Postoji više vrsta božura, a mi se ne možemo odlučiti koji su nam draži
Postoji više vrsta božura, a mi se ne možemo odlučiti koji su nam draži

Postoji više vrsta božura, a mi se ne
možemo odlučiti koji su nam draži

Božuri su nam uvijek visoko na listi omiljenog rezanog cvijeća. Zbog svog predivnog izgleda, ali i mirisa, česti su stanovnici naših vaza, proljetno-ljetnih buketa i aranžmana. Bijeli, krem bijeli, svijetlo ružičasti, jarki u boji fuksije i zagasito ružičasti, neke su od najčešćih boja u kojima božure najčešće susrećemo u domaćim vrtovima i na tržnicama. No, jeste li znali da postoji nekoliko vrsta božura? Postoji i ne možemo se odlučiti koji su nam draži.

Božur (lat. Paeonia) je rod biljaka iz porodice Paeoniaceae, poznat po svojim velikim i upadljivim cvjetovima. Postoji mnogo različitih vrsta božura, a relativno su jednostavni za uzgoj. Većina vrsta preferira sunčana mjesta, iako neke mogu tolerirati djelomičnu sjenu. Dobro drenirano, plodno tlo je ključno za zdrav rast. Preteška ili previše vlažna tla mogu dovesti do truljenja korijena. Redovno zalijevanje je važno, posebno tijekom sušnih perioda, ali tlo ne smije biti previše vlažno. Preporučuje se dodavanje komposta ili uravnoteženog gnojiva u proljeće kako bi se potaknuo rast i cvjetanje. Drvenasti božuri trebaju minimalnu rezidbu, dok zeljaste vrste treba rezati nisko pri zemlji nakon što lišće uvene.

 

Drvenasti božur (Paeonia suffruticosa)

Ova vrsta je poznata i kao stablo božur jer ima drvenaste stabljike koje ostaju iznad zemlje tijekom zime. Cvjetovi su veliki i mogu narasti do 25 cm. Dolaze u raznim bojama, uključujući bijelu, ružičastu, crvenu i ljubičastu. Ova vrsta preferira sunčane položaje i dobro drenirano tlo.

Kineski božur (Paeonia lactiflora)

Jedna od najpopularnijih vrsta za uzgoj u vrtovima. Ima velike, mirisne cvjetove koji mogu biti jednostruki, poludvostruki ili dvostruki. Cvjetovi dolaze u raznim bojama, uključujući bijelu, ružičastu, crvenu i žutu. Kineski božur je poznat po svojoj dugovječnosti i može živjeti desetljećima na istom mjestu, zato opstaje u vrtovima generacijama.

Divlji božur (Paeonia officinalis)

Poznat i kao obični božur, ova vrsta je autohtona u južnoj Europi. Ima tamnocrvene ili ružičaste cvjetove i često se koristi u tradicionalnoj medicini. Ova vrsta je otpornija na hladnoću i može rasti na različitim tipovima tla.

Japanski božur (Paeonia japonica)

Manje poznata vrsta, ali vrlo cijenjena zbog svojih delikatnih, jednostrukih bijelih cvjetova. Cvjetovi imaju istaknute žute prašnike, što im daje elegantan izgled. Japanski božur preferira polusjenovita mjesta i vlažno, dobro drenirano tlo.

Hibridi

Hibridi između drvenastih i zeljastih božura, poznati po svojoj izdržljivosti i bogatom cvjetanju. Cvjetovi su veliki i dolaze u raznim bojama, često s kombinacijom karakteristika oba roditelja. Ovi hibridi su otporniji na bolesti i štetočine te su popularan izbor za moderne vrtove.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori