samog sebe. Mislim da ta sirova formula koju sam naučio u ovom sportu me prati i u “normalnom” životu. Ovaj projekt je bio samo san u 11 mjesecu 2016, ali nakon puno pokušaja (Indiegogo Crowdfunding pa traženje sponzora) i padova sam sad tu i realiziram svoj san. No, ne želim da zvuči kao kliše ali da nisam bio uporan i vjerovao u sebe ne bi ovo uspio ostvariti. Odmah da se zahvalim svima onima koji su pomogli do sada i koji će pomoći u narednih 5 mjeseci. Jer budimo realni, na cesti živimo u kombiju, svašta se može desiti i pomoć će tu i tamo biti potrebna…hahaha.

Untitled_0172

2. Tvoj posljednji projekt ‘connected project’ je isto bio veliki zalogaj – po čemu je ‘Worth it’ drugačiji?

Connected project je pratio Gorana Juricu (UMAG, HR susjed ne), Primoža Tanka (Ribnica, SLO) i mene u našem putovanju ka Whistleru, Kanadi. Whistler je MTB centar svijeta. Najveći bike park na svijetu, s preko 70 km staza za sve vrste bicikla i za sve razine vožnje. #worthit odrađujemo Jonas i Ja, ali u fokusu je prenijeti priče dirt jumpera koje ćemo upoznati. Tim putem promovirati njih, sam sport i približiti ja javnosti. Mislim da je 20 epizoda dobar početak kada se netko želi upoznati s nečim :). A za sva pitanja smo i na raspolaganju na dirtjumping.tour@gmail.com ili na mom Facebooku – Leo Gamboc.

Untitled_0165

Untitled_0164

3. Što sve očekuješ na ovoj europskoj turneji? Kakvi su uvjet za realizaciju ne samo vožnji, već i snimanja, dokumentiranja, montaže, svega što čini ovakav projekt?

Očekujem neočekivano. Nadam se što više dana poput ovog opisanog u početku interview-a. Nadam se upoznati puno novih ljudi i stvoriti čvrste veze i korijene za buduće suradnje. Moram priznati da nas je prvi tjedan i objava prve epizode nas iscrpila zbog količine materijala koje smo sakupili i koje je trebalo editirati i objaviti. Ovaj projekt koliko god izgleda opušten i super, stvarno traži puno menadžmenta, viziju, znanje o editiranju videa, o snimanju i sposobnost (“skill”) da u kratkom vremenu saznaš koje su vrline osobe koju si tek upoznao te stvoriš uvjete da se ta ista osoba predstavi u najboljem svijetlu. Aha da, ne zaboravimo sposobnost da se vrtiš s biciklom u zraku na 7 m od zemlje, sitnica.

Untitled_0154

4. Koliko europskih dirt jump parkova i lokalnih vozača očekuješ upoznati? Postoje li lokacije koje planiraš posjetiti i odvoziti pošto poto i na koje bi volio nabasati?

Teško je reći koliko čega ridera i koliko lokacija ćemo posjetiti jer na naše odluke vežu uz više faktora: vremenska prognoza, slobodno vrijeme ridera, trenutno stanje dirt jump poligona i sl. Sa sigurnošću Vam mogu reći da smo posjetili Italiju, sada smo u Austriji 2 tjedna, a slijedi Mađarska pa Osijek gdje ćemo se naći s puno prijatelji i zajedno s njima uživati u Pannonian Challengeu 18. Nakon Osijeka vraćamo se u Mađarsku, pa Slovačka, Češka, Poljska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Engleska, Sj Francuska, Sj Španjolska, Portugal, Jug Španjolske, jug Francuske, Švicarska, te zatvaramo sa Slovenijom i Hrvatskom. Već do Poljske rideri nas očekuju, a za dalje ćemo u hodu.

