Begonia maculata jedna je od onih biljaka koje osvajaju na prvi pogled

Begonia maculata jedna je od onih biljaka
koje osvajaju na prvi pogled

Točkasta begonija (begonia maculata) jedna je od onih biljaka koje nam prve zapnu za oko u svakom vrtnom centru. Njezini zanimljivi listovi iscrtani točkama ponekad se doimaju kao pravo malo umjetničko djelo, no oni koji ju uzgajaju znaju da ova tropska biljka nije najjednostavnija. Uz ovih nekoliko savjeta vaše će begonije rasti lijepe i velike, a vi ćete uživati u njihovim predivnim točkicama.

Uzgoj i briga

Ova biljka podrijetlom je iz Brazila i prirodno stanište su joj sjenovita mjesta. Poželjno ju je uvijek držati na istom mjestu, a ako joj odgovara ona će vam zahvaliti velikim mesnatim listovima i snažnom dugačkom stabljikom. Begonija voli dobro dreniran supstrat boat humusom – što često ljudi zaborave pa u nedostatku istog često dođe do problema s njenim uzgojem. Što se tiče zalijevanja zemlja uvijek treba biti vlažna, a zimi zalijevanje trebamo i zapostaviti. Najbolje bi bilo zalijevati ju tako da cijelu teglicu ubacite u zdjelicu s vodom kako bi biljka popila onoliko vode koliko joj je potrebno.

Razmnožavanje

Biljku možete uzgojiti iz sjemena, ali dobro uspijeva ako se uzgoji iz reznica. Ako biljku uzgajate iz reznica odrežite stabljiku s minimalno dva lista točno na dijelu gdje se spaja s glavnom stabljikom. Stavite u vodu (koju ćete redovito mijenjati) na sunčano mjesto i čekajte da biljka pusti korijenje. Nakon što pusti korijenje vrijeme je za presađivanje u teglicu. Na dno postavite šljunak ili glinene kuglice kako bi napravili dobar temelj za drenažu, nakon toga postavite sloj zemlje pa biljku. Sve dobro zatrpajte zemljom i zalijte. Točkasta begonija treba vremena da uspije, ali kada jednom upoznate njezine navike zaljubit ćete se u nju u svoj njezinoj savršenosti.

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori