Prvi put u više od sto godina možete prošetati najstarijim kamenjarom u Botaničkom vrtu
Prvi put u više od sto godina možete prošetati najstarijim kamenjarom u Botaničkom vrtu

Prvi put u više od sto godina možete prošetati najstarijim kamenjarom u Botaničkom vrtu

Nakon kratke zimske stanke, Botanički vrt PMF-a otvara svoja vrata ovaj petak, 03. 03, u 9.00 sati. Iako je hladnije vrijeme pomalo poremetilo planove, proljetnice su požurile zbog dotad tople zime. Iskoristite vikend i prošećite prirodom te uživajte u mirisu šafrana, visibaba, jaglaca, ali i ostalih proljetnica i šumarica.

Zamijenite zatvorene prostorije svježim zrakom i upijajte mirise i boje, napunite baterije i opustite se na klupicama u zagrljaju drveća.

Očekuju vas i nova iznenađenja

Od ove godine, prvi put u više od stotinu godina, možete prošetati Alpinumom – najstarijim kamenjarom u Vrtu, koji je 1889. dizajnirao utemeljitelj, profesor Antun Heinz. Ova kamenjara pripada izvornom nacrtu Vrta iz doba njegova osnutka, dok su ostale podizane nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

Južni dio Sistematskog polja također dobiva novo lice, stoji na stranici, a i većina radova trebala bi biti gotova do kraja godine. Oko gredica postavljaju kamene rubnjake od istarskog vapnenca, koji nisu fiksni pa će se gredice po potrebi moći preoblikovati.

U pripremi je otvaranje još jedne kamenjare – Submediteranske fitogeografske skupine, u jugozapadnom dijelu Vrta. Ova prostrana i niska kamenjara, građena između 1963. i 1965. godine, nikada nije bila dostupna javnosti, no prošle su godine krenuli s prvom fazom uređenja staza za šetače.

Razna događanja

Kao i proteklih godina, Botanički vrt sprema ponešto za svakoga. Od izložbi, koncerata, predavanja, kao i obilaske uz stručnu pratnju. Uz ovih nekoliko izdvojenih novosti, u Vrtu vas čeka više od 6000 različitih biljnih vrsta porijeklom iz svih krajeva svijeta, ali i mnogobrojne životinje kojima Vrt pruža zaklon i dom. Pravi mali raj usred grada.

Iskoristite već ovaj petak i prošećite Vrtom, uživajte u prirodi i ogromnoj biološkoj raznolikosti. Radno vrijeme u ožujku bit će ponedjeljkom i utorkom od 9.00 do 14.30, a od srijede do nedjelje od 9.00 do 16.00 (do sumraka). Već u travnju produljuju radno vrijeme do 19.00.

Foto: Facebook, Instagram (@botanicki_vrt_pmf, @bsgreencorner)

Učitati još
Zatvori