Journal Pets: Pati li vaš ljubimac od zimske depresije?

Journal Pets: Pati li vaš ljubimac
od zimske depresije?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liz Marie – LizMarieBlog.Com (@lizmariegalvan) on

Kućni ljubimci, baš kao i ljudi osjećaju promjenu vremena. I dok čovjek na bezbroj načina pokazuje svoje emocije, psi i mačke pokazuju ih na način koji je ponekad teško razumjeti. Depresija se može očitovati u cijeloj lepezi sindroma, no oni mogu ukazivati i na određene bolesti. Dolazak zime, hladnoća, provođenje vremena kod kuće i premalo šetnje na svježem zraku na životinje ostavljaju posljedice. Kada tome pridodamo da je većina mezimaca tijekom dana sama, dok vlasnici rade, ne čudi da depresija posjeti i četveronožne prijatelje. Leži li vaš pas ili maca bezvoljno po cijele dane uz manjak apetita i želje za igrom, postoji šansa da pati od depresije. Kako prepoznati simptome i na vrijeme otkriti pati li vaš ljubimac od depresije pročitajte u nastavku.

Depresija i simptomi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by мама погодок/котомама/фото (@busy_mom_happy_son) on

Ako vaš ljubimac bezvoljno leži dulje od tjedan dana ili ste primijetili probleme sa spavanjem, apetit mu je smanjen ili jednostavno nije veseo kao obično pametno je posjetiti veterinara. Važno je otkloniti bilo kakvu mogućnost neke bolesti ili drugog fizičkog razloga. Mnogo je razloga koji dovode do pojave takvog stanja kod kućnih ljubimaca. Selidba, gubitak člana obitelji, promjena vremena ili usamljenost samo su neki od najčešćih uzroka u promjeni raspoloženja. No, čak i dolazak novog člana obitelji ili druge životinje za ljubimca može biti stresan događaj, stoga je potreban period prilagodbe trebao bi se ponovo počeo ponašati normalno.

Smanjeni apetit i lijenost

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ania Dominik ? (@scraperka) on

Jedan od prvih simptoma da nešto nije u redu vašim mezimcem je gubitak apetita. No, u pitanju može biti i neka vrsta boli poput one u zubu ili želucu. Ako nevoljko jede ili njuška čak i omiljene slastice, vrlo vjerojatno je riječ o emocionalnom stanju. Gubitak apetita često je popraćen smanjenom energijom i lijenošću. Gubitak volje za aktivnostima lakše je opaziti kod mladunčadi s obzirom na to da imaju više energije od stariji pasa i mačaka. Kako ljubimci postaju stariji, s vremenom sporije i teže rade ono što ih veseli, no entuzijazam i interes za omiljene aktivnosti nikada im ne pada. Mačke se više od pasa povlače u sebe kada ih nešto muči. Izbjegavanje ukućana i osamljivanje jedan su od znakova depresije na koje je potrebno reagirati na vrijeme.

Kako im pomoći

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MARINA PRIKHODKO (@m_scenery) on

Kako pomoći svom mezimcu nakon što je veterinar otklonio mogućnost bolesti? Uz povećanu pažnju, maženje i ljubavi uključite ljubimca u nove aktivnosti. Rutina smanjuje stres kod životinja stoga im dan ispunite igrom, izvedite ih u šetnju novom rutom, posjetite neki drugi park, priuštite im kupanje i četkanje. Nove igračke s različitim zvukom i mirisima odlična su ideja ako ih pokušavate naučiti neki novi trik. Ne zaboravite ih nagraditi za lijepo ponašanje koje će ih dodatno motivirati i raspoložiti, ne odustajte i budite uporni. Ne postoji depresija koju zagrljaji, pažnja, maženje i fine slastice neće otjerati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irma Irma ? (@hey_irma) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori