Dodijeljene nagrade 7. Dana D!

dan-d-collage-1-900x600

Sinoć su dodijeljene nagrade trima najboljim mladim autorima i autoricama ovogodišnjeg međunarodnog festivala dizajna Dan D. Žiri u sastavu nizozemski dizajner Jesse Howard, slovenska multimedijalna umjetnica Nataša Mušovič, mađarski ilustrator Gergő Kovács i talijanski teoretičar dizajna Silvio Lorusso ove su godine odlučili nagraditi prvom nagradom rad Gale Marije Vrbanić KROP (set za ‘uradi sam’ izradu majica), drugom nagradom rad Marina Nižića RIJEKNIK (rječnik riječkih riječi), te trećom Kradljivice (u sastavu Karla Čotić, Dorja Horvatić, Karla Novak) za vizualni identitet festivala KRADU.

keadu 1

Kradljivice (u sastavu Karla Čotić, Dorja Horvatić, Karla Novak)

Ove je godina posebna priznanja žiri je odlučio dodijeliti radu Andreja Đukića i radu talijanskog tandema Kaspar Hauser. Nagrade je ovogodišnjim dobitnicima uručila posebna gošća festivala neponovljiva Colinda Evangelista.

kradu 2

Kradljivice (u sastavu Karla Čotić, Dorja Horvatić, Karla Novak)

U prvonagrađenom radu Gale Marije Vrbanić, setu za ‘uradi sam’ izradu majica KROP, žiri je prepoznao modularnost koja se proteže kroz čitav proizvodni proces čime se on otvara širokoj publici. Riječ o low budget projektu koji ima iznimno raznoliku praktičnu primjenu. Rad Marina Nižića RIJEKNIK zaslužio je drugu nagradu zbog poticanja veze s lokalnom kulturom i nasljeđem.

Žiri je impresioniralo grafičko oblikovanje knjige, ali i opširan istraživački rad koji iza nje stoji. Treća je nagrada otišla u ruke tima Kradljivice za izradu vizualnog identiteta Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti (KRADU) u kojem je žiri prepoznao dobru dizajnersku ideju koja promatrače poziva na interakciju. Odvažno poigravanje s imenom festivala duhovito odzvanja u hrvatskom kontekstu.

andrej_dukic_render-Custom

Stolica, Andrej Đukić

Iako je nedjelja dan odmora i dokolice, predlažemo da se ipak malo trgnete i posjetite festival, zadnji je dan kada možete pogledati izložbu festivala Dan D, danas možete u živo poslušati što i o čemu će pričati zanimljivi umjetnik Gergő Kovács (artist talk počinje u 15 sati, a intervju s njime možete pročitati na linku), a nakon svega najpametnije bi bilo da se uputite na after party u Swanky Mint Hostel. Odličan je to plan za jednu laganu, no sadržajem bogatu nedjelju!

Mockup3-Custom

Rijeknik, Marin Nižić

Foto: dizajn.hr

0