Super koncert kojim će se obilježiti Dan Europe

Super koncert kojim će se
obilježiti Dan Europe

Europska unija oduvijek je motivirala sve one vrijednosti kojima želimo težiti i na mnogo nam načina danas definira svakodnevicu, mogućnosti i planove za budućnost. Kao što upućuje i slogan naše Rijeka, za vrijeme nošenja titule Europske prijestolnice kulture, Europska je unija zbir odnosno ‘Luka različitosti.’ I baš ju to ponajviše obogaćuje!

Ipak, barem jedan dan u godini unificira cijelu Europu. Slavimo 9. svibnja jer je baš na taj datum 1950. godine Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio svoj povijesni prijedlog o osnivanju Europske zajednice za ugljen i čelik, na čijem temelju je izgrađena današnja Europska unija.

„Europa se neće stvoriti odjednom ili prema jednom jedinstvenom planu. Izgradit će se putem konkretnih postignuća koja će prvo stvoriti istinsku solidarnost.“ – R. Schuman

 Ono što je karakteristično za tadašnje okolnosti u Europi, ali primjenjivo i za situaciju u kojoj sad živimo, jest da je ta ideja nastala s ciljem ekonomskog oporavka – onda nakon Drugog svjetskog rata, a sada ponovno priželjkujemo jednako zajedništvo i razvoj, za još jedan novi početak. Tada je trebalo uspostaviti suradnju između Njemačke i Francuske, a sada na raspolaganju za izgradnju bolje budućnosti imamo snagu 27 zemalja. Schuman je također, pred kraj svog života i poučen povijesnim događanjima, poslao poruku nade da cilj o kojem se dobro promislilo, koji je temeljen na činjenicama i višem interesu čovječanstva, može polučiti nove inicijative, pa čak i one revolucionarne.

Dan Europe nam zato može biti podsjetnik da su svi izazovi premostivi, ako zemlje članice okupe svoje znanja, iskustva i sredstva za zajednički cilj. Mir, solidarnost i zajedništvo ovaj dan ponovno ističe kao europske vrijednosti koje vrijedi njegovati i promicati.

Dan Europe donosi priliku za genijalan koncert

Dan Europe se stoga slavi i ove godine, unatoč preprekama koje pandemija koronavirusa postavlja pred nas. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerima, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova te ambasadama zemalja članica Europske unije, u nedjelju 9. svibnja svima poklanja virtualni koncert koji će nas podsjetiti na važnost zajedničke zabave, glazbe i dobre energije! Od 20:00 sati, putem YouTube kanala Europska komisija Hrvatska, moći ćete uživo pratiti koncert iz zagrebačke Tvornice na kojem nastupaju Pavel, Silente i Vatra. Uzimajući u obzir epidemiološke mjere, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj putem nagradnog natječaja na svom Instagram i Facebook profilu podijelit će 120 ulaznica za koncert u Tvornici kulture, a više informacija kako doći do karata možete saznati na službenom webu i Facebook stranici Predstavništva.

Uz to, zemlje članice predstavit će se kratkim video vinjetama, kako bismo saznali nešto novo o ljudima koji su s nama u ovim izazovnim vremenima. U proteklih smo godinu dana zasigurno pronašli načine kako i udaljeni možemo biti zajedno, tako da i online koncert obećava dobar provod.

Podijelite svoje ideje i prijedloge za budućnost

Uz virtualni koncert, ovogodišnji Dan Europe obilježava i jedna posebnost – pokretanje Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojem sudjeluje cijela Europa – a možete i vi! Pridružite se raspravama i događajima, podijelite s drugima svoje ideje, započnite niz pozitivnih prijedloga, a vaš primjer će slijediti brojni stanovnici ostalih članica. Višejezična platforma pokrenuta je 19. travnja, tako da se već sada možete nadovezati na napisana razmišljanja i želje za budućnost na poveznici futureu.europa.eu. Fokus građanki i građana bit će na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi i radnim mjestima, kao i na poziciji EU u svijetu, vrijednostima i pravima te sigurnosti. Sigurni smo da o tim temama imate brojna mišljenja, kao i o digitalnoj transformaciji, europskoj demokraciji, migracijama, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu – sve to je iznimno važno za našu zajedničku budućnost. Ako svoje ideje ne možete smjestiti u okvire nabrojanih pojmova, i za njih postoji prostor da budu pročitane i uvažene: #TheFutureIsYours i sretan vam Dan Europe!

Foto: Promo, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori