Praktični savjeti za ‘go green’ početnike

Praktični savjeti za ‘go
green’ početnike

Koncept života o kojem se često priča – sustainable living odnosi se na održivost, točnije na život koji je više prilagođen prirodi. Utjecaj tehnološkog napretka i industrije svi osjetimo na dobar, ali i loš način. Zasigurno da nam je danas sve prilagođeno i na usluzi upravo zahvaljujući tehnologiji, no kakvog traga to ostavlja na okoliš?

Go green je slogan koji koriste eco entuzijasti, ali i svi oni koji su takav način života tek počeli prakticirati. On se proteže kroz sve sfere postojanja od hrane, odijevanja, kozmetike, upravljanja otpadom… U nastavku donosimo 5 ideja koje će go green početnicima olakšati prakticiranje ekološki prihvatljivijeg načina života.

Go green – štedite energiju u domu

Postoji bezbroj načina kako možete smanjiti račune i time uštedjeti energiju u domu. S dolaskom vrućina prebacujemo se iz mjeseci grijanja u mjesece kada će klima uređaji biti jedino utočište od žege. U nekim okolnostima neophodno je koristiti struju, no njezinu potrošnju moguće je smanjiti i kontrolirati. Pri kupovini raznih kućnih aparata i obratite pozornost na energetski certifikat.

Naime, noviji uređaji dizajnirani su na pametan način na štede energiju. One koje često ne koristite izvucite iz utičnice. Gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite i koristite štedne žarulje. Redovite servisirajte sustav centralnog grijanja, ali i klima uređaj kako bi otklonili eventualne kvarove koji mogu bespotrebno crpiti dodatno energije. Stvari koje nisu prljave pokušajte prati ručno, a perilicu koristite ako imate zaista puno odjeće za pranje.

Reciklirajte

Polako ali sigurno, recikliranje postaje sve zastupljenije i mnogi su gradski kvartovi već opremljeni posebnim kantama za odvajanje otpada. Iako se može činiti kao dodatan napor, odvajanje papira i kartona od plastike i stakla uvelike pridonosi očuvanju okoliša i smanjuje zagađenje. Također, pokušajte kupovati stvari koje su reciklirane ili nose oznaku da se mogu reciklirati, danas u većini prodavaonica možete ostaviti čak i odjeću koja se onda šalje u centre za reciklažu. Recikliranje je važan elemenat go green filozofije kojim se smanjuje emisija toksičnih plinova, ali i zagađenja tla i voda.

Voda kao dragocjeni resurs

Voda je zaista postala dragocjeni resurs i nažalost, svjedočimo tome da mnogi krajevi svijeta nemaju taj luksuz kod kuće koristiti vodu iz slavine. Zbog modernog načina života sve je manje pitkih izvora, a globalno zatopljenje jezera ostavlja presušenima. Nekoliko je načina na koji ju možete uštedjeti u kućanstvu, za neke od njih sigurno već i znate.

Energetski certifikati na uređajima i aparatima, osim što smanjuju potrošnju struje, također mogu imati i karakteristiku smanjene potrošnje vode. Prije odlaska na odmor, pogotovo ako vas kod kuće neće biti jedan duži period zatvorite protočni sustav. Redovito kontrolirajte cijevi i sanirajte oštećenja koja uzrokuju curenje. Mijenjajte filtere na slavinama kako bi izbjegli kapanje vode. Ako ste u mogućnosti sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrtnih teglica i sobnih biljaka.

Smanjite otpad

Go green početnici najčešće krenu upravo od ovog koraka poznatijeg kao ‘zero waste’ o kojem smo već pisali. Dobro je poznato da planet postaje preopterećen proizvodnjom otpada koji nastaje, stoga jednostavnim koracima možete smanjiti njegovu proizvodnju. Spomenuli smo odvajanje papira, plastike, stakla i kartona kao i recikliranje koje samo po sebi smanjuje stvaranje smeća. Za odlazak u nabavku pripremite platnene vrećice od kuće koje možete koristiti iznova, izbjegavajte one jednokratne plastične koje osim što zagađuju još se i naplaćuju.

Koristite prirodna sredstva i kozmetiku

Čišćenje doma moguće je uz pripravke koje ćete napraviti u par minuta, a sve sastojke već imate u kuhinji. Uštedjet ćete novac na toksične preparate koje pri čišćenju udišete, a kemikalije je još dugo zadržavaju na tretiranim površinama koje na dodir prenosimo i na kožu.

Prirodne sapune i dezodoranse lako ćete pripremiti kod kuće uz brojne ideje dostupne na internetu, a k tome ih prirodnim eteričnim uljima možete i prilagoditi vlastitom ukusu. Veganska kozmetika sve je popularnija, zahvaljujući go green entuzijastima koji uspješno podižu svijest o štetnosti koje nas vrebaju iz kozmetičke torbice i umjesto da nas uljepšavaju, štete našem zdravlju.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori