Večeri sljedećeg tjedna pamtit će se po više jako dobrih događanja

Večeri sljedećeg tjedna pamtit će se po
više jako dobrih događanja

Zagreb se polako budi iz zimskog sna koji ga je obuzeo nakon dočeka Nove godine te svaka večer u tjednu donosi nešto dobro, zabavno i nešto zbog čega ćete ju dugo pamtiti. Koji nas koncerti, izložbe i filmske premijere čekaju, saznajte u nastavku…

Silvio Foretić: Zvuk

U organizaciji sive) (zone – prostora suvremene i medijske umjetnosti, u galeriji VN u Zagrebu sutra, 14. siječnja održati će se otvorenje izložbe Zvuk Silvija Foretića, u kustoskom odabiru Darka Fritza. Na otvaranju izložbe sam autor će kratko predstaviti svoj rad. Izložba Zvuk po prvi put predstavlja stvaralaštvo skladatelja Silvija Foretića u galerijjskom kontekstu.

Rezultat istraživanja i brojnih razgovora kustosa Darka Fritza sa autorom i njegovom suprugom, muzikologinjom Zdenkom, izložba je radova pod nazivom Zvuk, koja ne sadrži ni jedan zvuk, i kao takva je predstavljena prvi puta u galerijskom programu Sive zone u Korčuli u rujnu 2018. Za drugi postav, u zagrebačkoj galeriji VN, u dogovoru sa autorom, ipak biti će uključena jedna video snimka sa zvukom.

Izložba je prvo galerijsko predstavljanje stvaralaštva skladatelja Silvija Foretića, klasika glazbene avangarde, a odnosi se na proces nastajanja i izvođenja glazbe i poseban tretman upotrebe semantičkih kodova, bliskoj konceptualnoj umjetnosti. Izložba je otvorena za javnost u radnom vremenu galerije do 8. veljače 2019.

Silvio Foretić,, Foto: Damil Kalogjera

Monday Night Jazz Jam Session

Ovog ponedjeljka kvarnersko-istarska jazz ritam sekcija koju čine Bruno Mičetić (gitara), Bojan Skočilić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi) dovodi i gosta iznenađenja u Kulturni centar Mesnička! A ako ste raspoloženi – ponesite instrumente i vi sami! Početak je u 21 i 30.

FURY Revolution Revival TOUR

Žestoka svirka, revolucionarne ideje i uzbudljivo putovanje kroz rock and roll povijest koja se nikada zaista nije dogodila. U svemu tome moći ćete uživati 14. i 15. siječnja u Tvornici Kulture, kada dolazi glazbeno scenski spektakl – Fury Revolution Revival Tour. Predstava je rezultat ponovne suradnje staroga kazališnoga dvojca, redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj, tvoraca hitova kao što su Žrtve zemljopisa, Carstvo Radosti, Lijepa naša i Koriolan – stup društva.

Slaveći 50. godina proteklih od revolucionarne ’68., predstava Fury Revolution Revival Tour povest će vas na pseudo-dokumentarno putovanje u New York kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, kroz društvenu i glazbenu scenu klubova Max’s Kansas City i CBGB. To je priča o nastanku i padu jedne revolucionarne ideje. O nastanku i padu benda Fury koji tu ideju predstavlja. O politici i slavi, viziji i kompromisu, o mladosti i odrastanju. I glazbenom žanru koji dan-danas predstavlja otpor establišmentu.

Predstava je u potpunosti na engleskome jeziku, bez titlova, s glasnom i sirovom glazbom uživo sa scene, da znate pripremiti svoja osjetila.

Nastupaju i sviraju: Nikša Marinović, Miran Kurspahić, Domagoj Janković, Karlo Mrkša i Sven Jakir. Režija: Miran Kurspahić. Dramaturgija: Rona Žulj. Glazba: Fury. Video: Vanja Vaščarac. Dizajn: Negra Nigoević. Glazbeno savjetovanje: Mislav Kurspahić i Zvonimir Biljan. Ksenija Turčić: Iconophilia glow.

Bebe Na Vole u Saxu!

