Riblji jelovnik nagrađivanog chefa u trećem Audi O waste Masterclassu
Riblji jelovnik nagrađivanog chefa u trećem Audi O waste Masterclassu

Riblji jelovnik nagrađivanog chefa u
trećem Audi O waste Masterclassu

Svijet gastronomije, ugostiteljstva i kulinarstva ljudima koji promatraju sa strane  uvijek djeluje pomalo kaotično, primamljivo, ali i stresno. Chef Deni Srdoč ima ga u malom prstu, a da je kuhanje njegova strast nemoguće je ne primijetiti.

U ovom je poslu svakako važna kreativnost, ali i smisao za kombinaciju okusa i namirnica, što dobro zna ovaj izvanredan kuhar koji se može mnogočime pohvaliti. Naime vodio je timove u čak dva restorana nagrađena Michelinovom zvjezdicom te tako postao najmlađi hrvatski kuhar nagrađen ovom prestižnom nagradom. No osim samo vizualne prezentacije jela, vrlo detaljno promišlja o tome da iskoristi namirnicu što je više moguće, bez nepotrebnog bacanja.

Vizija održive budućnosti

U razgovoru nam je otkrio tko je prenio na njega ljubav prema kuhanju te kojom se filozofijom vodi pri pripremi jela. Ljubav i strast prema kuhanju dugujem baki, mojoj inspiraciji za odabir karijere. Uz ljubav prema kulinarstvu, nona mi je prenijela i zero-waste filozofiju, učeći me, primjerice, da ljuske luka nisu za bacanje, ističe mladi chef riječkog fine dining restorana Nebo.

Iz kulinarske perspektive, svaki detalj je važan, sve se može iskoristiti u kuhanju, a svako jelo dio je neke šire priče – od promišljanja sastojaka, porijekla i načina uzgoja namirnice pa do korištenja tehnologije u procesu.

No filozofijom održivosti ne vodi se samo Srdoč. Ona je danas postala vrlo važna u svim sferama života i treba joj posvetiti dodatnu pažnju. Briga za prirodu i maksimalno iskorištavanje resursa imaju glavnu ulogu u kreiranju bolje budućnosti. To dobro znaju i u Audiju, pa su odlučili udružiti snage s ovim talentiranim kuharom u trećem Audi 0 waste Masterclassu. Moramo priznati, svašta smo novoga naučili i o kuhanju, ribi, moru, ali i viziji koju ima Audi.

Future Is An Attitude krilatica je kojom se Audi vodi u izgradnji održive budućnosti u svom poslovanju. Stoga je Audi 0 waste Masterclass manifest svima koji stvari žele početi mijenjati već danas. Riječ je o Audijevom projektu online majstorskih radionica koje povezuje održivost i visoku gastronomiju, okupljajući tako hrvatske chefove poznate po pomicanju granica. Ovoga puta ugostili su Denija Srdoča koji je odlučio u ovoj emisiji pripremiti 3 jela od jedne ribe. Kako bi maksimalno iskoristio namirnicu, naučio nas je da je cijeli proces vrlo važan. Od uzgoja namirnica, pripreme, kuhanja pa sve do prezentacije jela – naučio nas je kako kulinarstvo gledati jednim drugim očima.

Promjene su prilike za nalaženje boljih rješenja

Drugačijim očima svijet gleda i tim iz Audija. Naime, od dizajna i nabave proizvoda preko proizvodnje i marketinga do ponovne upotrebe i recikliranja – Audi želi učiniti cikluse sastavnim dijelom automobilskog lanca vrijednosti. Prema tome, kružna ekonomija igra ključnu ulogu u njihovoj viziji poslovanja. Što to znači? Za nas laike, to znači da Audi koristi niz recikliranih materijala za proizvodnju sve većeg broja vozila, pri čemu cilj nije samo smanjenje emisije ugljika, već i efikasnije korištenje resursa poput plastike, vode i drugih sirovina koje se upotrebljavaju u zatvorenim ciklusima. Baš kao i Deni koji je maksimalno iskoristio namirnicu pri izradi jela, Audi maksimalno koristi resurse, imajući na umu važnost očuvanja okoliša.

Svijet u kojem živimo i mobilnost mijenjaju se, a Audi na promjene gleda kao prilike za nalaženje boljih rješenja. Stoga je njihov program zaštite okoliša više od same dekarbonizacije i bavi se ključnim područjima djelovanja učinkovite upotrebe vode, učinkovitosti resursa te zaštite i očuvanja biološke raznolikosti.

Istraživanje i educiranje ključni su za napredak

Audi zakladom za zaštitu okoliša podržava istraživanje novih tehnologija i znanstvenih metoda za budućnost u kojoj se može živjeti. A da su istraživanje i beskompromisnost ključni za napredak zna i Deni.

Svoj rad u kuhinji vidim kao kreativan pristup receptima i korištenje najkvalitetnijih namirnica odabranih hrvatskih farmi te iz biodinamičkog uzgoja. Hranu pripremam spajajući suvremene i tradicionalne elemente, zagovaram filozofiju ‘od farme do stola’ i zero-waste“ – rekao je Srdoč, dodajući kako je savjesno kuhanje moguće u visokom te svakodnevnom kulinarstvu.

Savjesnost u izradi imperativ je i za Audi. Naime, za ovu tvrtku mobilnost budućnosti je električna mobilnost. No središnje pitanje je: Kako marka s četiri prstena zamišlja održivu mobilnost? S jedne strane, vizija uključuje potpuno električne modele koji se proizvode i isporučuju kupcima pod neto ugljično neutralnim uvjetima. S druge strane, marka s četiri prstena ulaže u infrastrukturu punjenja, promicanjem širenja izvora obnovljivih energija te analizom životnog ciklusa svojih modela kako bi identificirala dodatni potencijal za uštedu ugljika.

Uštedom namirnice u kuhanju nije se vodio Deni, već ju je iskoristio maksimalno. Prilikom izbora namirnice u kreiranju jelovnika inspirirao se morem.

Morski meni – jedna namirnica za tri jela

Uvijek vođen poštivanjem izvorne namirnice, ali i kao zaljubljenik u eksperimentiranje, chef je za treći Audi 0 waste Masterclass odabrao jednu ribu za tri jela: hladno, toplo i glavno.

Zvijezda ribljeg jelovnika bila je orada od koje je pripremio carpaccio s fermentiranom emulzijom od ostataka biodinamičke mrkve i uljem od listova mrkve, zatim gustu juhu od glave i srednje kosti s korjenastim povrćem i maceriranim vinom te steak s kremom od mrkve, grilanim celerom i sezonskim samoniklim biljem, a ovdje pronađite cijeli recept.

Ako vas je zaintrigirao zero-waste u izvedbi ovog kreativnog chefa, pogledajte Masterclass video te uz jedinstveni riblji meni i Audi proširite svoje kulinarske vidike, ali i važnost o očuvanju okoliša. Na kraju krajeva, promišljanje, preciznost i djelovanje bez kompromisa prije svega su stvar stava, ali i dosljednosti. Kreirate li budućnost na ovaj način, mijenjate stvari nabolje.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori