Dorayaki – ne tako obične palačinke koje ćete obožavati

Dorayaki palačinke japanski su desert kojeg svrstavaju u Wagashi, skupinu japanskih slastica koje se tradicionalno serviraju uz čaj. Dvije male palačinke između kojih se nalazi slatka pasta od crvenog azuki graha klasični je način serviranja, no Nutella ili vaš omiljen džem jednako će se dobro slagati s ovim sočnim desertom.

Dorayaki palačinke su jednako jednostavne za pripremu kao i one klasične na koje smo navikli, a sastojci se vrlo vjerojatno već nalaze u vašoj kuhinji. Varijacija na ovaj popularni istočnjački desert ima mnogo, a razlike između njih su minimalne. Nami, autorica online kuharice posvećene jednostavnim tradicionalnim japanskim receptima, na svom blogu podijelila je jednu od najjednostavnijih verzija.

Sve što će vam trebati za pripremu smjese su 4 jaja, 140 grama šećera i 2 žlice meda u koje ćete, nakon što ih dobro izmutite, umiješati 160 grama brašna i žličicu praška za pecivo. Smjesu stavite da odstoji u frižideru 15 minuta, a nakon dodajte žlicu vode i još jednom ju dobro promiješajte. Zagrijanu tavu nauljite s malo biljnog ulja, a višak odstranite papirnatim ručnikom. Za jednu palačinku trebat će vam oko tri žlice smjese. Pecite između 75 do 90 sekundi i okrenite na drugu stranu za koju će vam pola minute biti dovoljno.

Ako ove jednostavne i sočne palačinke poželite isprobati s tradicionalnim punjenjem, sve što će vam trebati je šalica crvenog azuki graha koji možete pronaći u svim trgovinama zdrave hrane, šalica i pola šećera i voda.

U lonac stavite šalicu azuki graha i četiri do pet šalica voda. Prokuhajte 5 minuta i ocijedite. U čisti lonac ponovno dodajte prokuhani grah i četiri do pet šalica vode. Na laganoj vatri kuhajte sat i trideset minuta do dva. Dodajte još vode kad je potrebno. Opet ocijedite grah i skuhani grah sa šećerom dodajte u lonac i uz neprestano mješanje kuhajte desetak minuta. Nakon što se grah i šećer pretvore u smjesu nalik pasti, odmah ih maknite s vatre i preselite u zdjelu za serviranje.

Skuhajte omiljeni čaj i uživajte.

Foto: Instagram

0