Koje dobrobiti nam donosi život s kućnim ljubimcima?

Koje dobrobiti nam donosi život s
kućnim ljubimcima?

Postoji tek nekoliko tema koje nikada neće izazvati prijepor, a jedna od njih svakako je da li i zašto je dobro živjeti s kućnim ljubimcem. Kada bi zamolili nekoga tko svoj prostor dijeli sa životinjom, nabrajanju dobrih strana ne bi bilo kraja, te bi se s njima bez imalo sumnje složili i oni koji ljubimca još nemaju. U posljednje vrijeme brojna znanstvena istraživanja dokazuju da veza između ljudi i njihovih kućnih ljubimaca osigurava brojne dobrobiti za čovjeka na 3 razine – individualnoj, obiteljskoj i društvenoj. Kućni ljubimci zasigurno nam uljepšavaju svakodnevicu, a u nastavku pročitajte više.

Kućni ljubimci su emocionalna podrška

Kućni ljubimci, mnogi će se složiti, izvor su emocionalne podrške i osjećaju kada nam je ona najpotrebnija. O tom svjedoči i činjenica da čak i liječnici propisuju rehabilitaciju ’emotional support animals’, odnosno ‘životinje za emocionalnu podršku’. Životinja za emocionalnu podršku ne ulazi u kategoriju pasa vodiča koji su posebno trenirani i obučeni za specifične vještine. Za razliku od njih, životinje za emocionalnu podršku su ljubimci koji s nama provode vrijeme i rade upravo ono što najbolje znaju – vole nas.

Što se događa kada ih mazimo?

Da dobrobit življenja s ljubimcem nije samo subjektivni osjećaj koji nas obuzima pri druženju sa životinjom potvrđuje nedavno istraživanje. Naime dokazano je da ono dovodi do kemijske reakcije u čovjekovom organizmu usred pozitivne interakcije sa životinjom. Tako se prilikom maženja, u kontekstu sigurne veze oslobađa oksitocin, hormon odgovoran za osjećaj zadovoljstva što je posebno izraženo kod osoba s autizmom i PTSP-om. Također oslobađa se beta-endorfin koji se javlja kao odgovor na bol, traumu, vježbanje ili drugi oblik stresa. Maženje s kućnim ljubimcima stimulira oslobađanje beta-feniletilamina,  neuroprijenosnika poznatog kao ‘molekula ljubavi’. Ovo je prirodna verzija amfetamina u organizmu i dopamina koji se koristi za liječenje šokova i snižavanja krvnog tlaka. Maženje posebno pozitivno utječe na majke, pogotovo dojilje. Samo nekoliko minuta nježnosti s najdražim dlakavcem stimulira lučenje prolaktina, hormona odgovornog za proizvodnju mlijeka kod dojilja.

Pravilna prehrana – ključ je dugog i sretnog života

Budući da se naši ljubimci toliko dobro brinu o nama, prije svega, zbog osjećaja ljubavi i dužnosti naša je briga da im omogućimo kvalitetnu njegu. Prvi korak u osiguravanju kvalitete života je naravno hrana jer je OPTImalna prehrana temelj zdravlja. Birani visokokvalitetni sastojci poput komada piletine i lososa kuhani su radi veće apsorpcije hranjivih tvari. Pravilna prehrana koja će podržati njihovo dugoročno zdravlje i neometano vam omogućiti da uživate u zajedničkom životu. Bilo da se radi o dugim šetnjama ili odmaranju OPTImalna prehrana mora sadržavati i vitamin D, kalcij i EPA/DHA sastojke. Ako imate štenca ili starijeg psa,  aktivnog ili psa s prekomjernom težinom savršeni omjer hranjivih sastojaka pronaći ćete u PURINA OPTInutrition hrani za ljubimce.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori