Ana Cvitaš: Ja sam feministica, a vi?

Dugo sam posjedovala karakteristiku svađalice. Naravno, osobno sam tu crtu vidjela sasvim drugačije; bila sam si više borac, netko tko nema straha zauzeti se za svoj stav.

anacvitas1

S vremenom sam shvatila da društvo funkcionira malo drugačije; izražavanje mišljenja (koliko god ono uvjerljivo i činjenično bilo) uglavnom će rezultirati atributom svađalice. Jer žene se, kad izražavaju svoje negodovanje uvijek svađaju. Emotivne su valjda i trebale bi ga iznositi puno racionalnije. Još nisam odgonetnula da li je u tome stvar.

Strastvena sam kad zagovaram neku vrijednost i ne vidim zašto ne bih bila. Naučila sam, na žalost na fakultetu, da kao žena, u većini slučajeva, ne možete baš biti u pravu i da je vaše mišljenje uvijek ne samo nepotrebno već često i netočno. Ali se tolerira. Sjećam se da mi je jednom profesor dao nižu ocjenu jer sam bila ’emotivno vezana uz projekt’. Napominjem kako je isti često isticao da ne vrijedi ulagati u projekt ako vam se ne sviđa. Sviđanje je emotivna komponenta ili se varam?

dan žena naslovna

Možda je moje iskustvo jedinstveno, no upravo zbog onoga što kontinuirano vidim oko sebe definiralo me kao feministicu. Osobu koja je danas nevjerojatno nepopularna; čak do te mjere da se uglavnom žene ograđuju od povezanosti s tim terminom. Ostaje mi nejasno zašto, jer ako krenemo od osnova, a osnove su definicija, jasno je da je feminizam: ‘društveni pokret i svjetonazor koji se zalaže za unaprjeđenje položaja ženâ uklanjanjem spolne dominacije i diskriminacije (seksizma) i promicanjem rodne jednakosti u svim područjima života.’ Ključna riječ u ovom opisu je jednakost. Premda neke norme utječu na pravnu i političku jednakost, čime pak dolazimo do tzv. pozitivne diskriminacije, ali ona je tema za sebe; socijalna (jednakost mogućnosti uspjeha svakog pojedinca u natjecanju za položaj u društvu) i ekonomska jednakost (jednakost prihoda i bogatstva za sve pripadnike društva) još uvijek su potpuno divlje, nekontrolirano područje.

biciklposao2

Njemačka je ove zime najavila prijedlog da plaće postanu javni dio poslovanja tj. da će kompanije javno zaposlenicima objavljivati podatke o visini plaća kolega; čime bi se lakše omogućila transparentnost i dalo na uvid kolike su razlike u iznosu plaća između zaposlenika na istoj funkciji ili istoj odgovornoj razini unutar firme. Prema izvještaju Europske komisije iz 2014., žene u prosjeku zarađuju 16% manje od muškaraca na istim pozicijama, što im automatski smanjuje i mirovinu na kraju radnog vijeka, a treba istaknuti da premda čak 60% diplomanata na EU Sveučilištima čine žene, kod zapošljavanja bolje prolaze muškarci s prosjekom od 75% uspjeha.

Jedna od većih prepreka pri zapošljavanju je pitanje koje se ženi postavlja, a muškarcu ne, premda se ne bi smjelo postavljati uopće je ‘planirate li imati obitelj?’ U prijevodu, koliko dugo možemo računati na vas, dok vam ne budemo morali plaćati porodiljni i zamijeniti vas? Naravno, ako vas ne otpustimo kad najavite da ste u drugom stanju, što je vrlo čest slučaj. Zvuče li vam ovi uvjeti jednako?

sandrofamily

U Švedskoj su nedavno počeli inzistirati na ravnopravnoj podijeli koja se poigrava sa rodnim i spolnim ulogama pa je novim zakonom propisano da očevi moraju uzeti minimalno 60 dana od ukupno 480 dana porodiljnog koji očevi i majke mogu raspodijeliti. I premda su i tamo odnosi među plaćama i napredovanju na položaju između žena i muškaraca daleko od idealnih, jasno je da je riječ o problematici koja se sustavno i postepeno rješava.
Ali mi nismo Švedska, ni Njemačka i daleko smo od njihove organiziranosti pa me čudi kad vrhovni vođa jedne zemlje, koji je žena kaže da će se boriti za jednakost i ravnopravnost, ali da nije feministica. Ne razumijem, nije li feminizam upravo to? I zašto se promatra kao nešto negativno? Feminizam nije borba ‘protiv’, već pokret ‘za’.

mad max post

‘Mad Max’, Furiosa

Da, čudim se tolikom zaziranju od toga, no sljedeći put kad budete gledali neki od holivudskih blockbustera u kojemu je glavna faca neki ženski lik (Furiosa u Mad Maxu, Katniss u Igrama gladi, Tris u Divergent….) sjetite se da većina glumica koje igraju glavnu ulogu i nose film i dalje imaju manji honorar od njihovih muških kolega na projektu. S Oscarom ili bez njega. Da se razumijemo sjajan je Tom Hardy, u bilo koje doba dana, ali bolje im je da je Charlize Theron dobila jednak ček jer vladala je tim filmom. Recite da nije… izazivam vas. Onako, kao feministica.

Foto: Getty Images, Facebook

0