Untitled_0153

5. Ovakav dokumentarni pristup kroz trajanje od nekoliko mjeseci svakako je dobra baza i preduvjet za razumijevanje potrebe za dobrim dirt jump parkovima u Hrvatskoj. Reci, kakva je situacija sada, osvješćuje li se hrvatska sportska scena i uočava li potrebu? Možeš li napraviti usporedbu s regionalnim zemljama?

Mislim da se Hrvatska scene osvijestila, što se tiče ridera, no sada svi rideri koju su počeli sa mnom (10 do 13 godina u nazad) se nalaze pred životnim odlukama, većina ih je zaključila da nema kruha od obog “hobija” te odlučili su prestati ili smanjiti količinu vremena koju provode na biciklu. Po meni su to samo priče i odabir lakšeg puta, no znam da u njima negdje gori ta potreba za skakanjem i učenjem novih trikova tako da će se prije ili poslije ponovo osvijestiti i početi ponovo zabavljati. No, svaka čast izuzecima, koji ima na svu sreću. Za mlađe generacije se ne brinem jer što si mlađi to lakše kreneš u bilo što, nema pretjeranih problema,a za njih bi projekt poput ovog mogao biti velika inspiracija i tome se veselim :). Što se tiče dirt jump poligona u HR malo smo kržljavi. U veljački je jedan privatni poligon zatvorio, no znam da dečki spremaju nešto novo u okolici Zagreba. Na sljemenu se razvija brdski biciklizam i ima puno Enduro utrka i svjetski downhill world cup dolazi na Lošinj u 2018. Enduro i Downhill nisu moja disciplina ali uživam i to pratiti, a i tako veliki eventi će pokrenuti mnogo drugih priča i projekata.

Untitled_0152

6. Koliko su brdski biciklisti stvarno ‘ludi’? Imam osjećaj da je predrasuda javnosti prema ovom ekstremnom sportu prilično jaka… I da, što je toliko ekstremno u njemu?

Strah. Nema straha kada vaša dijete upišete u školu košarke, no pričajte s jednim profesionalnim košarkašem nakon 15 godina karijere i da vidimo u kojem stanju mu je tijelo i koliko je kosti slomio. Od početaka, kada se dijete bavi ovim sportom ima potrebu većinu puta to sakriti od roditelja, i opasno je u samo početku, možda i najviše u samom početku. Tehnika i vještine se kao i kod svakog drugog sporta mogu razviti, no pošto je jako individualan svatko nađe svoji put i pristup. No ne brinite se, Švedska je već razvila i srednju školu za Slopestyle (disciplina slična dirt jumpingu) i cijela priča može biti puno sigurnija ako joj se pristupi na pravi način. Dakle roditelji, kupite djetetu štitnike i dobar bicikl i pratite malo njegovih vožnji i vidite što mu je potrebno za što sigurniji napredak. Ja isto imam 13 godina karijere i manje slomljenih kosti od profesionalnih košarkaša.

7. što možemo očekivati nakon puta? Možeš li barem ugrubo opisati raznolikost svih lokacija koje ste prešli i koje vas tek čekaju i što one tebi kao vozaču znače?

Nakon puta ne znam što očekivati. Mislim da ću biti mnogo bogatiji kao osoba i htjeti ću svakome predložiti sa slijedi svoje snove i da realizira svoje ideje. Sigurno ću biti dosadan na kavama i druženjima. Mogu vam opisati raznolikost svih lokacija, ali radije ću Vam pokazati ovim dokumentarnim serijalom koji možete pratiti na Journal.hr, www.PSBMX.com (na Instagramu plussizebmx-a je svaki dan jedna objava u večernjim satima), mojem Instagramu i Facebook page-u te također na Jonasovim društvenim mrežama. Prva epizoda serijala može se pogledati na psbmx.com. Hvala sponzorima koji prate ovaj projekt i pozdrav mami, tati i noni i curi.

Untitled_0151

Webp.net-gifmaker

Foto: Sanja Jagatić

0