Bajkovita ekološka kuća

Bajkovita ekološka kuća

solardome 4

U arktičkom dijelu Zemlje život je često težak, priroda je gruba, oštra i posve neumoljiva. Vremenski uvjeti izuzetno su teški i svi koji se odluče na život u takvom dijelu Zemlje moraju usvojiti poseban i često jako prilagodljiv način života vremenskim prilikama i okolišu. No, isto tako takvi uvjeti čovjeka potiču na maksimalnu inovativnost kako bi si olakšao život.

Tako je jedna obitelj svoju kuću ‘smjestila’ ispod 25-stopne kupole i osigurala sebi jedan zaštićeni ekosustav u kojemu mogu uzgajati povrće i voće, koje inače ne bi uspijevalo u takvom kraju. A posebnom izgradnjom kuće od zemljanih materijala učinila je svoj dom maksimalno održivim ekološkim sustavom. O njihovom specifičnom, primamljivom životu u jednoj takvoj kući možete čitati na njihovom blogu.

solardome 1

solardome 2

Osim održivosti, kuću krasi i zanimljiv dizajn i unutrašnje uređenje te se čini kao da ste ušli u magično, bajkovito mjesto življenja, prije iz nekog od J.R.R. Tolkienovih romana, nego stvarne kuće jedne uobičajene norveške obitelji. Reciklaža, inovativnost, ekološka održivost i etnološki detalji ono je što krasi interijer ovakve kuće.

Kuća ima pet spavaćih soba, dvije kupaonice i idealno je mjesto za život veće, šesteročlane obitelji. Prostor van kuće koji je unutar kupole, trijem i terasa, fantastičan su dio za boravak ‘na otvorenom’, a na zaštićenom dijelu prostora. Toplina, sunce, svjetlost samo su neki od čari ovog prostora u kojemu se može maksimalno uživati, i to u potpunoj sigurnosti, zaštićeno od vanjskih oštrih i teških vremenskih utjecaja.

Impressive-Solar-Dome-House-in-Norway-8-900x539

Nature-House-Geodesic-Dome

solardome 3

solardome 5

Foto: SolardomeNaturhuset

Učitati još
Zatvori