Karamela i banana u savršenom spoju – Banoffee pita

Ova pita neobičnog imena nastala je u Engleskoj 70-ih godina prošlog stoljeća kombinirajući riječi ‘banana’ i ‘toffee’, u prijevodu ‘karamela’. A to i jesu glavni sastojci deserta koji je danas diljem svijeta poznata kao Banoffee pita. Kreatori zaslužni za ovaj recept, Nigel Mackenzie i Ian Dowding iz restorana The Hungry Monk u istočnom Sussexu, navodno su eksperimentirali s konzervom kondenziranog mlijeka i raznim voćem te došli do savršene kombinacije keksa, karamele, banane i šlaga. Jednostavno, a itekako efektno, što možda znate ako ste ikad pitu probali.

Iznimno ju je jednostavno pripremiti, pogotovo ako koristite gotove sastojke poput dulce de leche u ulozi karamele. Brzi desert za opuštanje od radnog dana!

Sastojci:
250 g Digestive keksa
50 g maslaca
1 staklenka dulce de leche
300 ml vrhnja za šlag
2 veće banane
malo limuna
naribana mliječna čokolada kao posip

Kekse usitnite i pomiješajte s maslacem da tvore kompaktnu smjesu koju možete utisnuti u kalup. Razmažite dulce de leche, na njega posložite na kolutiće narezanu i s limunom poškropljenu bananu (možete i ponoviti slojeve ako imate dosta materijala i duboki kalup) te sve prekrijte izmiksanim šlagom. Stavite banoffee pitu hladiti nekoliko sati, a prije posluživanja posipajte ribanom mliječnom čokoladom.

Banoffee može imati različite dodatke i varijacije, dno primjerice može biti preliveno slojem otopljene čokolade prije ostalih slojeva, možete pripremiti vlastitu karamelu, ubaciti unutra krokant ili orahe, ali i posluživati ga u čašicama kao individualni desert. Isprobajte već večeras!

Foto: Instagram

0