Alternativna božićna drvca kao zamjena za klasične jelke – 6 ideja za inspiraciju
Alternativna božićna drvca kao zamjena za klasične jelke – 6 ideja za inspiraciju

Alternativna božićna drvca kao zamjena za klasične jelke – 6 ideja za inspiraciju

Blagdanska sezona fokusirana je više na uređenje doma, što ne čudi jer ona sa sobom donosi onu posebnu dozu cozy atmosfere. Trendovi za 2023. fokusirani su na svečane dekoracije, aranžmane sa zimskim cvijećem i mnoštvom ukrasa. I što je iznenađujuće, božićno drvce ne mora nužno biti središte u domu. Čak i ako imate vrlo mali stan, a nemate mjesta za božićno drvce, možete stvoriti čudesne kreacije.

Postoji više razloga zašto u svoj dom možda ne biste unosili božićno drvce. Možda živite sami i sve vam je to previše muke ili imate premali stan u kojem nema slobodnih površina za bor, možda imate malo dijete koje je baš prohodalo dovoljno da može dohvatiti kuglice s bora i potencijalno nešto na sebe srušiti ili imate mačku koja u igri sustavno uništava sve vaše pokušaje ukrašavanja.

Bilo kako bilo, izdvojili smo 6 trendi ideja kako napraviti vlastito alternativno ‘drvce’. Ukrašavanje ljestvi jedna je od najjednostavnijih božićnih dekoracija, ali danas donosimo još nekoliko novih kreativnih prijedloga.

Božićno drvce s lampicama

Moramo priznati da pravu čaroliju u domu stvaraju lampice koje vrlo jednostavno mogu samostalno stajati na drvcu i učiniti ga bajkovitim. Međutim, ponekad one predstavljaju pravu muku. Tko se još nije susreo s problemom postavljanja lampica na bor? Kako biste to ovoga Božića izbjegli, pronašli smo rješenje – drvca s lampicama. Idealna su za ljubitelje minimalizma, ali i sve one koji ovom božićnom detalju ne mogu odoljeti.

drvce s lampicama
Cox & Cox
božićno drvce s lampicama
Cox & Cox
drveno božićno drvce
COX & COX
božićno drvce lampice
COX & COX
božićno drvce s lampicama

Metalno božićno drvce

Ova božićna dekoracija jako je minimalistička i do izražaja će najviše dovesti vaše kuglice koje ćete smjestiti na božićno drvce. Ovi metalni oblici mogu biti dvodimenzionalni ili trodimenzionalni. Najviše nas je oduševio onaj brenda Maison du Monde koji je sastavljen od mnoštva metalnih obruča poslaganih u obliku drvca. Iako je lijep i sam po sebi bez dodatnih ukrasa, zamišljen je da u obruče postavljate svoje ukrase.

Maisons du Monde
metalno-božićno-drvce
Maisons du Monde
Cox & Cox
metalno drvce
Cox & Cox
metalno božićno drvce COX&COX
COX & COX
božićno drvce metalno
Cox & Cox

Božićno drvce od drva

Ne volite li imati posla s borovim iglicama, a ni umjetni bor ne zvuči privlačno, možete se okrenuti samo drvenoj komponenti koja imitira pravu stvar. Drveni okviri s kuglicama, mogu biti prava minimalistička varijanta u skandinavskom stilu. Oduševio nas je i nešto drugačiji model koji cijelom površinom ima rupe u obliku kruga u koje možete smjestiti svoje kuglice.

Maisons du Monde
Maisons du Monde

Drvce na zidu

Primjerice, zelenim borovim granama možete iscrtati obrise bora na zidu te ih pričvrstiti s lampicama, minijaturnim kuglicama, božikovinom i drugim svjetlucavim detaljima. Osim toga tu su i već gotova božićna drvca koja je potrebno samo objesiti na zid i ukrasiti željenim kuglicama. Pronašli smo one koji kao baze imaju drvene grane, ali i drvca koja će elegantno svijetliti na vašem zidu. O čemu pričamo, pogledajte u nastavku.

Homebase
Cox & Cox
Bloomingville
Amazon

Drvce od dasaka ili grana

Božićno drvce od daska koje visi na zidu, služi kao podloga za svijeće ili ono keramičko unijet će dašak modernog stila koji će pridodati šarm vašem božićnoj atmosferi doma. Kombinirajte ga s božićnim ukrasnim elementima, poput sobova, lampica i kućica. Na taj ćete način stvoriti ugođaj Winter Wonderlanda, pogotovo ako scenografiju obogatite svijećama, umjetnim snijegom i zimskim biljkama.

božićno drvce s policama_iStock
drveno božićno drvce_Etsy
Etsy
alternativno drvce_iStock

Bor od papira

Obrisi bora izrezani iz kartona i ukrašeni lampicama vjerojatno su najjednostavnija opcija. Djecu možete zabaviti tako da po kartonu dodatno iscrtaju ukrase i kreativno se izraze. Druga varijanta su mali papirnati borići koji isto mogu poslužiti kao alternativa velikom boru ili samo kao dodatan ukras. Jedan takav pronašli smo u ZARI Home.

Zara Home božićno drvce od papira
Zara Home

Božićni aranžmani u teglama

Alternativno božićno drvce jesu grančice borovine u staklenoj vazi koju ćete ispuniti lampicama ili kuglicama, a grane možete ukrasiti po svom ukusu. Na kraju ćete dobiti jedinstven, iznimno suvremenu dekoraciju koja će se savršeno uklopiti u dizajn vašeg doma. Uvijek se možete poigrati s različitim granama prirodnog i umjetnog bilja te napraviti aranžman u vazi ili tegli. Velike vaze možete napuniti umjetnim snijegom ili malim kuglicama za bor. Na ovaj način možete se poigrati bojama i oblicima jer ideja je pregršt. Kreativnost je u vašim rukama, a mi smo kao inspiraciju pronašli božićne tegle hrvatskog umjetnika Saše Šekoranje.

Foto: Amazon, Bloomingville, Homebase, ZARA Home, Instagram, Maisons du Monde, Cox & Cox, iStock, Etsy

Učitati još
Zatvori