Dodijeljene nagrade 29. Sarajevo film festivala: Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film 
Dodijeljene nagrade 29. Sarajevo film festivala: Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film 

Dodijeljene nagrade 29. Sarajevo film festivala: Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film 

U Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je održana svečana ceremonija dodjele nagrada Srce Sarajeva 29. izdanja Sarajevo Film Festivala. Nagrade Srce Sarajeva uručene su najboljim redateljima i redateljicama, glumcima i glumicama te dugometražnim igranim, dokumentarnim, studentskim i kratkim filmovima koji su prikazani u okviru Natjecateljskog programa.

Tijekom osam festivalskih dana u 20 je programa prikazano 235 filmova i serija iz 59 zemalja – ukupno 149 regionalnih naslova, što SFF čini najznačajnijim festivalom regionalne kinematografije.

Pobjednici

Dodijeljene nagrade Srce Sarajeva

Počasno Srce Sarajeva koje se dodjeljuje u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dobili su redatelj i pisac Mark Cousins, redateljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay i scenarist, redatelj i producent Charlie Kaufman.

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 29. Sarajevo Film Festivala natjecalo se ukupno 49 filmova, uz dvije gala te jednu specijalnu projekciju.

Žiri Natjecateljskog programa – igrani film: Mia Wasikowska (glumica, redateljica, Australija), Zlatko Burić (glumac, Hrvatska, Danska), Danica Ćurčić (glumica, Srbija, Danska), Juraj Lerotić (redatelj, glumac, Hrvatska) i Josh Siegel (kustos Odsjeka za film u MoMA-i, SAD) dodijelio je Srce Sarajeva za najbolji film ostvarenju KOS, KOS, KUPINA Elene Naveriani.

Srce Sarajeva za najboljeg redatelja dobio je Philip Sotnychenko za film LA PALISIADA.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Jovan Ginić za ulogu u filmu LOST COUNTRY, a kao najbolja glumica nagrađena je Ekaterine Chavleishvili za ulogu u filmu KOS, KOS, KUPINA.

Najboljim filmom u kategoriji Natjecateljski program – dokumentarni film 29. Sarajevo Film Festivala, žiri u sastavu Iva Dimitrova (programska menadžerica u Chicken and Egg Pictures, SAD), Niklas Engstrom (umjetnički direktor Festivala dokumentanog filma CPH:DOX, Danska) i Péter Kerekes (redatelj, producent, Slovačka) proglasio je film FLAŠAROŠI Nemanje Vojinovića, a kao najbolji kratki dokumentarni film nagrađen je film VALERIJA Sare Jurinčić.

Nagrada za ljudska prava otišla je dokumentarnom filmu ŠUTNJA RAZUMA Kumjane Novakove, a specijalna nagrada žirija Natjecateljskog programa pripala je ostvarenju VILINSKI VRT, Georgőa Somogyvárija.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film pripalo je filmu 27 Flore Anne Buda, a odlučivao je žiri u sastavu: Turai Balazs (redatelj, animator, Mađarska), Nina Rodriguez (voditeljica programa na Filmskom festivalu u Guanajuatu, Meksiko) i Wim Vanacker (selektor Natjecateljskog programa – kratki film na Filmskom festivalu u Cannesu, Francuska).

Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film 

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je PADANJE Anne Gyimes, a Specijalno priznanje žirija dobio je hrvatski film NISKA TRAVA, Davida Gaše, o čemu su odlučili: Kumjana Novakova (selektorica, profesorica, producentica i filmska autorica, Sjeverna Makedonija), Tomek Popakuł (redatelj, animator, Poljska) i Damir Šagolj (novinar, fotograf, direktor fotografije, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, Bosna i Hercegovina).

Žiri u sastavu: Jay Van Hoy (producent, SAD), Nashen Moodley (direktor Sydney Film Festivala, Australija, Južnoafrička Republika) i Mila Schlingemann (voditeljica programa u Eye Filmmuseumu, Nizozemska) Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dodijelio je Selmi Doborac za film DE FACTO.

Crveni tepih

Završnu večer Sarajevo Film Festivala crvenim tepihom prošetala je ekipa filma Ahmeda Imamovića, UMRI PRIJE SMRTI. Producenti filma su Samir Smajić i Danilo Šerbedžija, a u filmu igraju Adnan Hasković, Mona Muratović, Rade Šerbedžija, Aida Bukva i Miki Trifunov. Uslijedila je ekipa filma JESTE LI VIDJELI OVU ŽENU? koji se na 29. Sarajevo Film Festivalu prikazuje u sklopu programa U fokusu. Film su predstavili redatelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, producenti Čarna Vučković i Stefan Ivančić, te glumica Ksenija Marinković. I film EUROPA imao je svoje predstavnike na crvenom tepihu; redateljicu Sudabeh Mortezai, producenta Mehrdada Mortezaija, te glumce Lilith Stangenberg, Jetnora Gorezija, Steljonu Gjiku Kadillar i Miranda Sylarija.

Pred Narodnim pozorištem Sarajevo predstavila se i ekipa filma HOTEL PULA Andreja Korovljeva. Osim redatelja bili su tu producentica Dijana Cetina Mlađenović i glumci Ermin Bravo, Nika Grbelja, Nika Ivančić, Maja Izetbegović, Lav Novosel i Tino Trkulja.

Na crvenom tepihu uoči same Ceremonije dodjele nagrada 29. Sarajevo Film Festivala, prošetale su Lynne Ramsay, dobitnica Počasnog Srca Sarajeva i Jessica Hausner, gošća programa „Posvećeno“.

Projekcije filmova na nekoliko festivalskih lokacija

Danas će se održavati projekcije filmova na nekoliko festivalskih lokacija. U Ljetnom kinu Stari Grad održat će se projekcija filma UMRI PRIJE SMRTI Ahmeda Imamovića. Film se prikazuje u sklopu programa Open Air. Publika će u Ljetnom kinu Coca-Cola imati priliku pogledati film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala, a na Otvorenoj sceni Obala, u sklopu programa 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo, prikazivat će se film DANI LUDILA Joela Schumachera.

Cijeli program Festivala je na web stranici Sarajevo Film Festivala, www.sff.ba 

Foto: PR

Učitati još
Zatvori