Ana Cvitaš: Možda je samo do retrogradnog Merkura

Ana Cvitaš: Možda je samo do
retrogradnog Merkura

retrograde-4

Možda nam se sve događa s razlogom, a možda je zaista sve slučajnost. Sklonija sam vjerovati da nam se putevi spajaju s određenim ljudima u životu u trenutku kada nam je to potrebno, a da možda toga nismo ni svjesni. Sinkroniciteti u neobičnim trenutcima, u detaljima. Možda sam postala osjetljivija na vlastito okruženje, a možda sam samo osvijestila intuiciju, ali osjećam takva događanja sve jasnije i postaju mi značajna.  Recimo, ona bazična; kad pomislite na neku osobu i baš tada ili nedugo zatim ju ugledate. I Jung i Tesla su se bavili sinkronicitetima i premda ih mi možda doživljavamo laički i mnogo intenzivnije nego oni to zaslužuju; učitavamo i dekodiramo poruke; analiziramo ih i svrstavamo u neke logične pretince; oni su prisutni.

retrograde-5

Nedavno sam srela prijatelja koji se činio istovremeno blizak, poznat, a opet ispred mene je sjedila jedna sasvim nova osoba, koju tek treba upoznati. Nakon toliko ključnih formativnih godina vratila sam se u neko ranije doba, ali sve je bilo neobično novo. U tom pak periodu, sasvim odvojenih života srela sam ga u trenutku kad sam trebala ponoviti samoj sebi tko sam i u kojem smjeru idem; kad sam se trebala prisjetiti svih svojih odluka i lica kako bi prihvatila sadašnje. Je li i to sinkronicitet? Taj trenutak koji se dogodi kad nisi niti svjestan potrebe za njim i donosi upravo onaj pogled unutra koji je potreban za dalje?

Baš kao i odnosi koji se dogode iznenada. Intenzivno. I u prvom trenutku postaje jasno da ste razvili ili osvijestili sponu koja je neraskidiva. Tijekom potpuno nevažnog razgovora. Ali znali ste da stojite pored nekoga koga već poznajete; tko je instantno produžetak vaših promišljanja. Je li i to sinkronicitet? Ne vrijedi to što sam pročitala i ranije spomenute mislioce, kad me u tom momentu pogodi ideja da je razlog za sve što mi se događa samo naoko slučajan.

retrograde-6

Takve su me brojne situacije navele da se upitam koliko zapravo samostalno utječemo na svoje odluke? Donosimo li ih kako bi nas usmjerile u jednom pravcu ili su one samo znakovi, a izbor da ih primijetimo je na nama? Konstantno se nalazimo na raskrižjima; naš smjer kretanja nikada nije ravan. Uvijek se prisjetim mita o Heraklu koji mora izabrati između lakog puta kraju kojeg mu je obećano blagostanje ili onog težeg, krvavog, punog iznenađenja i rizika, ali koji donosi vječnu slavu? Ok, Heraklo je želio vječnu slavu, ne kažem da svi moramo biti junaci i povijesne ličnosti (zamislite te satove povijesti budućih generacija), ali u svojim životnim pričama koje pišemo isključivo sami mi donosimo ključne odluke koje određuju smjer.

A vrlo često te su odluke bazirane na znakovima koje izvlačimo iz odnosa i situacija koje se „stvore“ baš u tom trenutku. Vodimo se intuicijom; sposobnošću da neposredno zahvatimo i jednim aktom uvidimo cjelinu i njezine dijelove. Koliko god apsurdno bilo, fakt je da je to prvo i intuitivno mišljenje o nečemu i nekomu uvijek točno. Ta mala trzavica u želudcu koju ne znamo protumačiti instinktivni je poriv koji često previdimo.

retrograde-2

Nalazila sam se večeras na raskrižju. Moja karijera i put kojim ona kreće nije trenutno u mojim rukama. Ovisi o odlukama drugih i pitanje je jesmo li sinkronizirani? Koliko se moja vizija podudara s onom koji o njoj odlučuju? Jesmo li na istoj stranici? Sinkronicitet. Ako nismo, ako se moja putanja mijenja, koliko sam u sinkronicitetu sa samom sobom? Koji je to znak ili lekcija koju iz izostanka iste moram prihvatiti? I kako uopće mogu utjecati na te sinkronicitete? Da ga sami svojim nesvjesnim djelovanjem ne iniciramo bi li se on uistinu dogodio?

retrograde-1

Možda je samo do retrogradnog Merkura! Te nelagode u nama; onaj osjećaj kad nam se sve događa upravo sad i nije jasno zašto su nam otišli svi elektronički uređaji u stanu; zašto se sve veze raspadaju; zašto na poslu nikako ne ide i ne možemo se na išta skoncentrirati…ništa nije „pod kontrolom“. Ma, u pravu sam, mora biti Merkur. Ne utječemo na događaje i možemo se samo opustiti i ustrajati na planovima koji nam omogućuju da, ako smo dovoljno sretni, imamo taj luksuz da budemo najbolje ja koje zamislimo. Jer osjetiti sinkronicitete, voditi se intuicijom i baviti se sobom uistinu jest luksuz pa se tim više čini neodgovornim ne prepoznati ga. Trenutno smo u vladavini tog nezgodnog Merkura i njegovih petlji, ali nadam se da umjesto panike razmotavate te grude kaosa najbolje što znate i koristite ih za sebe, u malim stvarima, neprimjetnim sinkronicitetima jer, kako od malena učimo – nikad se ne zna…

Foto: Instagram (@vanellimelli, @einoel.l)

Učitati još
Zatvori