Novi art boutique hotel s tajnim vrtom u Zadru

Novi art boutique hotel s
tajnim vrtom u Zadru

01

Almayer Art & Heritage Hotel

Smješten na atraktivnoj lokaciji u Kampo Kaštelu, povijesnoj zadarskoj četvrti u samom srcu stare jezgre, novootvoreni Almayer Art & Heritage Hotel je mali obiteljski boutique hotel sa svega devet ekskluzivnih smještajnih jedinica, atraktivnim „tajnim vrtom“ i hotelskim bistroom Corte Vino & More. Ovaj romantični dragulj s četiri zvjezdice, okružen zelenom oazom obližnjeg parka i zaštićenim kulturnim spomenicima, u neposrednoj je blizini svih gradskih znamenitosti, antičkog foruma, mora i zadarske rive te poznatih arhitektonskih instalacija Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, udaljenih svega stotinjak metara.

02

03

Jedinstveni art hotel i galerija

Projekt je započeo 2013. godine otkupom ruševne zgrade i dvorišta zagušenog pregradnjama, ali zgrade s pozitivnom energijom od samog početka. Od samog početka projekta, vlasnici hotela – bračni drugovi Irina Bakija i Vjekoslav Bobić, zamislili su Almayer kao jedinstveni art hotel i galeriju s neponovljivim ambijentom u kojem se isprepliću stoljetna baština, suvremena umjetnost i dizajn. Misao vodilja projekta bila je transformacija u mjesto koje povezuje i emanira atmosferu doma i umjetničke galerije, prije nego li klasičnog hotela, mjesto za istinske znalce i suvremene epikurejce.

04

05

Umjetnost i dizajn

Dok je sveobuhvatnom obnovom vanjštine kompleksa faksimilno rekonstruiran povijesni izgled zgrade iz 1863, dotle je interijer hotela doživio potpunu metamorfozu u prostor, vizualno bogat, istinski eklektičan i ispunjen kozmopolitskim duhom Mediterana. Idejno zamišljen od Otgonedija Derviševića, zahtjevni projekt uređenja hotela je potpuno osmišljen i vođen pod majstorskim ravnanjem Borisa Ružića, dizajnera i svestranog kreativca iz Istre, dobrog duha Almayera. Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i suvremene umjetnosti, Boris Ružić je stavio naglasak, ne samo samo na uređenje prostora, već stvaranje iskustva mjesta koje instinktivno odiše komforom i atmosferom doma.

Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela suvremenih umjetnika do probranog dizajnerskog namještaja i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu. Posebna pažnja posvećena je izboru materijala pri uređenju hotela. Svim prostorima dominira energija prirodnih materijala, zagasitih i smirenih boja, od drva, kamena i čelika, sve do francuskog dekorativnog cementa. Galerijska spot rasvjeta, pametno raspoređena po cijelom kompleksu, ne dominira već naglašava, kako mnogobrojne umjetnine po zidovima, tako i pojedina arhitektonska rješenja. Ukupni rezultat je eklektična kombinacija retro-chica, uklopljenih zatečenih rustikalnih detalja, elemenata industrijskog i modernog mediteraniziranog skandinavskog dizajna.

6

7

‘Tajno’ dvorište

Dvorište Almayera posebna je priča. Okruženo i do 4,5 metra visokim srednjovjekovnim kamenim zidom, nakon potpune obnove pretvoreno je u „tajni vrt“ i samo srce hotela, ispunjeno agrumima i, nadasve, pričama. Od opločenja dvorišta izvornim ručno pečenim ciglama na riblju kost (opus spicatum), poveznicom s antikom i venecijanskim nasljeđem, preko kamenog srednjovjekovnog zida koji pamti drevne vojne i opsade, pa sve do bujne mediteranske hortikulture i ostakljene čelične oranžerije u industrijskom stilu fin de sièclea, zlatnom dobu građanskog Zadra, dizajn dvorišta vizualni je hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja. Konačnom arhitektonskom i hortikulturnom uređenju dvorišta veliki obol su dali Marin Supičić, mladi zadarski krajobrazni arhitekt, i posebno Ante Filipović Grčić, grafički dizajner iz Šibenika.

Osim cijelog vizualnog identiteta hotela, Ante Filipović Grčić dizajnirao je i, sada već amblematska, monumentalna dvorišna vrata hotela. Središtem vrta dominira spomenuta oranžerija, zamišljena kao vanjska blagovaonica s barom, mjesto cjelogodišnjeg boravka među bujnom vegetacijom naranči i stare glicinije. Dvorište hotela zamišljeno je kao središte hotela i bistroa Corte Vino & More. U njemu će se odvijati društveni život hotela kao amalgam tajnog vrta, klasične kavane i mediteranske piazze. Vinske prezentacije, umjetničke radionice, literalne večeri, filmske projekcije, manja vjenčanja i privatni događaji, raznolike su mogućnosti i planovi vlasnika u atraktivnom eksterijeru vrta hotela.

8

9

Smještaj

Smještajni kapaciteti hotela se sastoje od pet, prostranih de luxe dvoetažnih dvokrevetnih soba i četiri standardne dvokrevetne sobe. De luxe dvokrevetne sobe raspolažu s king-size bračnim krevetima s mogućnošću razdvajanja i komfornim kaučem s mogućnošću otvaranja u queen-size pomoćni ležaj. Standardne dvokrevetne sobe raspolažu s queen-size bračnim krevetima ili s king-size bračnim krevetom s mogućnošću odvajanja. Sve sobe opremljene su svim sadržajima hotela s 4 zvjezdice (pametna soba, klima-uređaj, LED TV sa satelitskim kanalima, minibar, besplatni WiFI, itd.).

9b

10

Hotelski bistro Corte Vino & More

Posebna pažnja pridana je ponudi hotelskog bistroa Corte Vino & More. Corte je otvoren, ne samo gostima hotela, već i cjelokupnoj javnosti. Svi gosti, svakog jutra, mogu započeti dan sa svježe i bogato pripremljenim à la carte i buffet doručkom. U suradnji s poznatom zagrebačkom pržionicom kave „Cogito Coffee Roasters“, gostima se nudi vrhunska speciality kava, napravljena na brojne načine, uključujući i izbor iz bečke kulture ispijanja kave (Mozart café, Mazagran, i dr.), evocirajući građansku tradiciju Zadra. Osim obuke osoblja kod Cogito tima, za potpuni užitak kave nabavljen je i vrhunski talijanski aparat za kavu „La Marzocco“ Uz izbor francuskih organskih čajeva „Les Jardins de Gaïa“, nude se i vrhunske aROMA gelato sladolede kućne izrade, od stopostotnih prirodnih sastojaka. Ponosni su i na kartu alkoholnih pića. Atraktivna vinska karta sadrži 60-80 probranih domaćih i stranih etiketa s naglaskom na regionalna vina, od kojih se dvadesetak, svakodnevno, toči na čaše i carafe. Uz njih je tu i iznimno bogati izbor viskija (single malt, raženi, japanski) tako i konjaka, ginova te probranih koktela. Likerska ponuda vraća, uz Maraskin maraschino, i jednako tako zadarskog Luxarda, te niz manjih rastućih lokalnih proizvođača cherry brandija i drugih likera. Za potpuno iskustvo, uz vina i pjenušce, nudi se i gurmanski doživljaj inspiriran Mediteranom i lokalnom gastro tradicijom, za koji je odgovorna mala, ali sposobna kužina.

11

12

Inspiracija u umjetnosti

Naziv hotela Almayer inspiriran je istoimenim pansionom iz novele „Ocean more“, talijanskog pisca Alessandra Baricca. Radi se o kontemplativnoj odi moru, životu, ograničenjima, o ljudskim sudbinama koje su se u pansionu Almayer susrele s morem i taj ih je doživljaj izmijenio, isprepleo i obilježio. More se nepogrešivo osjeća i u hotelu Almayer. Bilo kroz osjećaj blizine mora, zvukove Morskih orgulja i brodskih truba, bilo metaforički, kroz brojne umjetnine hotela upravo posvećene moru. Zahvaljujući umjetničkim platnima, posebno izrađenima za prvu izložbu u hotelskom galerijskom prostoru, umjetnika Jasne Barišić, Andree Muse, Branke Riđički i Carstena Wecka, more i vjetrovi ispunili su i prostor hotela. Vlasnici namjeravaju periodički mijenjati umjetnički postav hotela, a sve se umjetnine nalaze na prodaji. Franz Kafka je izrekao kako svako tko ima sposobnost vidjeti ljepotu nikada ne ostari.

Sve informacije o smještaju te novostima hotela možete saznati na almayer.hr.

13

14

15

16

17

18

19

19b

19c

19d

19f

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

34

Arhitektura & dizajn interijera: Boris Ruzić

Foto: Studio Level 52

Učitati još
Zatvori