Nedostatak kvadrata u životnom prostoru i maca kao ljubimac

Nedostatak kvadrata u životnom
prostoru i maca kao ljubimac

Držanje mačke, ali i ljubimca općenito u malim stanovima može biti nezgodno. Gužvu u domu nitko ne voli, no ponekad zbog okolnosti ne postoji prikladnija opcija od prilagodbe. Kako bi suživot svih ukućana i mezimca bio što lagodniji, bitno je taj isti prostor učiniti sigurnim i udobnim. Baš kao što je tjelesno zdravlje životinje važno, jednako tako bitno je da i emocionalno stanje vaše mačke bude zbrinuto. Nedostatak kvadrata u stanu neka vas ne obeshrabruje, a u nastavku donosimo par savjeta koje će vam koristiti za bolju brigu o maci u malom domu.

Mačke vole igranje

Dobro je poznato da se mace jako vole igrati. To se posebno odnosi na one kućne, jer većinu vremena provode u zatvorenom. Ako vlasnici više sati dnevno izbivaju iz doma, lako je moguće da će ih obuzeti dosada. Stoga je vrlo bitno da se s mezimcem kvalitetno družite svakog slobodnog trenutka. Osim igre u dvoje, ostavite im omiljene igračke na vidiku kako bi se samoinicijativno mogle zabaviti kad god to požele. No, ipak potrudite se koliko god je moguće da ju izvodite i u redovne šetnje. Aktivnosti na svježem zraku rijetko što može zamijeniti.

Neophodne grebalice

Mačke su prirodno aktivne životinje i fizička aktivnost iznimno je važna kako bi bile sretne i ispunjene. Čak i one maze koje vole maženje i izležavanje, barem tri puta tjedno zasigurno će poželjeti nakupljenu energiju negdje potrošiti. Grebalice će vam olakšati taj zadatak, pogotovo ako nemate naviku svoju macu izvoditi u šetnju često. Naprosto ih obožavaju, a osim što će se istovremeno dobro zabaviti i izmoriti, ali i održavati noktiće. U specijaliziranim prodavaonicama nalaze se brojne varijante s kućicama, lopticama i spravama za animaciju. Ne zauzimaju puno mjesta i stanu u svaki kutak čak i u malom prostoru.

Razmaknite zastore

Bez dnevnog svijetla ne bismo mogli živjeti. Svakom biću potrebno je kako bi normalno funkcioniralo. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su zimi ljudi, ali i životinje pomalo melankolični i depresivni, upravo zbog manjka prirodnog svjetla i kratkih dana. Zasigurno imate prozor u domu s nekim lijepim pogledom u kojem i sami uživate. Za mačke koje većinu vremena provode u stanu, pogotovo one koje su uglavnom same osigurajte dnevnu dozu razmicanjem zastora. Osim što vole gledati kroz prozor i sjediti na klupici, maca će uživati u pogledu na ptice i sva kretanja s one strane prozora što će smanjiti mogućnost dosade i neraspoloženja.

Dnevna rutina

Životinje se lako prilagođavaju na nove prostore i situacije. No, kako bi živjele zadovoljno obavezno je da se osjećaju sigurno i sretno u kući, bez obzira na to kakva ona bila. Osim bezuvjetne ljubavi koju joj pružate, osigurajte ugodnu dnevnu rutinu koja je neophodna kada govorimo o zdravom životu ljubimca. Mačke ju posebno vole jer pruža osjećaj sigurnosti, a upravo to im treba u malenom prostoru kako se ne bi osjećale tjeskobno. U malom domu jednako je važno brinuti o fizičkom kao i raditi na emocionalnom stanju vaše mačke.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori