Društvene igre za malo drugačiji doček Nove godine
Društvene igre za malo drugačiji doček Nove godine

Društvene igre za malo drugačiji
doček Nove godine

Inače bi u ovom tjednu žurno smišljali outfite i organizirali doček Nove godine, no kraj 2020. donio nam je Pred nama je najluđa noć u godini, ispraćamo staru i dočekujemo novu. Ipak neki od nas neće biti raspoloženi za velike tulume, izlaske ili dočeke na otvorenom već će staru ispratiti u toplini doma igrajući društvene igre. Ako ste fan sigurno ste se već pripremili, obavijestili ekpiu i pripremate grickalice i pića za ekipu. Ako vam je to relativno nov način proslave nove godine svaki savjet vam je dobrodošao. Složili smo popis nekih od zanimljjivih društvenih igara koje još uvijek stignete i kupiti, a koje će oduševiti vas i vaše suigrače. 

Dočekajte 2023. u igri

Društvene igre posljednjih su nekoliko godina ponovo doživjele popularizaciju pa je tako i na izmaku ove i dočeku godine pred nama. Pripremite finu hranu, složite glazbene playliste i uskočite u omiljenu pidžamu, a neka vam zabava za ovaj doček budu društvene igre. Ponuda novih različitih društvenih igara iznimno je bogata, a mi smo se ovaj put koncentrirali na klasike.

društvene-igre_5

Monopoly

Među društvenim igrama, Monopoly je definitivno pravi klasik. Ova igra popularna je diljem svijeta, a sigurni smo da jako dobro znate njena pravila. Cilj je kupnjom posjeda, njegovog iznajmljivanja i preprodavanja steći što više novca i do kraja igre postati jedini igrač na ploči, odnosno postati vlasnikom svih posjeda. Najmanje su potrebna dva igrača, a najviše ih može igrati šest. Iako službeno piše da igra traje najmanje sat i pol, znamo da ju se može doslovno igrati satima.

društvene-igre_1

Pictionary

Pictionary je igra u kojoj je cilj pogađanje pojmova uz pomoć slika, odnosno crteža koje crtamo kao natuknice za svog partnera suigrača. Za igru su potrebna najmanje 3 igrača, a u tom slučaju, jedan je trajni crtač, dok ostalo dvoje pogađa pojam. Međutim, puno je zabavnije kada se igra u timovima od dvoje ljudi. Onaj koji ne crta, pogađa o kojem se pojmu radi, a svaki se krug, koji traje 60 sekundi, uloge zamjenjuju. Naravno, ne morate znati savršeno crtati – originalnost je ono što donosi najviše zabave u ovoj igri.

društvene-igre_10

Alias

Alias je igra riječima koja se, kao i Pictionary, igra u timovima, a potrebno je opisati zadani pojam pomoću njegovih sinonima, sličnih pojmova ili asocijacija. Svaki tim pokušava pogoditi što više riječi prije nego što istekne vrijeme na pješčanom satu, a za svaki točan odgovor, pomiče se na ploči. Tim koji prvi stigne do cilja je pobijedio.

društvene-igre_7

Scrabble

Scrabble je najpoznatija igra riječi na svijetu. Namijenjena je za dva do četiri igrača koji na ploči stvaraju međusobno povezane riječi, kao u križaljci. Koriste se pločice sa slovima koje donose različiti broj bodova. Svaki se igrač natječe da bi postigao što veći broj bodova koristeći svoja slova u sklopovima i na položajima koji mu omogućuju najbolju iskoristivost vrijednosti slova i nagradnih polja na ploči. Pobjednik je onaj igrač koji na kraju igre ima najviše bodova.

Rizik

Rizik je još jedan klasik među društvenim igrama. Igra vam ne daje previše pravila koja morate upamtiti, već se morate usredotočiti na strategiju koja će vam donijeti pobjedu ili poraz. Odluka gdje postaviti svoje postrojbe, gdje napasti, koga i kako često čini Rizik zabavnim. U Uputama za igranje opisana su pravila za Uvodnu igru, Klasičnu igru, Igru za 2 igrača te Igru s karticama misija. Odaberite koju vrstu igre želite igrati i pripremite se na sate zabave. Igra je namijenjena za 2 do 5 igrača.

društvene-igre-14

Trivial pursuit

Trivial Pursuit je odlična igra u kojoj možete provjeriti svoje znanje iz opće kulture, ali i poznate i manje poznate činjenice iz šest kategorija: povijesti, zemljopisa, umjetnosti, prirode i znanosti, sporta i igara te razonode. Bacanjem kocke igrači pomiču svoju figuricu po ploči čija su polja označena bojama, a svaka boja odgovara jednoj od kategorija pitanja. Dokle god igrač točno odgovara na postavljena pitanja, može ponovno bacati kocku i igrati. Kad igrač netočno odgovori na postavljeno pitanje, njegov red je gotov.

društvene-igre_9

Cluedo

Cluedo je jedna od najpopularnijih igara svih vremena u kojoj će uživati svi koji vole dobre detektivske priče. Jer, upravo je to poanta ove igre – ispitivanjem ostalih igrača otkriti tko je, s čim i gdje počinio ubojstvo koje se dogodilo u palači, a svi su osumnjičeni uključujući i vas. Ovu zabavnu igru izmislio je Anthony E.Pratt davne 1949. godine, a do danas nije izgubila na popularnosti.

Activity

Activity je zabavna i kreativna društvena igra tijekom koje ćete sigurno jako dobro nasmijati! Jedan igrač opisuje pojam crtanjem, pantomimom ili objašnjavanjem dok ga ostali igrači iz njegove ekipe pokušavaju pogoditi. Polje na ploči određuje na koji način igrači moraju predstaviti pojam napisan na kartici. Pojmovi su različito zahtjevni i stoga donose i različiti broj bodova. Igra je namijenjena za 3 do 16 igrača tako da ju može igrati cijela obitelj.

društvene-igre-15

Kartanje

Kartaške igre uvijek su dobre za zabavu s ekipom. Od Remija i Bele do Pokera i Una, svatko zna barem jednu od ovih kartaških igara koje ćete moći igrati satima. Odaberite onu koju najviše volite i u kojoj ste pravi majstor i eto zabave za novogodišnji doček.

društvene-igre-12

Jamb

Jamb je najpopularnija igra s kockama čija su pravila vrlo jednostavna. Za igru vam je potrebno 5 kockica i tablica u kojoj svaki igrač upisuje najbolji rezultat odabrane kombinacije. Igrač kocke baca tri puta, odvajajući nakon svakog bacanja one za koje pretpostavlja da će mu donijeti najbolji rezultat. Cilj igre je imati najveći zbroj svih polja u tablici.

društvene-igre-11

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori