Donosimo 3 začina ključna u borbi protiv prehlade

Bilje i začini su već stoljećima korišteni kao saveznici u očuvanju zdravlja te jačanju imuniteta. Na kraju ljeta, s prvim kišama i zahlađenjem, vraćaju se prehlade i razne viroze. No, možete im doskočiti tako što ćete pojačati vas obrambeni sustav organizma pojačano koristeći nekoliko biljaka i začina, jednostavno dodavajući ih svakodnevnim jelima.

začini 4

Poznato je da se sve što je našem tijelu potrebno da bismo ga održali zdravim, nalazi u prirodi. Kurkuma, u narodu poznata i kao kurkumin, indijski šafran ili turmerik, pripada u porodicu biljaka čija su ljekovita svojstva poznata od davnina, a slovi za jednog od najmoćnijih prirodnih lijekova. Ova uistinu čudesna biljka, vjerojatno je jedan od najkorisnijih začina koje možete dodavati hrani. Kurkuma ima protuupalna svojstva – smanjuje upalu želuca, crijeva, grla i pluća. Kurkumu u prahu možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i u svakom bolje opremljenom supermarketu. Prilikom izravnog izlaganja svijetlu kurkumin gubi oštrinu i boju, pa jednom kad je kupite bilo bi je dobro držati u staklenoj posudi daleko od svijetla.

začini 8

začini 2

Kajenski papar je ljuta papričica koja raste u suptropskim i tropskim područjima i čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje. Popularnost kajenskog papra jako se proširila, plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah. Papar je zdrav zbog kapsaicina, fitokemikalije koju sadrži, povećava inzulinsku osjetljivost, što smanjuje rizik za razvoj dijabetesa. Postoje zapisi starih rimljana gdje je evidentirana uporaba kajenskog papra u liječenju prehlade i loše probave.

začini 3

Često se veže uz talijanska jela, biljka origano uobičajen je mediteranski začin koji ima iznimno visok sadržaja antioksidansa. Ima protuupalno djelovanje, posebno kod upale sinusa. Osim kao začin, može se konzumirati u obliku kapsula, no konzumiranje tolikih koncentracija u brbi protiv upale mora biti pod liječničkim nadzorom. Ne morate biti poznavalac stranih kuhinja iz područja od kuda dolaze ove ljekovite biljke. Domaćim, tradicionalnim jelima dodajte ove začine kako biste ih učinili posebnijima. Predlažemo da jelo ‘paštafažol’ začinite s kurkumom, šalšu s kajenskim paprom, dok usitnjeni origano uvijek možete staviti u razne nameze. Pojačajte svoje obroke ovim začinima, osim izvrsnog okusa, pomoći će vam da lakše podnesete prijelazni period iz ljetnih vrućina u jesenske kišne dane.

začini 6

začini 7

Foto:Shutterstock

0