Eco-friendly ideje za nove jesenske rituale u kuhinji

Eco-friendly ideje za nove
jesenske rituale u kuhinji

@coconam_eco

Povratak u grad nakon dugog i toplog ljeta mnogi su dočekali s nestrpljenjem. Iako ima i onih koji bi godišnji odmor rado produžili do jeseni, većina se ipak razveselila povratku u dom. S obzirom na to da se kolovoz bliži svome kraju, a početak rujna donosi nove obaveze i izazove idealno je vrijeme za promjene starih navika i uvođenje nekih novih rituala. Temperaturne oscilacije i promjenjivo vrijeme, nekarakteristično za određena godišnja doba sve su češća pojava. Svjedoci smo globalnog zatopljenja i sve veće ekološke onečišćenosti, a brojne svjetske organizacije svakodnevno upozoravaju novim, alarmantnim statistikama. Svatko od nas može doprinijeti tome da se ovaj negativni ciklus barem uspori. Eco-friendly entuzijasti složit će se da prvi i najvažniji korak započinje upravo u kuhinji.

Nove ideje za eco-friendly jesen u kuhinji

@tulips_and_a_toolbox

Kada govorimo o green konceptu prvo na što pomislimo najčešće je plastika. Kako smanjiti njezinu upotrebu u kućanstvu i svakodnevnom životu, kako ju reciklirati… No cijela priča zapravo je vrlo široka i zahtjeva holistički pristup kojem treba prići od same srži. Sve više se podiže razina svijesti o tome što unosimo u organizam i to ne samo hranom već i svime što dolazi u dodir s kožom. Tu se podrazumijevaju razna sredstva za čišćenje i naravno, materijali koji su nam u svakodnevnom doticaju s kožom. Koža kao najveći ljudski organ kroz pore apsorbira sve iz naše okoline stoga je važno obratiti pozornost na to da kuhinju pretvorimo u siguran i ugodan prostor.

Praktične zamjene

@windmilldreams

Tavice za kuhanje unazad nekoliko godina doživjele su pravu evoluciju. Postale su sofisticirane, sigurne za korištenje i estetski privlačne. Stare tave izrađene od teflona zamijenili smo onim keramičkima. Osim što hrana ne prianja na dno, lako se čiste i ne ispuštaju toksične tvari u hranu pri kuhanju na visokim temperaturama. Nešto što svakako vrijedi napraviti svakih nekoliko mjeseci je ‘pročešljati’ kuhinjske ladice i elemente. Ako se spremate u taj pohod, odlično je vrijeme da organizirate police po najnovijem trendu kao iz časopisa o interijerima. Plastične posudice za čuvanje žitarica, riže i tjestenine zamijenite onim staklenima. Šarmantne i lijepe – divan su detalj kuhinjskom inventaru. U iduću nabavku ponesite platnenu vreću umjesto da kupujete plastične, koje su u posljednjih nekoliko mjeseci postale najčešće viđeni modni dodatak na ulicama.

@bambaw.zerowaste

Sezona pečenja kolača tek dolazi, a ljubitelji muffina znaju da im je za omiljenu slasticu osim dobrog recepta potreban i dobar kalup. Birajte onaj silikonski iz kojeg će muffini lako ispasti van, a ne morate koristiti papirnate čašice koje su ionako mnogima dodatna gnjavaža. Jednokratne slamke zamijenite onim višekratnima. Još jedan ‘krivac’ kojeg se možete riješiti ako želite eco-friendly kuhinju su svakako daske za rezanje. Plastične se teško čiste, a u mikroporama zadržavaju se ostaci hrane koji su kasnije savršeno leglo za nastanak bakterija. One od bambusa idealna su alternativa, a na ovoj stranici pronašli smo i razne druge sitnice koje će vam poslužiti, a na blogu doznajte zašto je baš bambus toliko popularan.

@thegoodlife_designs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori