Božićni ručak na egzotičan način kakav još niste probali

Božićni ručak na egzotičan način
kakav još niste probali

Još samo par dana dijeli nas od vikenda i dugo iščekivanog odmora. Ovaj vikend svakako je poseban jer ćemo dočekati Badnjak i Božić. Pripreme su u punom jeku, peku se kolači, nabavljaju zadnje namirnice za božićni ručak i obiteljsko druženje. Uz tradicionalne provjerene recepte koji se inače spremaju, ako ovih blagdana želite nešto jednostavno, ali drugačije predlažemo pečenku s malim twistom.

Spoj dviju kultura otkrio ljubav prema kuhanju

Dalia Dogmoch poslovna je žena, majka i chef. Inače sirijsko-njemačkih korijena, započela je svoju karijeru i otkrila ljubav prema kuhanju sasvim slučajno. Otvaranjem Instagram profila uz slike iz privatnog života, počela je dijeliti svakodnevne jednostavne recepte na svoj način. Upotrebom orijentalnih začina u svojim receptima, podijelila je ideje o spoju europske i bliskoistočne kuhinje. Za sve ljubitelje novih okusa, ali i za one skeptične ovaj blog sigurno će biti izvor inspiracije i neće vas ostaviti gladnima.

A post shared by Safa Merheb (@safaskitchen) on

Božićni ručak koji neće razočarati ni najveće gurmane

Ovaj jednostavni recept nastao je pod utjecajem kombinacije dviju kultura. Puno okusa i arome, hrskavo izvana, a sočno iznutra. Zvuči idealno za blagdanski ručak s najmilijima. Dalia, inspirirana Božićnim ručkom na drugom kontinentu, dala je pečenom piletu novo ruho. Za’atar je aromatičan začin koji se koristi u brojnim kombinacijama na Bliskom istoku od salata, namaza, mesa i tijesta. Neki od sastojaka su timijan, origano i sezam. Jednostavan je za pripremu, a možete ga kupiti i gotovog u specijaliziranim dućanima.

Donosimo recept za božićno pile, te za one malo odlučnije, video kako spraviti vlastiti začin.

1 veliko pile (očišćeno i oprano)
3 žlice Za’taar začina
1 žlica maslinovog ulja
2-4 žlice iscijeđenog limuna
4 češnja češnjaka
1  žličica soli
crni papar i sjemenke očišćenog nara za dekoriranje

Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješati Za’ataar, maslinovo ulje, limunov sok, češnjak i sol u gustu smjesu. Utrljati mješavinu u pile te ostaviti da se marinira u hladnjaku 1 sat. Peći 30 minuta nepokriveno, zatim smanjiti temperaturu na 180 stupnjeva i peći dok se ne zarumeni i pusti sokove dodatnih 20-30 minuta. Prekriti folijom i pustiti da odstoji 10ak minuta prije nego dekorirate.

Poslužite s prilogom po želji.

Sretni i ukusni blagdani!

Foto: Instagram

Video: Jamie Oliver FoodTube

Tekst: Mariam Al Gergawi

Učitati još
Zatvori