Uživanje u nedjelji i čaju s mlijekom na engleski način

Uživanje u nedjelji i čaju s
mlijekom na engleski način

Svatko ima svoje rituale buđenja i posezanja za šalicom napitka koji će u tome pomoći. Velika većina u tom se slučaju okreće kavi, jakoj crnoj, s mlijekom ili sasvim bijeloj, no postoji i drugi tabor – onaj ljubitelja čaja. Zeleni za energiju ili jači, crni, koji će djelovati baš kao i kava.

Upravo je crni čaj i glavni sudionik ove priče, ali ne bilo koji već English Breakfast ili Earl Grey s dodatkom ulja bergamota. Englezi su već stoljećima najveći potrošači čaja, u prosjeku ga konzumiraju gotovo 2 kg po glavi stanovnika. Stoga ne iznenađuje snaga kulture ispijanja čaja koja kod njih postoji te različiti načini pripravljanja ovog vrućeg napitka. Jedan od najčešćih je uz dodatak mlijeka, no u kojem omjeru i u kojoj točki pripreme ostaje veoma individualan izbor.

A post shared by honestlyyum (@honestlyyum) on

Crni čaj s mlijekom

Mlijeko će ovaj napitak učiniti posebno kremastim, pogotovo ako se zagrije i od njega se napravi pjena. Ispijanje čistog čaja s mlijekom jedina je opcija za mnoge, no neki ipak svoju šalicu vole zasladiti, ponekad samo medom i šećerom, a ponekad i s malo ekstrakta vanilije. Umiješate li unutra začine poput cimeta, anisa i kardamoma te ukuhate čaj zajedno s mlijekom dobit ćete chai, omiljeni indijski napitak. Na zapadu će nekada dobiti dodatak latte pa ćete ga kao chai latte moći pronaći u raznim kafićima diljem svijeta, kao i tea latte, siromašniju verziju samo s mlijekom o kojoj smo govorili u početku.

Ako još niste probali čaj s mlijekom, u nastavku donosimo jedan recept s dodatkom vanilije koji bi mogao postati vaš favorit.

Za jednu šalicu:

2 žličice ili 1 vrećica Earl Grey ili English Breakfast čaja
100 ml kipuće vode
50 ml vrućeg mlijeka
nekoliko kapi ekstrakta vanilije ili žličica sirupa od vanilije

Prelijte čaj kipućom vodom i ostavite da stoji 2-3 minute. Izvadite vrećicu ili filter. Dodajete li samo ekstrakt vanilije možda će vam trebati i zaslađivač po želji, ali uz sirup od vanilije će biti dovoljno slatko. Za kraj zagrijte mlijeko i napravite pjenicu koju ćete preliti preko čaja. Poslužite odmah.

Isprobajte nekoliko varijanti omjera dok ne pronađete svoj idealan okus, ovo je samo jedan primjer.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori