3 originalna danska brenda namještaja

Muuto

Muuto

Skandinavska dizajnerska struja jedna je od najjačih u svijetu – s bogatim naslijeđem suvereno i vjerno svojim korijenima oduvijek stoji pri vrhu bez obzira na trendove. Dijelom je to zbog povijesti, a dijelom zbog neprekidne inovativnosti kojom iz godine u godinu reinterpretiraju klasične linije.

Jednostavnost, funkcionalnost, minimalizam i besprijekorna izrada utkani su u DNK skandinavskog dizajna bez obzira na cjenovni rang. Svima najdostupnija IKEA svima je i najpoznatija, no drugi manji nordijski brendovi uvijek idu nekoliko koraka ispred i kreiraju neke svoje trendove. Upoznajemo vas danas s tri genijalna danska brenda i njihovim raznovrsnim dizajnom.

danskibrendovi-muuto5

Muuto – stolci Visu

Muuto

Kako sami za sebe kažu, ambicija brenda Muuto je kreirati novi pogled na skandinavski dizajn. Svoje su ime posudili iz finskog jezika koje u prijevodu znači ‘nova perspektiva’, a za svaku novu kolekciju odabiru dizajnere iz cijelog svijeta kako bi unijeli dodatnu živost u proizvode.

danskibrendovi-menu4

Lampe Under the Bell i Unfold, stolci Nerd i Cover

Među najpopularnijim proizvodima su njihove viseće lampe Unfold (od silikonske gume – reinterpretacija klasične limene verzije) i Under the Bell čije sjenilo obloženo tekstilom daje odojam velike mekane školjke, a tu su i stolci Visu koji dolaze u najrazličitijim varijantama. Odlikuju ih mekane, fluidne linije te matirane boje poput sive, pastelne zelene i ružičaste. Komadi se baš lako uklapaju u već postojeće prostore, čak i samostalno, i u sekundi postaju vaši ljubimci.

danskibrendovi-muuto2

Od detalja svake sezone kreiraju nove vaze, vrčeve, šalice i zdjelice. Trenutno su jednostavne zaobljene ili izlomljene linije najpopularnije uz mat finiš koji podjeća na osnovne glinene komade. Minimalistički, a opet s posebnim zaokretom, teško mu je odoljeti.

ferm LIVING

Brend ferm LIVING nastao je 2005. godine kad je njegova osnivačica Trine Andersen u potrazi za odgovarajućim tapetama počela dizajnirati svoje. I to je bio samo početak jer ovaj danski brend danas u ponudi i veće komade namještaja poput polica, stolića i slično, kao i različite sitne detalje, vaze, tanjure, šalice… Također, prije par godina lansirana je linija ferm KIDS koja nudi zabavne printeve za klince – na posteljini, ukrasnim jastučićima, tapetama, košarama i mobilima te instant požnjela uspjeh.

danskibrendovi-fermliving3

Jedna od najčešćih odlika im je korištenje metala u dizajnu, bilo da se radi o nogama stolića, pregradama polica ili sitnim detaljima koje ćete postaviti na stol. Preferiraju zagasite nijanse i oštre linije što se onda razbija živahnim printom i bojama u slučaju tekstila.

danskibrendovi-fermliving2

ferm KIDS

ferm LIVING proljetna kolekcija

ferm LIVING proljetna kolekcija

Menu

Menu pristupa svom dizajnu najviše usmjeren na minimalizam i apsolutnu čistoću oblika i linija. Surađuju s dizajnerima diljem svijeta, s usmjerenjem na skandinavski finiš, a njihovi komadi savršeno spajaju modernizam s klasikom.

danskibrendovi-menu

Afteroom Lounge Chair i Franklin luster

Među najpopularnijim komadima su im stolci/fotelje i rasvjeta koju iz sezone u sezonu prezentiraju na nov način. Ovogodišnja proljetna kolekcija okreće se u najvećoj mjeri industrijalnom dizajnu i donosi puno metala, drveta i kože u tamnim tonovima. Kuhinjski pak detalji stižu u svijetlim pastelnim nijansama te maksimalno pojednostavljenim oblicima zbog čega je baš zanimljivo promatrati kako funkcioniraju u prostoru. Uvjerite se i sami!

danskibrendovi-menu2

danskibrendovi-menu3

Foto: Muuto, ferm LIVING, Menu

0