Ovih 5 biljaka savršeno podnosi centralno grijanje
Ovih 5 biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Ovih 5 biljaka savršeno podnosi
centralno grijanje

Krenula je sezona grijanja, a s njom i muke za ljubitelje biljaka. Naime, u zimskim vremenima uvijek je teško postići balans između dovoljno vlage, prikladne temperatura, količine svjetlosti i zalijevanja. Biljke vole biti na prozorima, a ispod prozora su najčešće i radijatori – tu dolazi do potencijalnog problema. Ako želite znati koje biljke će dobro podnositi uvjete centralnog grijanja, nastavite čitati. 

Biljke kojima ne smetaju radijatori 

Iako u pravilu biljke zimi treba zalijevati manje, često to pravilo moramo kršiti jer ako ih držimo u grijanim prostorima tlo će se jednako brzo sušiti kao i u ljetnim vremenima. Dobar stari trik je provjera tla prstom, jer koliko god čitali uputstva vaše biljke trebate upoznati i tako shvatiti koliko im vode zapravo treba. Većina sobnih biljaka ne podnosi prezalijevanje zato tu uvijek budite na oprezu. Ovo su one koje mogu izdržati centralno grijanje i koje će vam moći stajati na prozoru i uz njega cijelu zimu. 

Paprat

Jedna od omiljenih biljaka za uzgoj, rado viđena u svakom interijeru je paprat. Iako je relativno jednostavna za uzgajanje, opet puno ljudi muku muči s njezinim rastom. To je biljka koja voli vlagu i suhi zrak, a previsoke temperature svakako će joj naškoditi. Mnogi od nas su se suočili s njezinim suhim i smeđim listovima nakon samo nekoliko dana izbivanja, neprskanja ili nezalijevanja. 

Orhideja

Orhideje su biljke koje često vidimo na prozorskim daskama i jedne su od najomiljenijih sobnih biljaka. Traže dosta svjetlosti, lako su prilagodljive, a najprikladniji im je polusjenovit položaj. Po boji lista i cvijeta možemo otkriti imaju li naše orhideje višak ili manjak svjetlosti. Najidealnije bi bilo da ih smjestite na sjeverni prozor, ali dobro će uspijevati i na istočnom. Temperatura ovisi o vrsti orhideje, ali generalno se one ne bi trebale spuštati ispod 16  °C. Orhideje vole svjež i vlažan zrak, manje ih zalijevamo i češće prskamo i tu je jako važno da koristimo odstajalu vodu.

Aloe vera 

Aloe vera je kraljica naših vrtova, a nerijetko se u manjim oblicima uzgaja i u našim domovima. Osim što izgleda moćno, ona to uistinu i jest. Njezina ljekovita svojstva otkrivena su kada i ona sama, a to seže u daleku povijest čak 3000 godina prije Krista u drevnoj Kini i Sumeru. Od tada ova biljka nezaobilazna je u kućanstvima i svatko od nas bi trebao posjedovati barem jednu. Odlično podnosi suhi zrak, stoga je idealna za grijane prostore. Rijetko ju zalijevajte. 

Fikus

Ficus lyrata ili Fiddle Leaf Fig definitivno je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Svojim velikim i veličanstvenim listovima, uzet će svu pažnju u prostoru, a kod nas ih u vrtnim centrima možete kupiti u doista impozantnim veličinama. Ove fikuse lako je uzgajati, ali morat ćete im ipak pridati malo pažnje u vidu čestog brisanja listova. 

Pachira

Prema Feng Shuiju ova biljka donosi sreću i dobru energiju. Svojim zavodljivim izgledom, prvenstveno zbog isprepletenog stabla, idealan je cimer vašim drugim biljkama. Možete ju držati u blizini prozora jer voli svjetlost, ali nikako ju nemojte zaboraviti prskati i tuširati. 

Monstera 

Ova tropska biljka toliko se udomaćila kod nas da skoro svako kućanstvo ima bar po jedan primjerak, a kako i ne kada svojim velikim šarmantnim listovima osvaja na prvu. Monstera je definitivno biljka kraljica interijera i vječna inspiracija generacijama biljkoljubaca. Vol vlagu zato ju morate redovito prskati, a ako to činite moći će prezimiti čak i u blizini vašeg radijatora. 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori