Dubrovački hoteli bogate tradicije u kojima su odmarale ikone filma i stila

Dubrovački hoteli bogate tradicije u kojima
su odmarale ikone filma i stila

Villa Šeherezade

Villa Šeherezade

Luksuzni dubrovački hoteli

Luksuz i otmjenost oduvijek su dio Dubrovnika. Iako današnjim turističkim vedutama Grada podno Srđa uglavnom dominiraju gužve turista sa kruzera i masovni turizam, elitni turizam na nekim dubrovačkim adresama nikada nije nestao. Već smo pisali o jednom od najljepših dubrovačkih kvartova Ploče u kojemu se nalaze neki od najotmjenijih hotela u Dubrovniku.

Ovo je priča o luksuznim hotelima Villi Orsuli, Villi Agave, Villi Šeherezade, Grand Villi Argentina te Villi Dubrovnik. Njihove su adrese na Pločama, u ulici Frana Supila i u ulici Vlaha Bukovca, a iako nisu jedini dubrovački luksuzni hoteli, zaslužili su zasebnu priču. Jer, ne samo da, uz hotel Excelsior, imaju najljepše poglede na obrise dubrovačke povijesne jezgre, stari gradski porto i otok Lokrum već u sebi imaju utkanu i bogatu tradiciju. Svaka od vila u kojima su ti dugogodišnji elitni hoteli smješteni, ima svoju zanimljivu priču iz prošlosti. Pa krenimo redom.

Ulaz-u-Villu-Orsulu

Villa Orsula

Kada kroz Vrata od Ploča izađete iz dubrovačke povijesne jezgre i krenete u pravcu plaže Banje, čim prođete pokraj hotela Excelsior, u tom elitnom nizu hotelskih kuća ugledat ćete ulaz u Villu Orsula. Nazivaju je ultimativnim spojem bogate povijesne arhitekture i luksuznog, profinjenog dizajna interijera, a ova klasična mediteranska vila svrstava se u najtraženiji boutique hotel na našoj obali. Villa Orsula je sagrađena 1939. godine kao dom plemićke obitelji, što je vidljivo iz njene kamene arhitekture koja čini kulturno-povijesno naslijeđe Dubrovnika pa je kao takva i zaštićeni kulturni spomenik.

Orsula_restaurant-terrace_2

Vila je u potpunosti renovirana i otvorena 2012., pa je od tada pretvorena u boutique hotel sa samo 11 soba i 2 apartmana. Ima sofisticiran dekor, sveprisutnu, a opet nenametljivu, visokopersonaliziranu uslugu, sobe s pogledom na more i dubrovačke gradske zidine, à la carte restoran Victoria… Suvremeni dizajn oplemenjen je umjetničkim djelima Roberta Matte i Victora Vasarelyja te brojnim dekorativnim detaljima od kojih su mnogi unikatne umjetničke skulpture. Vrijeme ovdje sporo prolazi, a za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci, njeni gosti odmor mogu potražiti u vrtovima vile među biljem agruma i lavande. U luksuzu Ville Orsule uživala je i američka glumica Dakota Johnson kada se je prije četiri godine sa svojom polusestrom Stellom Banderas odmarala u Dubrovniku.

Villa--Orsula_restaurant-terrace

Villa Agave

Villa Agave je smještena odmah do hotela Excelsior, no iz ulice Frana Supila nije vidljiva, jer je od svih znatiželjnih pogleda zaštićena zelenilom i do nje se dolazi stazom od hotela Excelsior. Okružena je predivnim vrtovima koji vode do privatne plaže. Sagrađena je na ostacima kapele sv. Lazara iz 13. stoljeća, a dva izvorna zida danas tvore dio meditacijske sobe. Ovu trosobnu vilu krasi autentičan antikni šarm i suvremeni luksuz. Najprije je bila ekskluzivni ljetnikovac poznatog engleskog arheologa sir Arthura Evansa iz 19. stoljeća, koji je bio najpoznatiji po iskopinama palače Knosos na grčkom otoku Kreti.

villa-agave

Villa Agave naziv je dobila po meksičkoj biljci koju su u Dubrovnik donijeli pomorci u 16. stoljeću, a nekoliko agava još uvijek krasi sam ulaz u vilu. Ova je vila uvijek bila namijenjena odmoru slavnih osoba. Ovdje su odsjeli i slavni američki oskarovac Kevin Spacey, ali i legendarni filmski redatelj Francis Ford Coppola. Uz batlera koji je dostupan 24 sata dnevno, samo neki od luksuznih sadržaja vile su i privatna stjenovita plaža te bazen na ulaznoj terasi vile.

Villa-Agave-unutrašnjost

Villa Šeherezade

Impozantnu palaču od bijelog kamena, okruženu s 4000 četvornih metara vrtova, s vlastitim pristaništem, plažom i intrigantnom poviješću, nemoguće je ne primjetiti i sa mora i sa kopna. Riječ je, naravno, o Villi Šeherezade, jednoj od definitivno najekskluzivnijih adresa na hrvatskoj obali, ali i puno šire. Smještena je na hridi i okružena je mediteranskim vrtovima koji se terasasto spuštaju prema moru, gdje se u potpunoj privatnosti prostrane kamene plaže gosti ove luksuzne vile mogu opustiti u moru ili u bazenu s hidromasažnim sustavom. Iz svakog kutka vile pruža se predivan pogled na otvoreno more, otok Lokrum ili dubrovačke zidine. Ovo zdanje je izgrađeno 20-ih godina prošlog stoljeća, a legenda o velikoj romansi iz koje je proizašla ideja o gradnji ovog spomenika ljubavi, podsjeća na ljubavnu priču o Taj Mahalu. Zbog toga je, ali i zbog elemenata orijentalne arhitekture, često nazivaju Taj Mahalom Mediterana.

