Alternativna božićna drvca kao zamjena za klasične jelke
Alternativna božićna drvca kao zamjena za klasične jelke

Alternativna božićna drvca kao
zamjena za klasične jelke

Postoji više razloga zašto u svoj dom možda ne biste unosili božićno drvce. Možda živite sami i sve vam je to previše muke ili imate premali stan u kojem nema slobodnih površina za bor, možda imate malo dijete koje je baš prohodalo dovoljno da može dohvatiti kuglice s bora i potencijalno nešto na sebe srušiti ili imate mačku koja u igri sustavno uništava sve vaše pokušaje ukrašavanja.

Bilo kako bilo, bespuća Interneta puna su ideja i savjeta kako napraviti vlastito alternativno ‘drvce’. Ukrašavanje ljestvi jedna je od najjednostavnijih božićnih dekoracija, ali danas donosimo još nekoliko novih kreativnih prijedloga.

Metalno božićno drvce

Ova božićna dekoracija jako je minimalistička i do izražaja će najviše dovesti vaše kuglice koje ćete smjestiti na božićno drvce. Ovi metalni oblici mogu biti dvodimenzionalni ili trodimenzionalni, a dolaze i u različitim oblicima. Najviše nas je oduševio onaj brenda Maison du Monde koji je sastavljen od mnoštva metalnih obruča poslaganih u obliku drvca. Iako je lijep i sam od sebe bez dodatnih ukrasa, zamišljen je da u obruše postavljate svoje ukrase.

Božićno drvce od drva

Ne volite li imati posla s borovim iglicama, a ni umjetni bor ne zvuči privlačno, možete se okrenuti samo drvenoj komponenti koja imitira pravu stvar. Drveni okviri s kuglicama, mogu biti prava minimalistička varijanta u skandinavskom stilu. Oduševio nas je i nešto drugačiji model koji cijelom površinom ima rupe u obliku kruga u koje možete smjestiti svoje kuglice.

Drvce na zidu

Primjerice, zelenim borovim granama možete iscrtati obrise bora na zidu te ih pričvrstiti s lampicama, minijaturnim kuglicama, božikovinom i drugim svjetlucavim detaljima. Osim toga tu su i već gotova božićna drvca koja je potrebno samo objesiti na zid i ukrasiti željenim kuglicama. Pronašli smo one koji kao baze imaju drvene grane, ali i drvca koja će elegantno svijetliti na vašem zidu. O čemu pričamo, pogledajte u nastavku.

Božićno drvo na platnu

Interesantna ideja koju, moramo reći, nismo još vidjeli je božićno drvce na platnu. Na prazni bijeli zid ovo platno zakačite kao sliku i ispod njega uza zid postavite poklone. Ideja koja štedi prostor, iskoristiva je ponovno i vrlo je efektna.

Bor od papira

Obrisi bora izrezani iz kartona i ukrašeni lampicama vjerojatno su najjednostavnija opcija. Djecu možete zabaviti tako da po kartonu dodatno iscrtaju ukrase i kreativno se izraze. Druga varijanta su mali papirnati borići koji isto mogu poslužiti kao alternativa velikom boru ili samo kao dodatan ukras. Jedan takav pronašli smo u IKEI.

Božićni aranžmani u teglama

Uvijek se možete poigrati s različitim granama prirodnog i umjetnog bilja te napraviti aranžman u vazi ili tegli. Velike vaze možete napuniti umjetnim snijegom ili malim kuglicama za bor. Na ovaj način možete se poigrati bojama i oblicima jer ideja je pregršt. Kreativnost je u vašim rukama, a mi smo kao inspiraciju pronašli božićne tegle hrvatskog umjetnika Saše Šekoranje.

Foto: Amazon, Bloomingville, Homebase, IKEA, Instagram, Maisons du Monde, Cox & Cox,

Učitati još
Zatvori