Bili smo u Aquatici, slatkovodnom akvariju u Karlovcu i doznali zašto je tako super

Bili smo u Aquatici, slatkovodnom akvariju u Karlovcu i doznali zašto je tako super

Jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj uskoro će proslaviti svoj drugi rođendan. Riječ je o karlovačkoj Aquatici koja od 2016. do danas niže samo uspjehe, nadograđuje i proširuje  ponudu i sadržaje te ne prestaje oduševljavati brojne posjetitelje ne samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta. Djeca su posebno zadovoljna Aquatikom jer osim što se upoznaju sa slatkovodnim ribama, uživaju u brojnim edukacijama i radionicama te zabavnom sadržaju namijenjenom baš za njih.

No, osim što je Aquatika dojmljiva turistička atrakcija sa zelenim krovnim vrtovima uz rijeku, njezina posebnost je i u angažiranom eko aktivizmu, posebno u području spašavanja endemskih vrsta riba i podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

Šetnja ovim zanimljivim akvarijem ostavlja snažan dojam na posjetitelje s obzirom da  raspored bazena u Aquatici prati tok tipične krške rijeke, a cijeli ambijent prate i zvukovi iz prirode te osvjetljenje koje posjetitelja uvodi u realističnu pustolovinu među ribama.

Uz bazene koji oponašaju spiljski sustav, podzemna staništa, močvare, krški fenomen stvaranja sedrenih slapova i podijelu riječnog toka na gornji i donji te se upoznati s ribama karakterističnima za takva staništa, ovdje ćete moći potražiti predah i u ugodnom ambijentu caffee bara, dogovoriti konferenciju u moderno opremljenoj kongresnoj dvorani, pogledati izložbe, potpuno se izgubiti u vrlo kreativnoj suvenirnici, pronaći korisne informacije u znanstvenoj knjižnici, oduševiti se edukacijskom dvoranom gdje će najmlađi dobiti priliku učenja kroz igru, sudjelovati u nekom od zanimljivih sadržaja na središnjem trgu Aquatike i potražiti razonodu za najmlađe na dječjem igralištu sa suvremenim spravama za vježbanje i razonodu.

Sve to i još puno više otkrila nam je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš i viši stručni surdnik za stručne i tehničke poslove, Goran Jakšić.

Što sve djeca uče u Aquatici? Osim samog razgledavanja, organizirate predavanja i edukacije. Koje teme obrađujete? 

Raznolik je spektar edukacija. Neke se odnose na očuvanje prirode do bioloških i ekoloških radionica. Uče kako se odnositi prema prirodi do toga kakva je anatomija ribe, po čemu se ribe razlikuju od ostalih organizama, što su to strane vrste riba i kako one utječu na naše domaće vrste riba, što su to endemske vrste riba… Hrvatska je poznata po tome što od ukupnog broja riba u našim vodama jedna trećina otpada na endemske vrste riba.

Radionice su bazirane na tome na da je jedan dio praktičan, odnosno da djeca uistinu sama rade na njima prilagođenim projektima, a drugi dio se odnosi na predavanja i projekcije. Samo razgledavanje akvarija je edukacijsko. Tumačimo im na koji način se pomoću ljusaka određuje dob riba. U određeno doba godine se pojavljuju mrijesne kvržice pa razlikujemo muške od ženskih riba. Želimo akvarij učiniti prirodnim mjestom i kroz akvarij i kroz radionice pokazujemo kako to uistinu izgleda u prirodi.

Kakve su povratne informacije od profesora, predlažu li vam teme radionica i edukacije u kojima bi voljeli sudjelovati? Na čemu sve  planirate raditi s učenicima i studentima?

Mi smo proširenje gradiva i dodatna smo vrijednost jer sve što se ovdje vidi i doživi je zanimljivost. Živimo u ubrzanom vremenu gdje ljudima uvijek trebaju novi sadržaji, drugačiji i zanimljivi. To postižemo jer nismo samo fokusirani na edukaciju, bavimo se istraživačkim radom. Dolaze i studenti sa sveučilišnim profesorima i zajedno radimo na ozbiljnim istraživačkim projektima. Radimo i projekt s karlovačkim gimnazijalcima te gimnazijalcima iz Italije i Poljske. Učimo nadarenu djecu elektroribolovu, obradu podataka, a prijavili smo projekt kojemu je cilj proučavanje jegulja.

Nakon što nam je znanstvenik Goran Jakšić otkrio što se krije iza edukacija i istraživanja znanstvenog tima Aquatike, zanimali su nas i dosadašnji uspjesi Aquatike kada je u pitanju impresivna arhitektura, posjećenost, njezina uloga u lokalnoj zajednici i planovi za budućnost, što nam je ispričala ravnateljica Margarita Maruškiš Kuljaš.

Koliko je akvarij do sada dobio nagrada i priznanja? Na koje ste posebno ponosni?

Akvarij je do sada dobio 7 nagrada. Neke od njih su arhitektonske i na njih smo posebno ponosni. Dvije nagrade za uklopljenost objekta u prirodni okoliš budući da zgrada ne narušava okoliš. Arhitektonski projekt akvarija Studija 3LHD osvojio je dvije A+Awards nagrade koje dodjeljuje jedan od najpoznatijih svjetskih portala posvećenih arhitekturi-Architizer. Dobili smo nagrade i od struke i čitatelja. Društvo arhitekata Zagreb nam je dodijelio priznanje Artur s naglaskom struke da je Aquatika projekt koji je odlično osmišljen i podjednako dobro realiziran. To je kombinacija arhitekture i turizma Društva arhitekata Zagreb. Grand Prix osvojili smo na Balkanskom bijenalu arhitekture 2017. Prikazano je 80 radova od 50 timova i autora. Dobili smo i nagradu Plavi cvijet pristupačnosti za osiguravanje pristupačnosti osobama s invaliditetom jer je cijeli prostor prilagođen osobama smanjene pokretljivosti. Osim toga, označeni su pristupi i sadržaji slabovidnim osobama. U interpretacijskom dijelu vodiči jasnijim prikazom slabovidnim osobama nastojae dočarati sadržaje. Uz to, razgledavanje je praćeno i zvučnom kulisom s prirodnim zvukovima snimljenima uz rijeke. Savez osoba s invaliditetom Karlovačke županije nas je pohvalio za takav pristup. Dobili smo i nagradu za zaštitu voda na Bled water festivalu 2017.  kao najbolji nacionalni projekt u kontekstu zaštite voda. Konstantno smo istaknuti kao jedan od najuspješnijih europskih projekata. Tako smo i dobili nagradu za drugi najuspješniji lokalni EU projekt u Hrvatskoj u razdoblju 2015/2016. Posebno smo ponosni na nagradu u kategoriji održivi turizam. Riječ je o godišnjoj nagradi Hrvatske turističke zajednice za iznimnu uključenost u području brige za okoliš. Prošle godine smo dobili tu nagradu koja objedinjava sve čime se bavimo. Turizam i briga za okoliš. To nam je jako važno. Priznanja od lokalne zajednice do međunarodnih arhitektonskih nagrada su nam pravi pokazatelj kvalitete ovog projekta i dobrog smjera u kojem se krećemo.

Surađujete i s drugim javnim ustanovama na području Karlovačke županije i kreirate ponudu koja u jednu priču zaokružuje zabavu, turizam, edukaciju i razonodu. Od Baraćevih špilja do Ivanine kuće bajki, djelujete na zajedničkim ponudama i programima za turiste.

Aquatika nije mjesto gdje će netko doći samo pogledati ribe. Ona educira, osvještavanja, aktivira znanje i zabavu. Široko djelujemo. A cilj nam je potaknuti turizam i ponuditi sadržaje koji će biti zanimljivi turistima koji se ovdje nađu na putu. Posjetitelja koji putuje kroz Hrvatsku ne zanima samo jedna stvar. On dolazi kod nas jer želi istraživati, zabaviti se, relaksirati, a kombinacija različitih aktivnosti i sadržaja povećava atraktivnost turističke ponude. Povezali smo se u zajedničkoj kampanji i kombiniramo naše sadržaje pa potičemo duže zadržavanje turista.

Pratite želje posjetitelja i njihove komentare, želje i sugestije posjetitelja. Koji korak dalje ste odlučili napraviti u komunikaciji s njima?

Imali smo primjedbe da su izložbeni prostori premračni i da se dobro ne vide informacije o ribama. Nakon toga smo to ispravili i dodatno osvijetlili prostor. Trenutno imamo mobilnu aplikaciju koju svaki posjetitelj može besplatno skinuti i koristiti na svom pametnom telefonu. Audio aplikacija prezentira sadržaje koji se prezentiraju u akvarijima. Javljamo se na projekte putem kojih bismo uveli još više multimedije. Cilj nam je uvođenje filmova, više audio sadržaja i atraktivniji multimedijalni sadržaji. Do sada smo dodatno označili prostor, osvijetlili ga, stalno uvodimo nove sadržaje. U prostoru igraonice organiziramo dječje rođendane, otvaramo prostor za posjetitelje, organiziramo izložbe i oplemenjujemo prostor na način koji najbolje odgovara našim posjetiteljima. Dolazi nam jako puno školskih skupina pa prostor i sadržaje prilagođavamo njima, tijekom ljeta smo uveli ležaljke ispred Aquatike, ne zabranjujemo gostima da uđu u prostor u kupaćem kostimu, napravili smo pješčanik i činimo sve da našim posjetiteljima bude ugodno.

U tijeku je izložba. O čemu je riječ?

Riječ je o izložbi o postanku svijeta. Naravno da su tu i ribe imale svoje značajno mjesto pa je sve zajedno zaokruženo u jednu lijepu priču sa zanimljivim dizajnerskim rješenjima i puno korisnih informacija.

Uz pregršt zanimljivosti i korisnih informacija Aquatika je mjesto gdje je moguće kvalitetno provesti gotovo cijelo poslijepodne u ugodnom društvu. Nalazi se svega pedesetak kilometara od Zagreba s pogledom na rijeku Koranu, u središtu Karlovca i puno je više od akvarija. Nekada je na toj lokaciji bio smješten vrlo popularan autokamp, a danas je mjesto gdje ćete pronaći inspiraciju i kutak za uživanje samo za sebe.

Foto: Aquatika, Dijana Ljubanović

Učitati još
Zatvori