Bebè Na Volè, pravim imenom Adam Semijalac, jedan je od najznačajnijih blues vokala i gitarista na ovim prostorima. Njegova zvuk može se okarakterizirati kao kombinacija bluesa i indieja. Adam je one man band, a ističe se po korištenju porchboard bass perkusije te dva različita loopera kojima se nastoji što više približiti zvuku benda. 2015. izlazi njegov best of na vinilnoj ploči pod nazivom Time Of Great Depression. U 13 autorskih pjesama napravio je presjek svoje karijere te njima oduševio i publiku i kritiku. Prije nekoliko mjeseci se pojavio i novi, dugo iščekivani album Hate Is A Wonderful Thing, koji je također prošao vrlo zapaženo u veoma kratkom periodu, a zašto je tomu tako publika će se moći uvjeriti na Adamovom nastupu u sklopu #Sax20!

Obilježavanje 50. godišnjice smrti Jana Palacha u Zagrebu

Povodom 50. obljetnice smrti Jana Palacha, Veleposlanstvo Republike Češke i Hrvatsko-češko društvo pozivaju Vas na projekciju filma Gorući grm, nastalog u produkciji HBO. Projekcija će se održati u kinu Europa u Zagrebu u četvrtak 17.1.2019. u 19 sati. Film je na češkom jeziku uz hrvatske titlove. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Ferragosto Winter JAM

18. siječnja počinjemo se lagano pripremati za Ferragosto JAM koji će se održati ovog ljeta na Orahovačkom jezeru. U predljetno glazbeno i festivalsko raspoloženje uvest će nas izvođači Covek Bez Sluha, Rezerve, One Step Away, Proleter, JeboTon Ansambl, Domagoj Šimek i legendarna Zdenka Kovačiček. Tulum će početi u 20 sati, a završit će u jutarnjim satima!

Zagrebačka premijera filma Glavno jelo

Glavno jelo je kratkometražni igrani debi mlade redateljice Kristine Barišić čija će se premijera održati u Muzeju suvremene umjetnosti u 20 sati 18. siječnja 2019. Filmska freska, stilizirana kombinacija maloljetničkog nasilja, obiteljskog ručka i komedije apsurda o porazu suvremene obitelji i njezinih vrijednosti. Dekonstrukcija proizašla iz ljudske naravi, animalnog i nepoznatog, većini neprihvatljivog a sveprisutnog, zatvorena je u jedan krug, ciklus koji se ponavlja.

Film prati dvije priče, koje se odvijaju u različitim vremenima. Prva priča prikazuje noćni izlazak glavne protagonistice Lili i njenih prijatelja, također tinejdžera, koji se kroz noć zabavljaju konzumirajući različita opojna sredstva i divljajući provaljuju u jednu osnovnu školu. U drugoj priči pratimo jutro nakon izlaska, detaljnije upoznajemo Lili i njenu obitelj koja se priprema za nedjeljni ručak. Njihovu planiranu rutinu ometu očekivani i neočekivani gosti koji im se pridružuju za stolom. Ulaznice po cijeni od 20 kn možete kupiti u MSU-u.

Janis Joplin Tribute

Za subotu 19. siječnja Vintage Industrial Bar sprema posvetu jednom od najmoćnijih ženskih rock & blues vokala – Janis Joplin. Ulogu Janis podijelit će dvije vrhunske vokalistice, Tina Kresnik i Valerija Nikolovska, a u pratnji Blues Company benda (Branimir Bogunović – Pif git/voc, Tomas Krkač bas/voc, Krešo Randić bubnjevi i Danko Krznarić klavijature/voc) izvest će najveće pjesme koje je vječna 27-godišnjakinja Janis ispjevala.

Janis Joplin proglašena je najboljom blues-rock pjevačicom u povijesti. Još i danas njezine snimke zvuče fantastično kao i njezin glas. Brojni hitovi ostali su i danas popularni među publikom kao dokaz njezine bogate karijere koja je tragično završila 1970. godine.

Sunrise Sessions Vol. 9

U Kulturnom centru Mesnička sljedeće subote, 19. siječnja moći ćete doživjeti najbolju zabava uz transcendentalne zvukove inspirirane sasvim običnim stvarima. Naime, tako je opisana glazba koju stvaraju Sunrise Sessions Collective – kolektiv za slobodnu improvizaciju unutar akustičko-psiholoških granica dobrog ukusa, a kojeg čine Toni Starešinić, Luka Čapeta, Luka Veselinović i Borko Rupena.

Foto: promo, Lice grada

Učitati još
Zatvori