Cerkno: poznata zimska destinacija za savršeni ljetni odmor

Cerkno: poznata zimska destinacija za
savršeni ljetni odmor

Cerkno Slovenija

Grad Cerkno i njegova okolica sigurno su vam poznati kao jedno od najboljih slovenskih skijališta u kojem mnogi pronalaze savršenu destinaciju za zimski odmor i uživanje u zimskim sportovima i aktivnostima. Ipak, slovenskih grad Cerkno smješten ispod impresivnih planina nudi raznolik sadržaj tijekom cijele godine. Laufarija karneval i proljetni festival s drvenim maskama privući će vas u Cerkno i nakon završetka sezone skijanja, a bogata povijest i aktivni turizam kombinaciju su koja Cerkno čini primamljivom ljetnom destinacijom.

CERKNO KAO LJETNA DESTINACIJA

Smješten za zapadu Slovenije, Cerkno se oduvijek isticalo kao savršeno mjesto za relaksaciju uz dozu aktivnog odmora. Mali i miran grad nudi bijeg od užurbane svakodnevice i gradske vreve, a brojni sadržaji i aktivnosti koje nudi zajedno sa svojom okolicom upoznaju vas s bogatom povijesti i predivnim krajolicima ovog kraja.

PUTOVANJE KROZ BOGATU POVIJEST

Cerkno Slovenija

Arheološki park Divlje babe

Povijesna priča grada Cerkno i njegove okolice započinje još u starije kameno doba. Arheološki park Divlje babe jedno je od najvažnijih svjetskih nalazišta iz starijeg kamenog doba. U špilji u blizini Cerkna pronađena je flauta koja se smatra najstarijim pronađenim instrumentom na svijetu, a čija je starost procijenjena na 50.000 godina. Osim prvog poznatog instrumenta, bogatu zbirku Arheološkog parka Divlje babe čine kosti od više od 60 vrsta životinja i razno oruđe te ljudsko ložište pronađeno unutar špilje koja im je služila kao sklonište za vrijeme ledenog doba.

Cerkno Slovenija

Neandertalska frula (Arheološki park Divlje babe)

Najpoznatija i najveća znamenitost grada Cerkno vodi nas u sasvim drugačiju povijesnu priču, u vrijeme Drugog svjetskog rata. Partizanska bolnica Franja osnovana je u studenom 1943. godine. Lokacija tajanstvene bolnica do kraja rata ostala je neotkrivena, a s obzirom na vrijeme i oklonosti, bolnica je bila vrlo dobro opremljena.

Cerkno Slovenija

Partizanska bolnica Franja

Kompleks malih kućica unutar kojih su se nalazile prostorije za ranjene, kupaonice, sobe za pregled i operaciju te kuhinja zajedno čine jedinstveni kompleks. Iako joj je poplava 2007. godine nanijela veliku štetu, Partizanska bolnica Franja u potpunosti je obnovljena i 2010. godine ponovno otvorena za posjetitelje.

Cerkno Slovenija

Partizanska bolnica Franja

Cerkno Slovenija

Partizanska bolnica Franja

ODMOR ISPUNJEN ZABAVNIM AKTIVNOSTIMA

Osim po svojoj bogatoj povijesti i zanimljivim znamenitostima koje pričaju njegovu povijesnu priču, Cerkno i njegova okolica poznati su po brojnim aktivnostima i sadržajima za aktivan odmor. Iako su njegova poznata skijališta ono čime se ističe tijekom zimske sezone, ljeto u Cerknu donosi jednako zabavne biciklističke i planinarske avanture.

Cerkno Slovenija

Bike & Fun Park Cerkno

Osim rekreativne vožnje i upoznavanja predivne okolice na biciklu, Bike & Fun Park Cerkno nudi vam vožnju biciklima kroz šumu po brdovitom krajoliku koji unosi dozu adrenalina i odlične zabave. Osim biciklizma, predivan krajolik koji okružuje grad Cerkno za vrijeme ljetne sezone pretvara se u savršeno mjesto za planinarenje i nordijsko hodanje za koje nudi brojne uređene i označene staze. Vožnja biciklom niz brdske krajolike i planinarenje nude staze različitog intenziteta primjerene različitim razinama fizičke kondicije. Ako ne posjedujete svoju biciklističku opremu, možete ju, jednako kao i bicikl, iznajmiti u Hotelu Cerkno.

Cerkno Slovenija

Bike & Fun Park Cerkno

Osim biciklizma i planinarenje, u okolici Cerkna pronaći ćete i brojne druge sportske sadržaje poput tenisa, jahanja, paintballa i fitnessa u prirodi. Sve one najhrabrije koje krasi avanturistički duh oduševit će i penjanje te paragliding.

Cerkno Slovenija

UGODAN SMJEŠTAJ I ODLIČNA HRANA

Cerkno Slovenija

Hotel Cerkno

U samom centru grada smješten je Hotel Cerkno. Iako prima do 180 gostiju, Hotel Cerkno smještaj je koji donosi toplinu i ugodnu domaću atmosferu unutar moderno opremljenih soba s balkonom. Zatvoreni bazen s termalnom vodom, saune, teniski tereni i fitness programi samo su neki od brojnih dodatnih sadržaja koje Hotela Cerkno nudi gostima kako bi im boravak učinio još boljim i ugodnijim. Restoran hotela nudi odličan popis specijaliteta koji se mijenja iz mjeseca u mjesec i kroji prema godišnjem dobu u kojem se nalazimo i sezonskim namirnicama.

Cerkno Slovenija

Restoran Alpska perla

Osim specijaliteta s menija restorana unutar Hotela Cerkno, po dodatnu dozu gastronomskih užitaka uputite se na vrh skijališkog centra. Na 1300 m nadmorske visine nalazi se restoran Alpska perla koji će vas oduševiti bogatom ponudom lokalnih specijaliteta s okusima i sastojcima karakterističnim za alpska područja. Osim ukusne hrane, savršenu alpsku atmosferu stvara terasa s pogledom na Triglav koji oduzima dah.

Cerkno Slovenija

Restoran Alpska perla

Foto: Instagram, Bike & Fun Park Cerkno, Arheološki park Divlje babe,

Učitati još
Zatvori