Ovo su hvalevrijedne akcije i inicijative za ovogodišnji Dan žena

Ovo su hvalevrijedne akcije i inicijative
za ovogodišnji Dan žena

Foto: Pexels

Danas se obilježava međunarodni Dan žena, izuzetno važan datum u svjetskoj povijesti. Borba za jednaka prava, jednake uvjete rada i izjednačavanje žena s muškarcima nažalost još su uvijek glavne teme iako ova borba traje od početka 20. stoljeća. Unatoč svemu, optimistični smo, pogotovo kada vidimo da zajedništvom i svakom našom minimalnom akcijom mijenjamo svijet nabolje. Ove godine dan žena provedite tako da nekome pomognete, a mi vam donosimo kako.

Obilježavanje u znaku pandemije

Nakon pet godina uzastopnog organiziranja Osmomartovskog noćnog marša, članice kolektiva Faktiv ove su godine zbog epidemioloških okolnosti odlučile prosvjed na ulici zamijeniti slavljem ženske borbe u trenutno odgovornijem i sigurnijem online formatu. “Ove godine ne možemo vas pozvati da na 8. mart zauzmemo ulice i marširamo, ali možemo vas pozvati da prepoznate golem teret koji su žene preuzele u pandemiji. Radnice koje su postale najvažnije osobe u našim životima: prodavačice, medicinske sestre, čistačice. Žene, kojima iza zatvorenih vrata doma radni dan nikad ne prestaje,” poručuju iz Faktiva. Njihov otpor ove godine je poziv na odmor. Odmorite na jedan sat, odmorite na jedan dan – kao zalog za budućnost kada teret brige i njege neće biti isključivo na leđima žena. Faktiv vas poziva da u njihove inboxe na društvenim mrežama šaljete fotografije svog osmomartovskog odmora po uzoru na ilustraciju iz Žene u borbi ili po vašem izboru! Fotke možete objaviti i na vašim profilima na društvenim mrežama uz hešteg #odmor8mart.

Foto: Vox Feminae

Akcije za Glinu za Dan žena

Bruno Šimleša je na svom Facebook profilu organizirao akciju prikupljanja potrepština za žene u Glini. Sve pakete s proizvodima namijenjenim za žene, cvijećem i porukama podrške krenuli su razvoziti po Glini i okolnim selima. Još uvijek se možete uključiti i vi, a kako saznajte na njegovom Facebook profilu.

Skintegra pomaže sigurnim kućama

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, u Skintegri su osviještenost i namjere drugu godinu zaredom odlučili pretvoriti u djela promičući rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Svjesni kako ravnopravnost spolova nije samo osnovno ljudsko pravo, već i nužan temelj i pokretač društvenog razvoja, pisma potpore uz Skintegra proizvode uputili su najosjetljivijem članicama našeg društva – korisnicama institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji po cijeloj Hrvatskoj. “Hvala svim našim kupcima što su nam omogućili rast i razvoj zbog kojeg smo ponovno donacijom poduprijeti žene u sigurnim kućama. #SKZASK – za slobodu i dostojanstvo te unaprjeđenje ljudskih i ženskih prava – uvijek!”, podijelio je s nama ženski dio Skintegrinog tima.

Foto: Sanja Jagatić

Udruga žena Grada Đurđevca u humanitarnoj

Članice Udruge žena grada Đurđevca uoči Međunarodnog dana žena su uz potporu Grada Đurđevca i pomoć JVP-a Đurđevac, posjetile Petrinju te udrugama žena grada Petrinje predale prehrambene proizvode i higijenski pribor uz ostale potrepštine koje su sakupile i kupile vlastitim prilozima. Riječ je o ženskim udrugama u prigradskim naseljima Petrinje, Udruzi Hrvatska žena Nove Drečine i Udruzi žena Gora-Sibić gdje su obiteljske kuće i gospodarski objekti poprilično stradali za vrijeme potresa.

Huawei pokrenuo globalni program za žene developere

Huawei je pokrenuo svoj Women Developers (HWD) program, čiji je cilj potaknuti žene developere na stvaranje aplikacija i alata koji mogu promijeniti svijet. Program je namijenjen poticanju većeg broja žena da se uključe u razvoj tehnoloških inovacija, pružajući sudionicama više mogućnosti i platformu za razvoj karijere i osposobljavanje. Svaka žena developer iz cijelog svijeta može se registrirati i pridružiti programu na službenoj Huawei Developers web stranici.

Foto: Promo

„FiftyFifty“ – Igra s karticama za rodnu ravnopravnost svaki dan

„FiftyFifty“ je digitalna igra s karticama za ravnopravnost u svakodnevici, odsad dostupna na Instagram pričama. To je zabavan način započinjanja razgovora o ravnopravnosti u tvom domu. Jer ravnopravna svakodnevica bolja je svakodnevica. “Želimo stvoriti bolji svakodnevni život za većinu ljudi. Za nas bolji život znači i da svi zaslužuju jednake prilike i imaju pravo na pravedan odnos. Zato već četvrtu godinu zaredom, u povodu Međunarodnog dana žena, provodimo kampanju „Ravnopravnost je bolja za sve“. Već od prve kampanje 2018. godine bavili smo se pitanjem ravnopravnosti na poslu i kod kuće, dok ove godine želimo potaknuti na razmišljanje i razgovor o ravnopravnosti kod kuće tijekom pandemije virusa COVID-19,” kažu iz robne kuće IKEA. Više detalja možete pročitati ovdje.

Razveselite mamu, baku ili prijateljicu posjetom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba danas časti žene svih dobi besplatnim ulazom. Provedite popodne u jednom od najljepših zagrebačkih parkova Maksimiru i odvedite dragu osobu u zološki. Mama, prijateljica, baka, kćerka, susjeda koja možda dugo nije nigdje izašla. Učinite dobro djelo i nekome danas razveselite dan.

Učitati još
Zatvori