Kako zaista biti sretan kao na slikama s društvenih mreža

Kako zaista biti sretan kao na slikama
s društvenih mreža

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ania ? (@scraperka) on

Svakodnevno se susrećemo s bezbroj članaka, naslova i rečenica o potrazi za srećom. U današnje digitalno doba društvenih mreža, život se iz realnosti seli na pametne telefone i ekrane. Kako zaista biti sretan postaje pravi mit, jer nam pažnju privlače stvari koje nas rijetko zaista usrećuju i ispunjuju. Internet je neupitno promijenio svijet i re-definirao pojam međuljudskih odnosa. Razmislite koliko razgovora i događaja iz stvarnog života ste propustili jer ste gledali u ekran svojih telefona i ‘scrollali’ po Instagram feedu. Fotografije trendseterica na putovanjima oko svijeta, ludim provodima i ‘shopping ekspedicijama’ definitivno nisu odraz realnosti, ali svejedno postavljaju standarde i mjerila koje mnogi uspoređuju s vlastitim životima. Iako život na društvenim mrežama ima i mnogo dobrih strana, ipak je umjerena upotreba i fokusiranje na događaje u realnom vremenu i svijetu oko nas bitan element za sreću i ispunjen život.

Sreća je svugdje oko nas

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My name is Anna (@paris.with.me) on

Nije čudno da s digitalizacijom svega što nas okružuje, male stvari poput uživanja u zraku i cvijeću kraj puta padaju u drugi plan. Užurbane gradske ulice prepune su ljudi koji jure na posao, prelaze pješački prijelaz, voze bicikle i automobile s očima ‘priljepljenima’ na ekrane pametnih telefona. Koliko često se i sami uhvatite u takvoj poziciji ili provjeravate društvene mreže dok sjedite s prijateljima za stolom? Zaboravljamo da sreća dolazi iz kvalitetnih međuljudskih odnosa, osobnog razvoja, njege i brige o sebi, dobre knjige i šetnje parkom bez potrebe da rukama imamo mobitel. Uživanje u šalici omiljenog napitka, mirna tiha jutra s pogledom na kišni prozor, vjetar na licu, opadanje lišća, zvukovi prirode sve su to sitnice na koje sve rjeđe obraćamo pažnju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ania ? (@scraperka) on

Dokazano je da previše vremena na društvenim mrežama možete razviti negativnu sliku o vlastitom životu jer se stalno uspoređujemo sa slikama na kojima su drugi izrazito sretni i uvijek nasmijani. Danas je normalno ‘followati’ poznate trendseterice i druge javne osobe, ali dugoročno, praćenje tuđih života na internetu ometa naš. Zapitajte se koje emocije u vama bude određene slike i uhvatite se u koštac s njima. Ako je to ljubomora na tuđi ljubavni odnos ili poslovni uspjeh, vjerovatno na tom području života i sami priželjkujete isti scenarij. Moguće je da vas obuzme anksioznost kad vidite trendseterice u najnovijim kolekcijama kako obilaze svjetske modne metropole. Jednom kada otkrijete okidač negativnih osjećaja, suočavanje s vlastitim frustracijama biti će mnogo lakše. Čišćenje liste prijatelja i ‘unfollowanje’ profila koji negativno utječu na vaše raspoloženje pametna je ideja za početak.

Detox od društvenih mreža

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yanina (@diaryofdays) on

Sreća je pojam koji je ustvari teško definirati jer za svakoga ona predstavlja nešto drugo. Nekoga uveseljava dobro društvo i smijeh, drugi pak sreću mjere u materijalnim stvarima. Jedno je sigurno, ona se odvija u realnom svijetu izvan virtualnog svijeta. Previše pažnje koje posvećujemo digitalnim odnosima i sadržajima na neki način nas otuđuju od svijeta i izoliraju u poseban mjehurić iz koje mnogi nerado izlaze. Najjednostavniji način kako se više posvetiti sebi i vlastitoj sreći je odmak od pametnog telefona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ania ? (@scraperka) on

Ako sudjelujete odlazite na putovanje, pečete kolače ili pijete kavu u lijepom kafiću s ciljem da o tome obavjestite svoje prijatelje na društvenim mrežama, možda je vrijeme za detox od istih. Odredite vrijeme za provjeravanje društvenih mreža i držite se toga. Zaokupirajte vrijeme novim hobijima i aktivnostima. Mindfulness je odlična metoda kojom ćete vježbati kako biti prisutan u sadašnjem trenutku i izvući maksimum iz svake životne situacije. Ponekad nije loša ideja ugasiti sve obavijesti ili barem zvuk na mobitelu kako bi se s potpunom pozornosti posvetili poslu i aktivnostima koje obavljate. Obratite više pažnje na disanje, govor, vid, okus i dodir te na trenutak zaboravite na virtualne, neopipljive stvari. Sreća je u svemu oko vas, ne propuštajte ju.

 

Foto: Instagram

Preporuka

Zatvori