‘To do’ lista koju vrijedi napraviti prije početka blagdanske groznice

‘To do’ lista koju vrijedi napraviti prije početka blagdanske groznice

Blagdani i prazničko raspoloženje već se osjete u zraku. Gradske ulice već su dekorirane i polako poprimaju pravo zimsko ruho. Snijeg koji nas je jutros probudio dodatno nas baca u raspoloženje sanjarenja o bijelom Božiću. Blagdanska groznica uskoro kreće, a dućani i trgovački lanci kao i svake godine postaju središte zbivanja. Umatanje poklona, potraga za party outfitom, biranje dekoracije i guranje punih kolica iz nabavke.. samo su dio atmosfere koja će uskoro zavladati mallovima. Iako je za mnoge upravo ovo najljepše doba godine zbog darivanja, zabava, fine hrane i putovanja, blagdanska groznica sa sobom neizbježno donosi i razinu stresa. Kako bi ove zime u miru dočekali Božić i maksimalno uživali u odmoru uz najmilije, u nastavku donosimo ‘to do’ listu koju vrijedi napisati i ispuniti prije praznika.

Blagdanska groznica bez stresa

Zimski praznici su sinonim za hedonizam i ‘onaj’ spokojni osjećaj opuštanja uz prigodne pjesme, mirisne kolače, tople napitke, cozy atmosferu i Božićne filmove. No, sve ono što dolazi prije samih blagdana, mnogi će se složiti, donosi anksioznost i nervozu. Kako tome doskočiti? Prije svega bitno je krenuti s planiranjem na vrijeme. Kraj studenog idealan je za organizaciju prioriteta u nadolazećem mjesecu. S obzirom na bogatu ponudu zabavnih događanja i društvenih manifestacija već se otprilike zna što nas očekuje. Osim toga, kućna druženja pametno je isplanirati unaprijed kako bi na vrijeme obavijestili goste i pripremili sve za okupljanje. Zabave i partyji, ručkovi i domjenci, pokloni, čišćenje stana, kuhanje, odlazak na manikuru i frizuru, dijeta i vježbanje, stalni posao ili školovanje. Zvuči poprilično hektično, no mjesta za paniku zaista nema. Uz šalicu kave već danas isplanirajte nadolazeći mjesec kako bi se tjedan dana prije blagdana posvetili samo sebi i prepustili uživanju koje blagdani zaista donose.

‘To do’

Otvaranje kalendara uz papir i olovku zvuči kao dobra ideja za početak jer ‘countdown’ do Božića već je počeo. Okvirni budžet pametno je odrediti po tjednima uzimajući u obzir broj zabava, ručkova i večera koje planiramo organizirati ili na koje planiramo ići. Pokloni čine odvojeni dio cijelog proračuna kao i nabavka hrane te prigodnih dekoracija. Ako želite izbjeći gužve i duge redove, online kupovina uštedjet će vam živce i novce jer su ‘mid sale’ rasprodaje već krenule. Najveći dio cijele blagdanske groznice ustvari i pripada cijeloj strci oko poklona, stoga se unaprijed pripremite i dočekajte sezonu darivanja spremni.

Pretrpani životni prostor izvor je nervoze, a nered za blagdane u domu ne želi nitko. Kućanske poslove rasporedite po danima u skladu s ostalim obavezama, uključite i ostale članove obitelji. To uključuje generalno čišćenje, pregledavanje dekoracije i izbor ovogodišnjeg seta za jelo i posluživanje, organizacija ormara i popis hrane i potrepština po kuhinjskim ladicama. Što se tiče kulinarskog dijela, većinu suhih kolača sasvim je prihvatljivo pripremiti unaprijed. Sve popularnije raw verzije raznih torti, pita i malih zalogaja možete pripremiti i tjedan dana prije samog Božića. Internet je mjesto nepresušne inspiracije, a pregršt novih ideja svake godine uoči blagdana poznati kuhari nam ‘serviraju’ na svojim profilima.  Osim tradicionalnih recepata ove godine neka kuhanje za prijatelje i obitelj bude prilika za isprobavanjem nekih novih jela. Blagdanska groznica ne mora biti stresna ako svakom danu pristupite s realističnim ciljevima uz pridržavanje rasporeda i zadanih okvira.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori