Bela Krajina: zelena oaza okupana rijekom Kupom za aktivan odmor

Bela Krajina: zelena oaza okupana
rijekom Kupom za aktivan odmor

Bela Krajina Slovenija

Sodevska stena (@zalica21)

Na jugozapadu Slovenije smjestila se Bela Krajina. Malo područje uz granicu s Hrvatskom ima mnogo toga za ponuditi svojim sve brojnijim posjetiteljima. Belu Krajinu obilježava spoj ljepota prepoznatljivih slovenskih krajolika obojenih zelenom bojom i rijeke Kupe koji se ističe kao savršeno mjesto za istovremeno relaksirajući i aktivni odmor. Osim prirodnih ljepota koje možete istražiti kroz brojne aktivnosti koje nudi Bela Krajina, ovo je područje poznato i po svojoj bogatoj tradiciji i kulturnom nasljeđu. Odmor u Beloj Krajini neće vas uskratiti ni za male užitke jer na njezinim se brežuljcima nalaze vinogradi u kojima se proizvode vrhunska vina, a njezina tradicionalna kuhinja bogata je brojnim gastronomskim delicijama.

Ovo područje bogato tradicijom, prirodnom ljepotom i ukusnim delicijama nudi cijeli niz razloga zašto ga posjetiti i istražiti, a neke od njih otkrivamo vam u nastavku.

BELA KRAJINA: ZELENILO OKUPANO KUPOM ZA ODMOR I REKREACIJU

Idilični prizori očuvane prirode krase cijelu Sloveniju. Prepoznatljivi zeleni krajolici u Beloj Krajini spajaju se rijekom Kupom koja ih dodatno obogaćuje, a njihovim posjetiteljima istovremeno nudi mjesto za potpunu relaksaciju i aktivni odmor u kojem će uživati u svakom trenutku. Uz kupanje u toploj rijeci i uživanje uz njezinu suncem okupanu obalu, tok rijeke Kupe nudi i brojne vodene aktivnosti, a nekoliko manjih slapova u vaš odmor unijet će dozu uzbuđenja i adrenalina. Rafting, kanuing i paddling po rijeci jedan su od najboljih načina da se upoznate s prirodnim ljepotama ovog područja.

Bela Krajina Slovenija

Osim vodenih aktivnosti koje vas vode na putovanje rijekom Kupom, biciklizam je na ovom području iznimno popularna aktivnost uz pomoć koje ćete lako istražiti sve što se nalazi podalje od obale rijeke i upoznati se s bogatom tradicijom ovog kraja. Vožnja kroz mala i mirna mjesta, kroz prostrane livade i brežuljke koje krase vinogradi vaše će aktivni odmor obogatiti uživanjem u kušanju poznatih vina i tradicionalnih delicija. Krajolici koji vas okružuju i popratni sadržaji na koje ćete naići Belu Krajinu ističu kao odličnu destinaciju za bicikliranje.

Bela Krajina Slovenija

Uz vožnju raftom, kanuom i biciklom, kratki planinarski izlet na Sodevsku stenu aktivnost je koju ne želite izbjeći jer vas vodi do poznatog vidikovca s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na rijeku Kupu i dio Bele Krajine.

BOGATA TRADICIJA SKRIVENA U IDILIČNOM KRAJOLIKU

Bela Krajina Slovenija

Šokčev dvor

Sve što vam treba za savršen odmor u Beloj Krajini je bicikl jer će vam lagana vožnja kroz idilične krajolike ovog kraja otkriti mjesta koja čuvaju njegovu bogatu tradiciju. U mjestu Griblje to je Kovačnica sreće. Lokalna kovačnica stara više od 100 godina u potpunosti je obnovljena i pretvorena u trosobnu kuću za miran odmor s daškom tradicije. Vožnja biciklom dovest će vas i do mjesta Žuniči u kojem se nalazi Šokčev dvor. Seoske domaćinstvo čuva starinski namještaj i tkalački stan, a šetnja kroz njegove prostorije upoznaje vas s životom ovog kraja kakav je bio prije sto godina i tradicionalnim zanatima poput izrade lanene tkanine. Sljedeće mjesto koje krije dijelić tradicije je Metlika gdje se nalazi Anin hiš, jedan od rijetkih sačuvanih vinogradarskih kućica koja oživaljava život vinogradara ovog područja kako je izgledao prije više od pedeset godina.

Bela Krajina Slovenija

Belokrajska pogača (@slovenia_yogi)

Osim vina, prilikom posjeta Beloj Krajini kušajte i brojne tradicionalne delicije među kojima se ističe jednostavna, ali ukusna belokrajska pogača.

GDJE ODSJESTI?

Bela Krajina Slovenija

Kamp Podzemelj

Turizam kakav nudi Bela Krajina privlači sve više posjetitelja, a odlučite li se za aktivan odmor s dozom relaksacije i istraživanja tradicije ovog kraja smještaj možete pronaći u hotelu Bela Krajina u mjestu Metlika. Osim hotelskog smještaja, u Beloj Krajini nalazi se i popularan kamp Podzemelj ob Kolpi. Smješten uz obalu rijeke Kupe, osim klasičnog kampiranja i njegove glamurozne glamping varijante u Keltskim kućicama, unutar kampa nalaze se i brojni drugi sadržaji za uživanje, igru i rekreaciju u kojima će uživati cijela obitelj.

Bela Krajina Slovenija

Kamp Podzemelj

Uređeno kupalište, finska sauna, adrenalin park, sportska igrališta i mini golf te mogućnost najma kanua, kajaka, rafta i bicikla vaš će boravak u kampu i Beloj Krajini pretvoriti u nezaboravno iskustvo.

Foto: Instagram, BookingKamp Podzemelj ob Kolpi Facebook, Šokčev dvor Facebook

Učitati još
Zatvori