Najbolja događanja u Zagrebu koja donosi tjedan pred nama

Pred nama je novi tjedan i pregršt razloga za nove izlaske. Iako je vani hladno pa većinu vremena provodimo u toplini svog doma, ova događanja jednostavno nećete htjeti propustiti. Od premijera filmova, promocija albuma, super izložbi i predstava, u nastavku smo izdvojili najbolja događanja koja nas očekuju idući tjedan.

Kinopremijera filma ‘Mjedena zemlja’

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film ‘Medena zemlja’ kroz priču o skromnoj medarici Hatidži iz Sjeverne Makedonije ocrtava temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi. Premijera počinje danas u 19 sati u Dokukinu Kic pa još uvijek stignete otići.

Sredovječna medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Tražeći dodatni izvor zarade, pater familias Hussein vrlo se brzo počne interesirati za Hatidžin zanat kojem ga ona rado podučava. Pritom ga upozori da uvijek, ali uvijek mora ostaviti polovicu meda za svoje pčele koje bi u suprotnom mogle napasti njezine i ugroziti cijelu proizvodnju.

Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

Vrtlarenje: Umjetnost & Backstage

Sljedeće izdanje Vrtlarenja održat će se u Grif Baru Zagreb, Savska 160, 23. siječnja od 20 sati. Ovaj put razgovarat će se na temu umjetnosti i backstagea s gostima koji su česti na jednoj i drugoj strani pozornice. Nela Simić, Vladimira Spindler i Branko Radovančević otkrit će vam sve o izazovima organizacije, kreiranja umjetničkog projekta te njegovom životu na i iza pozornice (ili bolje rečeno ‘spotlighta’) i (nadajmo se!) otkrit će koliko je zapravo cool biti u backstageu. Svako Vrtlarenje prati i vizual na zadanu temu, ovog puta se radi o slici naziva ‘Medika’ slikara Stipana Tadića.

Izložba umjetničkog kolektiva TARWUK u Laubi

U četvrtak, 23. siječnja, s početkom u 19 sati u Laubi – Kući za ljude i umjetnost otvara se nova izložba umjetničkog kolektiva TARWUK. TARWUK čine Bruno Pogačnik Tremow i Ivana Vukšić koji žive i rade na relaciji New York – Zagreb. U svome radu kroz crteže, slike, skulpture i video istražuju područja nepoznatoga, onostranoga i poetski nedodirljivoga.

Izložba ‘Vernacular River Holds 6 Bodies Down’ sadržava elemente filmskog seta Tarwukovog novog filma snimljenog u New Yorku u suradnji s Matthewom Goedeckijem. Izložba je definirana transmutacijom svakodnevnih objekata, kroz alkemijski proces iskrivljavanja stvarnosti, uzimajući objekte iz svakodnevnog života i postavljajući ih na scenu galerije u službi istinske narativne instalacije.

Tijekom otvaranja bit će izveden live performans Bentleyja Andersona.
Izložba ostaje otvorena do 1. veljače.

Glazbeni kviz u Grifu

Pratite top liste, imate vinyle, kupujete CD-e? Prijatelje dijelite po glazbenim žanrovima? Pratili ste sve glazbene emisije u djetinjstvu? Dođite na novi glazbeni pub kviz u Grifu u ponedjeljak, 20. siječnja, i testirajte svoje znanje.

Prijavite što prije svoju ekipu na kviz@hrkviz.hr, jer je broj mjesta ograničen i osvojite nagrade koje je za vas pripremio Menart. Kviz počinje u 20 sati, a više informacija možete doznati ovdje.

Punk Cabaret by Stanislav Kovačić // Live in ZKM

Nakon što je u svibnju 2019. predstavio svoj izniman album ‘Punk Cabaret’, svestrani umjetnik Stanislav Kovačić svoju glazbenu priču će predstaviti i u formi prave punk cabaret kazališne predstave – 20. siječnja uživo u Zagrebačkom kazalištu mladih. Redateljsku odgovornost preuzima Mario Kovač, a Stanislavu Kovačiću – Stanku na pozornici će se pridružiti niz glumica i glumaca koji će u pratnji izvrsnog benda uživo predstaviti unikatan ‘Punk Cabaret’ album. Riječ je o studijskom izdanju koje na jednom mjestu okuplja deset žanrovski raznolikih pjesama koje je otpjevalo više od 30 priznatih hrvatskih i regionalnih glumaca i glazbenika, a kao vodeći singlovi do sada su predstavljene pjesme ‘Ferma Dobre’ (otpjevali: Marijan Ban, Jelena Miholjević, Tara Thaller) i ‘Je l’ se tebi sviđa’ (otpjevali: Rene Bitorajac, Jan Kerekeš, Judita Franković, Tomfa).

Više informacija doznajte ovdje.

Buč Kesidi promocija albuma u Saxu

Pančevačka ljevoruka disko indie rock senzacija Buč Kesidi i akademski elektro-bluz duo Ljubičice održat će prvi zajednički koncert u Zagrebu, u klubu Sax, u četvrtak, 23. 1. 2020. Ovaj koncert će biti ujedno i promocija drugog studijskog albuma ‘Euforija’ koji je Buč Kesidi objavio u studenom prošle godine. Cijena ulaznice u pretprodaji je 35 kuna, a na dan koncerta će koštati 50 kuna ako ih ostane. Ulaznice se mogu kupiti samo na šanku Saxa.

Euforija oko ‘Euforije’ i Buč Kesidija gradila se cijelu 2019., kako bi finiširala u velikom stilu. Recenzije albuma govore o remek-djelu nagrađenom samo najvišim ocijenama, spotovi im bez problema prelaze 400 tisuća pregleda na You Tubeu (što su ogromne brojke za rock bend), među najslušanijim su izdanjima regije na Deezeru, ali ono što je najvažnije – rasprodaju koncerte.

0