Villa-Šeherezade

Navodno je ovu prekrasnu vilu napravio litvanski poduzetnik židovskog podrijetla, za svoju ljubavnicu koju je nazivao Šeherezade. Kako bi vila dočarala ljepotu ljubljene žene, nije se štedjelo na materijalima pa je tako fasada napravljena od najcjenjenijeg, blistavo-bijelog bračkog kamena, a interijer je opremljen vrhunskim primjercima stliskog namještaja, kupaonice su obložene mramorom, draperije bogatih tekstura korištene su za prekivače i zavjese, a unikatni i vrijedni predmeti iz cijelog svijeta postavljeni su na raznolikim lokacijama vile. Bez obzira koliko istine ima u ovoj zanimljivoj legendi, povijest ove palače neraskidivo je vezana uz romantiku.

Villa-Šeherezade-terase

Ova vila je čak mjesec dana 1971. godine bila dom slavnoj Elizabeth Taylor u vrijeme dok je njezin suprug Richard Burton, snimao film ‘Sutjeska’. Još se prepričava kako je i tijekom boravka u Dubrovniku ostala vjerna svom omiljenom piću Jack Danielsu, ali pomiješanom sa svježe iscijeđenim narančama. U Villi Šeherezade s njom je boravio i njezin crni mačak Clay, za kojega je hotelsko osoblje posebno pripremalo biftek sitno nasjeckan kao za tartar, ali bez začina. Kada je odlazila, u maniri prave dame i svjetske dive, Elizabeth je nagradila svoj mali tim posluge zahvalom u vidu napojnice koja je bila protuvrijednost tadašnje dvije do tri njihove plaće.

U Šeherezadi se je svojevremeno odmarala i Sophia Loren. Inače, cijena jednog noćenja u ovoj vili košta impresivih 7.000 eura. To valjda sasvim dovoljno govori o ekskluzivnoj ponudi i statusu ovog luksuznog zdanja.

Villa-Šeherezade-detalj-2

Grand Villa Argentina

Još jedan dubrovački elitni i povijesni hotel je Grand Villa Argentina. Arhitektura joj je tipična za rane dvadesete godine prošlog stoljeća, a smještena je na stijeni koja okomito siječe more, u okruženju stoljetnih borova i mediteranskog bilja u hotelskim bogatim vrtovima. Originalnoj dalmatinskoj vili pripojen je i noviji kompleks, nešto modernija građevina, koji zajedno čine Grand Villu Argentinu s ukupno 131 sobom i apartmanom.

I ovaj luksuzni hotel ugošćuje mnoge poznate i slavne osobe iz zemlje i inozemstva, ali i poslovne skupove. Plaža s vanjskim bazenom te vrtovi hotela najomiljenije su boravište hotelskih gostiju, ali i vrsni restorani i hotelske terase.

Grand-Villa-Argentina-terasa

Villa Dubrovnik

Ovaj tekst zaključit ćemo sa još jednim elitnim hotelom, Villom Dubrovnik. Dok su svi ostali navedeni hoteli dio hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli (Adriatic Luxury Hotels), Villa Dubrovnik je već tri godine u sastavu turske grupacije Dogus grupa. Dogus grupa je nedavno predstavila svoj brend luksuznih hotela Mytha Anthology s gastro brendom Il Riccio, a kojim je obuhvaćen i hotel Villa Dubrovnik. Trenutno je u brend Mytha uvršteno samo sedam europskih luksuznih hotela što jasno govori o važnosti i statusu Ville Dubrovnik.

villadubrovnik5

U svojoj 60-godišnjoj tradiciji luksuznog hotelskog poslovanja, Villa Dubrovnik je oduvijek bila omiljena destinacija za sve one koji traže privatnost, luksuz i znatnu dozu elegancije. Izgrađena je 1961. godine i bila je jedan od najprepoznatljivijih hotela tada. Poznati hrvatski arhitekt Mladen Frka osmislio je zgradu koja se savršeno uklapala u okoliš s borovom šumom, vrtovima, skrivenim šetnicama i morem ispod litice na kojoj se smjestila vila.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik

Obnovljena zgrada Ville Dubrovnik sačuvala je arhitektonsku originalnost i ambijent originalnog hotela, pa su tako kameni zid s morske strane s terasom Bistroa Giardino, potom borovi u vrtovima i kamena plaža ostali netaknuti tijekom rekonstrukcije.

villadubrovnik6

Najprije je kao skrovito privatno odmaralište, zatvoreno za javnost, bila namijenjena VIP gostima bivše jugoslavenske političke elite. Potom je već osamdesetih godina postala mjesto odmora za svjetsku elitu. Godine 2006. u hotelu je započela potpuna obnova i postao je boutique hotel s 5 zvjezdica i 56 luksuznih smještajnih jedinica, a u takvom rekonstruiranom izdanju otvoren je 2011. Samo neke od slavnih osoba koje su se odmarale u obnovljenom hotelu su i poznati hollywoodski glumački par Goldie Hawn i Kurt Russell. Uživali su potpuno u otmjenosti ovog hotela, a do starog gradskog porta vozili su se malim venecijanskim brodićem ‘vaporetto’, još jednom luksuznom ponudom Ville Dubrovnik.

dubrovački hoteli

Foto: Adriatic Luxury Hotels, Villa Dubrovnik i Renata Debeljak

Učitati još
Zatvori