Prijedlozi za doručak iz cijeloga svijeta

Prijedlozi za doručak iz cijeloga svijeta

Često citiran kao ‘najvažniji obrok u danu’ doručak često znači i prvo dnevno opuštanje, uživanje u jelu i skupljanje energije za cijelodnevne izazove i stresove. Iako je često prva stva koja padne na pamet uz doručak nekakav oblik jela s kruhom ili pekarskim proizvodom i nezaobilazna kava, postoje razni običaji i tradicije što se ovog obroka tiče.

U raznim zemljama mu stvarno drugačije pristupaju. Zato smo odlučili probati navesti one najčešće i najrazličitije kako biste vidjeli koliko se zapravo razlikujemo, od zemlje do zemlje i od običaja do običaja. Naravno, neiscrpna je to inspiracija i za vaše doručke – probajte izvesti svaki dan (ili barem svaki tjedan, recimo kao danas, vikendom…) neki drugi običaj, možda nađete baš onaj koji vam najviše odgovara i s kojim ćete na najbolji način početi dan. Kako bilo, recepte valja isprobati da biste vidjeli jesu li dobri, pa krenimo redom.

Jedan od najkarakterističnijih je onaj pravi tradicionalan engleski doručak – pržena jaja, često ‘na oko’, pržene kobasice, njih dvije, grah, slanina i po mogućnosti tost. Ovaj doručak bi po našim mjerilima prije bio inačica jednog težeg ručka ili večere, no tradicionalan engleski doručak pravo je bogatsvo teške, pečene hrane, dok su Talijani i Francuzi nešto lakši i profinjeniji. Oni uz svoju kavu, café au lait, često kušaju pecivo, croissant ili ‘a pain au chocolat’… U svakom slučaju raj za nepce ako volite maslac. Mekano, podatno i pjenasto jelo ono je s čime ovi majstori uživanja u hrani započinju dan.

Španjolci dan započinju s najčeščim antioksidansom u svačijoj kuhinji – rajčicom! Njihova ‘pan con tomate’ pravo je bogatstvo rajčice, češnjaka i maslinovog ulja. Natrljano na kruh bogatstvo je  mirisa i okusa. Iako činjenica da započnete dan s češnjakom ne zvuči najprivlačnije, izgleda da njima ne smeta, a ako ste u Španjolskoj, vjerujemo da će prilagodba biti brza i jednostavna.

Za razliku od Europljana, Australci i Novozelanđani imaju nešto specifičniji ukus u okusima i preferencama za doručak. Njihov namaz vegemite ili volite ili mrzite. No, da biste stekli dojam različitosti kultura i običaja, svakako ga probajte. Namazan na kruh ili na jednom pravom čokoladnom brownieju, idealan je početak dana svakog Australca.

Kompliciranog naziva filmjÖlk, švedski doručak je jednostavan, no efektan i probiotički idealan. Jogurt sa zdravom bakterijom u koji se umače raženi kruh. FilmjÖlk vjerovatno je najjednostavniji doručak na koji smo naišli. Dodouše nigdje ne stoji koliko jogurta i koliko kruha smije se konzumirati pa ako vam se svidi, nemojte se ograničavati.

Tost svugdje u svijetu znači prepržena šnita kruha, osim kod nas i u okolnim zemljama regije. Tost na Balkanu znači dvije pravilne šnite, po mogućnosti bijelog kruha iz kalupa, tostirane sa šunkom i sirom. Ova jednostavna, a iznimno efektna kombinacija savršeni je spoj osnovnih okusa u sendviču. Samo ovog puta u varijanti toplog sendviča s rastopljenim sirom. Kava s mlijekom ili bijela kava s time idu savršeno!

Za kraj – daleka i egzotična Kina ima možda i najprivlačniju i najlakšu varijantu doručka. Prženi štapići kruha koji se umaču u sojino mlijeko osnova su i početak svakog kineskog dana. Ovaj ednostavni recept možda bi mogao biti točno ono s čime biste započeli ovaj eksperiment iskušavanja doručka. Vjerujemo da ćete lako naći način kako krenuti od prženog kruha i sojinog mlijeka pa sve do ‘a pain au chocolat’ ili kobasice s jajetom.

T.R.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori