Razgovor s arhitekticom koja stoji iza najljepših vila

Razgovor s arhitekticom koja stoji
iza najljepših vila

Vila B&R

Vila B&R

Što sve spada u domenu rada jedne arhitektice? Zaista puno toga, posebno ako je riječ o arhitektici Ivani Dabrović. Karlovčanka s dugogodišnjom zagrebačkom adresom, koja svoja ljeta s obitelji uvijek provodi u Dubrovniku (budući da je njezin suprug, također poznati arhitekt, Marko Dabrović, porijeklom iz Dubrovnika), ovog ljeta je realizirala još jedan zanimljiv projekt.

Vila B&R

Vila B&R

Nakon što je s timom iz svog arhitektonskog studija Ecoing uspješno dovršila kuću nazvanu B&R u Ražnju kod Zadra, potom jednu kuću u Dubrovniku u neposrednoj blizini Ville Šeherezade, Ivana autorski potpisuje i neke projekte koji nisu usko vezani uz arhitekturu. Riječ je o izložbi ‘Lokrumske legende’ postavljenoj nedavno u Benediktinskom samostanu na otočiću Lokrumu kod Dubrovnika, napravljenoj u pop-up konceptu, prvom takvom u Hrvatskoj, odnosno kao ‘rasklopni’ muzej, stvoren za jednokratnu upotrebu unutar zaštićene kulturne baštine.

Kuća-u-blizini-Ville-Šeherezade

Kuća u blizini vile Šeherezade

Studio Ecoing zajedno sa koautorima drugih struka, transformirao je do tada nekorišten prostor u podrumu samostana u mjesto za izložbu, a teme kojima se izložba bavi su dvije autohtone legende, o Rikardu Lavljeg Srca za kojeg legenda kaže da je imao brodolom pokraj Lokruma na povratku iz križarskog rata, te druga o životu i gospodarenju benediktinaca koji su sagradili samostan i boravili na Lokrumu od 11. do 18. stoljeća kada su ga odlukom pape Pia VI napustili i u zoru prokleli benediktinskom kletvom.

Ulaz na izložbu Lokrumske legende

Ulaz na izložbu Lokrumske legende

Autorica teksta legendi izložbe je arheologinja Ivona Michl, film potpisuje Kinoteka, a grafički dizajn Oaza. No, to nije prva Ivanina izložba na Lokrumu. Prošlo ljeto, također u kompleksu Benediktinskog samostana otvorena je i izložba o filmskim setovima ‘Game of Thrones’ snimljenima na Lokrumu, koja je još otvorena. ”Dobili smo ponudu od producentske kuće ‘Embassy Films Croatia’ i Grada Dubrovnika da napravimo prvu izložbu. To mi je ustvari bilo prvo producentsko iskustvo i tražila sam ekipu koja bi to mogla izraditi. Imala sam sreću da je dizajnerica Maša Poljanec veliki fan serije i tako smo započele suradnju. Uz Mašu u timu je bila Ivona Michl koja ima veliko iskustvo sa izložbama u Gradu i koja nam je pomogla urednički složiti izložbu i napraviti lijepe tekstove.”

Izložba-Lokrumske-legende-4_Benediktinska-kletva

Izložba Lokrumske legende

”Uz nju potražili smo i ljude iz struke u Institutu za more i priobalje da nam napišu tekstove o flori i fauni. Bio mi je to veliki izazov i sve sam činila sa velikim poštovanjem prema Benediktinskom samostanu. Općenito raditi u Dubrovniku je veliki ponos svakog autora. Kako imamo kuću na dubrovačkim Pločama, otok Lokrum godinama gledam sa naše tarace. No, tek radeći na izložbi i dolazeći svakodnevno na otok zaljubila sam se u njegove prirodne ljepote i kulturnu baštinu. A tekstove o lokrumskoj povijesti i legendama ‘gutala sam’ čitajući ih. Njegova povijest je stvarno nevjerojatna. Najtužniji događaj koji se tamo zbio je svakako legenda koja je obilježila Lokrum. Benediktinci su bili najduže stanovnici otoka, a geslo im je bilo ‘Moli i radi’. Pomagali su starije i nemoćne, gospodarili vrtovima, tako da im je odlukom Pia VI učinjena velika nepravda, jer su iseljeni s otoka.” pojašnjava Ivana.

Kuća V2

Kuća V2

Uz arhitekturu i dizajn kuće za Belgijance u Ražnju, rezidencijalnih apartmana iznad Ville Šeherezade u Dubrovniku, od novijih projekata Ivanin studio Ecoing trenutno radi i na dizajniranju jednog eko stana u Zagrebu. Koliko je njihov rad cijenjen u struci, dovoljno govori i to da su za kuću V2 u Lozici kod Dubrovnika, za koju su projekt napravili zajedno sa zagrebačkim arhitektonskim studijem 3LHD, dobili strukovnu nagradu ‘Drago Galić’.

Kuća V2

Kuća V2

”Zajedno sa sestrom Sandi Brezović Vojvodić koja je suvlasnica u našoj tvrtci Ecoing, radim trenutno i na projektu ‘Arhitektura svjesnog življenja’, koji će se sada na jesen objaviti. Radim sada još na tri projekta, u Rovinju i u Zagrebu te planiram jedan projekt na Korčuli. Moram spomenuti i da smo dobili natječaj za unifikaciju ACI marina, te realizirali projekt za jednu kuću u Irskoj”.

Kuća V2

Kuća V2

”Za villu B&R u Ražnju kaže da se može okarakterizirati kao suvremeni ljetnikovac. Jako mi je važna dobra komunikacija sa investitorima. Važno je da se međusobno upoznamo. Dosta vremena provedemo u pripremi projektnog zadatka na način da ih uvodim u prijašnje projekte i da pričamo o sadašnjem projektu. Tako pokušavam otkriti što žele. Arhitektura je kao jednadžba sa puno nepoznanica. Tek kad je popunjena dobije se rezultat. Naravno, i kreativnost je sastavni dio jednadžbe. To je kao neka vrsta inspiracije koja dođe u procesu stvaranja.”

Vila B&R

Vila B&R

”Kako dosta putujem i proučavam arhitekturu, to sigurno ima utjecaja na mene i moj rad. Moj otac je bio arhitekt, sestra je, muž i prijatelji… Arhitektura je moj život. I svoju djecu vodim sa sobom ponekad. Od malih nogu su mi pod stolom dok stvaram i oni su moji najveći kritičari.” dodaje Ivana.

Vila B&R

Vila B&R

Nemoguće je ne zamijetiti i Ivanin vrlo zanimljiv i istančan modni stil. ”Kada razmišljam o mom modnom stilu, slično funkcioniram i u arhitekturi. Od malih nogu uvijek nešto napravim po svom i uvijek nešto drugačije. Volim se igrati s modom, ne volim izgledati kao iz dućana. Često miješam stilove, kombiniram svašta. ponekad obučem suknju kao top, eto to me veseli. Volim lijepe komade i nije mi žao izdvojiti za njih, pogotovo za cipele. Što se tiče dizajnera ne favoriziram nikoga, već kako naletim na pojedini komad odjeće kombiniram ga s drugim stvarima. Od stranih dizajnera možda bih izdvojila za cipele Alexandra Wanga, Acne studio za interesantne komade odjeće, traperice Stelle McCartney, nakit Isabele Marant…”

Ivana Dabrović

Ivana Dabrović

”Ima još dosta novih koji su mi zapeli za oko. Pratim modu jednako kao i arhitekturu.” Koliko neke segmente svoje profesije prenosi na modni stil? ”Nisam baš tipična arhitektica po odijevanju. Moram priznati da sam ležernija, no bitno mi je da je cjelina koju stavim na sebe zaokružena. Slično funkcioniram i u arhitekturi. Tražim neku harmoniju u svemu tome, iako ne treba biti sve popeglano”.

Vila B&R

Vila B&R

Putovanja ju jako inspiriraju. ”Zadnje putovanje na kojemu sam bila, u Veneciji na Biennaleu, čak je utjecalo na moju odluku pop up koncepta izložbe na Lokrumu. A što se kupovine tiče, ležerna sam na putovanjima. Dosta kupujem preko Interneta, a na putovanjima kupim samo kada me nešto, ja to zovem, ‘nađe’. Nedavno sam se ‘počastila’ sa jednom lijepom lampom. Veseli me kupiti dobar komad namještaja za sebe doma. Poznavatelj sam dobrog namještaja, no u interijeru ne treba pretjerivati, najvažniji su akcent i kombinacija namještaja.” dodaje Ivana.

Vila B&R

Vila B&R

Foto: Mara Bratoš, Ecoing, 3LHD
Razgovarala: Renata Debeljak

Učitati još
Zatvori