Dubai je definicija modernog svijeta

Dubai je definicija modernog svijeta

Nedavno mi se konačno ostvarila dugoiščekivana želja, jedno putovanje sasvim u nepoznato, daleki svijet, u grad za koji mnogi kažu da je grad budućnosti. Dubai.

dubai5

Raskoš. Dubai je raskošan. Definitivno mi je to bila prva pomisao dok sam u vožnji s aerodroma do hotela. U tih par minuta vožnje dok je taksist nastojao održati razgovor, ja nisam odvajao oči od prozora. Oko mene su bili nizovi raskošnih hotela, golemi shopping centri koji ostavljaju bez daha, osvjetljene ulice kao za vrijeme zimskih blagdana, luksuzni automobili i prekrasna pročelja kuća i vila, kao u bajci, a ne u gradu s dva milijuna stanovnika.

dubai14

dubai12

Svjetski. Kao i ostali svjetski gradovi, primjerice New York ili London, Dubai je multikulturalan, s ljudima iz raznih krajeva svijeta koji u njemu žive. Moda, gastronomija, poslovanje i sve ostalo funkcionira u tipičnoj metropolitskoj lifestyle rutini. Doduše, Dubai je jedino mjesto koje sam do sad posjetio, a da radni tjedan traje od nedjelje do četvrtka, dok su vikend petak i subota. Službeni je jezik arapski, ali se engleski govori i piše svugdje.

dubai1

Futuristički. Prvo sam i ja smatrao da je Dubai grad budućnosti. Nakon malo duljeg boravka ne mogu se baš tako izraziti, ali da je futuristički tu nema dvojbe. Najbolji dokaz toga je arhitektura. Sami neboderi u Dubaiju dokazuju da je ovaj grad strašno inovativan – od modernog dizajna, preko imitacije stare arhitekture, sve do raskošnih interijera raznih lokala, potvrda je da je Dubai uistinu napredniji od zapadnog svijeta u nekim vidljivim elementima. Osobno su me se najviše dojmili Palmini otoci. Ti umjetni otoci na periferiji grada u Perzijskom zaljevu, na kojima se nalaze neki od najekskluzivnijih hotela i vila u svijetu, obore te s nogu. Fascinantan je cijeli koncept tog umjetno izgrađenog impresivnog koncepta, koji ostavlja čovjeka bez teksta.

dubai13

dubai2

Gurmanski raj. U Dubaiju se može svašta isprobati. Uz svaki fast food lanac koji se također nalazi u Sjevernoj Americi, ovdje su sve svjetske kuhinje, a ako posjetite one u Downtown Dubaiju za vrijeme objeda možete uživati u očaravajućem performansu glazbe i plesa poznate dubaijske fontane na jezeru Burj Khalifa.

dubai6

Zabavan. Od noćnih izlazaka, dnevnih zabava na bazenima, shopping centara koji imaju sve što se može zamisliti, u Dubaiju zabave ne nedostaje. The Dubai Mall je nešto poput centra grada, u njemu je sve – od shoppinga do finih restorana, akvarijuma i klizališta. Sličan je i The Emirates Mall, u kojem se čak nalazi klizalište. Najviše mi se svidjela Dubai Marina, urbana, moderna i elegantna s prekrasnim šetalištem i pogledom na usidrene brodiće i jahte, okružena s modernim visokim neboderima. Uz ostale mnogobrojne atrakcije, moram još izdvojiti Burj Khalifu, Burj Al Arab, Dubai Creek, Madinat Jumeirah i džamiju Jumeirah za obavezno posjetiti.

dubai16

dubai11

Nevjerojatan. Sve što sam zamišljao, Dubai je i nadmašio moja očekivanja.

dubai10

dubai3

dubai8

dubai4

dubai9

Učitati još
Zatvori