Biljka kava omiljena je u interijerima, a lako se uzgaja
Biljka kava omiljena je u interijerima, a lako se uzgaja

Biljka kava omiljena je u
interijerima, a lako se uzgaja

Kad kažemo kava odmah nam na pamet pada napitak bez kojeg ne možemo zamisliti nekoliko dnevnih rutina, a najvažnije onu jutarnju. No biljkoljupcima i onima koji to tek namjeravaju postati kava je itekako zanimljiva i kao biljka. U prirodi naraste do impozantnih veličina, a u teglicama u našim domovima do nekoliko desetaka centimetara. Zanimljiva je zbog svog mesnatog i bogatog lišća, a vrlo se lako uzgaja.

Biljka kava

Podrijetlom iz tropskih zemalja Afrike, danas se može uzgajati gotovo svugdje, ali ipak ćemo je najviše pronaći u zemljama Južne Amerike. To nikako ne znači da neće uspjeti i u vašem dnevnom boravku ako joj osigurate, za to najpovoljnije uvjete. Ako budete te sreće ona će cvjetati predivnim bijelim cvjetovima iz kojih rastu crvenkasti plodovi, no ipak nemojte se nadati pravim zrncima kave jer za to se mora ostvariti nešto više od osnovnih uvjeta.

Briga i uzgoj

Biljka kava nije zahtjevna sobna biljka, al nekih ćete se pravila trebati pridržavati. Mora biti smještena u prostoriju u kojoj temperatura nikada ne pada ispod 16 stupnjeva. Voli sunčevu svjetlost, ali nikako ju nemojte držati na direktnom suncu. Voli vlažno, dobro drenirano tlo. Nemojte pretjerivati sa zalijevanjem jer kao i kod drugih biljki postoji mogućnost od truljenja korijena. Prihranjujte ju svaka dva do tri tjedna, a presadite svake dvije do tri godine.

Pripazite na djecu i kućne ljubimce

Biljku kave najbolje je držati podalje od djece i kućnih ljubimaca. Iako ne bi trebala imati prevelikih štetnih učinaka, zbog visokog postotka kofeina kojeg sadrži, ne preporučuje se da im bude nadohvat. Ove biljke vole vlagu stoga ih redovito prskajte, a one će vam vratiti velikim i raskošnim zelenim listovima.

Učitati još
Zatvori