Bio dan hektičan ili usporen, svaki je zabavan u društvu Andree Andrassy

Bio dan hektičan ili usporen, svaki je
zabavan u društvu Andree Andrassy

U današnje vrijeme, mnogi od nas žive užurbanim načinom života koji nam, uz brojne obaveze i hektičnu svakodnevicu, često ne ostavlja dovoljno vremena za sve one male stvari koje nas vesele. Pomiriti sve poslovne i druge obaveze, a istovremeno pronaći vrijeme za sebe u toj užurbanoj svakodnevici ponekad zaista nije lako.

Kako je to biti mlada zaposlena žena u suvremeno, digitalno doba kad je sve u petoj brzini, jako dobro zna Andrea Andrassy. Spisateljica, kolumnistica, influencerica – samo su neke od titula koje se vežu uz Andreino ime jer ona se zaista bavi svime i svačime. Upravo zbog prirode posla, Andrei nijedan dan nije isti i često je dinamičan i nepredvidljiv. No, jutra joj, ipak, više-manje započinju isto – šalicom prave turske kave.

Omiljeni jutarnji rituali

“Oduvijek sam bila ranoranioc i nikad mi nije bilo jasno kako netko uspije spavati do 11, a neki čak i do 2 popodne. Nekad sam čak i malo ljubomorna na ljude koji mogu dugo spavati – ja se većinu dana budim oko 7.30, bez budilice, iako zapravo smijem spavati do kad želim jer mi je ured u stanu. Jutro mi je najdraži dio dana, pogotovo onaj dio jutra kad još nije krenuo kaos i kad mogu piti kavu u miru (znam da su se majke na ovo vjerojatno nasmijale jer im je ujutro najveći kaos). To je i prva stvar koju radim ujutro nakon što operem zube – napravim kavu u ogromnoj šalici i pijem ju dok čitam vijesti i mailove.”

Uživanje u kavi Andrein je jutarnji ritual koji ne propušta i oko kojeg nikad ne radi kompromise, čak i kada razne poslovne obaveze to od nje zahtijevaju.

“Najvažnija stvar ujutro mi je kava, koju ne pijem toliko zbog razbuđivanja koliko zbog okusa. Ako odmah ujutro moram van iz stana jer imam neki sastanak ili snimanje, nema šanse da ću zbog toga propustiti kavu – ili ustanem dovoljno rano da imam sat vremena mira da ju popijem ili ju nosim sa sobom u to-go varijanti. Najčešće napravim i jedno i drugo, pa jednu popijem doma, a drugu ponesem. Zato sam oduševljena konceptom kave Franck Crema jer ju možeš raditi polako, u džezvi, a možeš ju samo preliti vrućom vodom i dobiti jednako savršenu tursku kavu.”

Prosječan radni dan u Andreinom životu

Dok su se mnogi od nas s radom od kuće upoznali tek nedavno, Andrei to nije nikakva nepoznanica. Njen posao je takav da ga već godinama obavlja od doma. Stan je nedavno renovirala i uredila pa nas je zanimalo koja prostorija u njemu joj je najdraža i ima li neki kutak u kojem joj na pamet padaju najbolje i najkreativnije ideje.

“Rad od kuće nije nešto u čemu se svi pronalaze, ali meni je oduvijek idealna situacija jer najbolje i najfokusiranije radim kad sam sama. Najdraža prostorija u stanu mi je ured – tijekom dana, a navečer najviše volim spavaću sobu, pogotovo kad je vani kiša, a ja sam u krevetu i gledam neku seriju. Što se tiče ideja, one mi najčešće padaju na pamet u kupaonici (tijekom tuširanja), u kuhinji (tijekom kuhanja) i dok pospremam stan.”

Jedna od prednosti rada od kuće je činjenica da ujutro ne gubimo vrijeme na spremanje i biranje odjeće za posao pa je i Andrein dress code za rad od doma vrlo jednostavan.

“Ujutro najčešće radim u pidžami. U pidžami, s druge strane, nikad ne spavam, što možda i nije toliko čudno kad mi je to “poslovna odjeća”. Kasnije se malo “uredim” pa radim u trenirci, a što se tiče sastanaka… Tek sam nedavno počela na njih dolaziti u nekoj malo ozbiljnijoj varijanti, dosad su to većinom bile traperice, tenisice i ostale udobne stvari. Generalno nisam fan iskazivanja “poslovnosti” kroz odjeću – zapravo, najposlovnije odjeveni ljudi s kojima sam radila su često bili najneprofesionalniji.”

Iako joj nijedan dan nije jednak, pitali smo Andreu da nam ipak pokuša opisati kako izgleda jedan prosječan radni dan u njenom životu.

“Ovisi o danu u tjednu – na primjer, ponedjeljkom sam većinom doma, uz kompjuter i mailove. Utorak je za mene dan kad “ne postojim” jer tad pišem kolumnu i treba mi tišina u glavi pa sve volim podrediti toj tišini. Utorkom prijepodne najčešće pospremam stan jer me to najviše opušta, ignoriram mailove i po glavi vrtim rečenice. Srijeda je već druga priča – iz nekog razloga, imam potrebu natrpati srijedu obavezama, iako znam da prijepodne još dovršavam kolumnu pa se često dogodi da me te iste obaveze “iznenade” i da jedva sve stignem. Srijeda je dan kad je to-go šalica za kavu najaktivnija.”

Već punih devet godina uživamo u Andreinim kolumnama koje su kroz sve te godine uvijek istovremeno inspirativne i zabavne. U čemu pronalazi inspiraciju za tekstove i kako se ‘bori’ s trenucima blokade?

“Kako kad – nekad se inspiracija pronađe sama, u vijestima koje čitam ujutro, nekad ju pronađem na putu do dućana, nekad znam o čemu ću pisati tjedan dana unaprijed, a nekad u utorak ujutro još uvijek nemam pojma. Blokada i nedostatak inspiracije su zastrašujuća pojava, ali zapravo su sasvim normalne – samo se ne smiješ prepustiti i misliti da traju zauvijek.”

Slow trenuci u danu za opuštanje i uživanje u malim stvarima

Zbog posla kojim se bavi, Andrea nema klasično ‘od 9 do 5’ radno vrijeme. Baš zato joj je važno ostaviti si vremena za uživanje u omiljenim ritualima i priuštiti si one slow trenutke u danu za opuštanje i uživanje u stvarima koje ju vesele.

“Najvažnija stvar koju radim u slobodno vrijeme je nešto što zovem “mali ponedjeljak” – nedjeljom ujutro pripremam sve za sljedeći tjedan, jer znam da slijedi puno nepredviđenih situacija pa rješavam sve ono što mogu predvidjeti. Još jedna važna stvar je nešto što zovem “ne mogu sad” – s obzirom na to da moj radni dan zapravo može trajati dok ne odem spavati, svaki dan imam određeni period koji je posvećen gledanju serija. Nekad je usred dana, većinom je navečer pa kad stigne “hitan” mail koji zapravo nije hitan, jednostavno kažem “ne mogu sad”, iako zapravo samo neću. Prije sam skakala na svaki mail u svako doba dana i noći pa je ova prilagodba donijela pozitivne promjene.”

Franck Crema je najfinije mljevena turska kava i idealno rješenje za sve kavoljupce. Moguće ju je pripremiti u minuti, jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom, ali i na klasičan način, u džezvi. Oba načina pripreme donose istinski osjećaj zadovoljstva u kavi nježnog okusa i bogate arome koji će zadovoljiti svako nepce, u svakoj prigodi, gdje god se nalazili.

Foto: Tatjana Bukvić

Učitati još
Zatvori