Kako prepoznati pati li vaš mezimac od alergije na hranu

Kako prepoznati pati li vaš mezimac
od alergije na hranu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maria Anohina (@mashaa) on

Alergije kod kućnih ljubimaca, baš kao i kod ljudi, ovise o mnogo faktora. Ovo je jedan od najraširenijih zdravstvenih problema koji je neprestano u porastu, međutim uspješno će se izliječiti ako se otkrije na vrijeme. S obzirom na to da mezimci počinju voditi sve sličniji život poput svojih vlasnika, tako i obolijevaju od sličnih bolesti. Uzroci do danas još nisu potpuno razjašnjeni, no pretpostavlja se bi spoj genetike i alergena iz okoline mogli biti glavni krivac ove neugodne pojave. No, osim zagađenja iz zraka i drugih prljavština iz okoliša koje svakodnevno dolaze u kontakt s krznom ljubimaca, alergije na hranu zbog upotrebe raznih aditiva sve su učestalije. Alergija koja se jednom razvije i ne tretira na vrijeme, može trajati doživotno, a time bitno smanjuje kvalitetu života vašeg mezimca.U nastavku doznajte kako prepoznati prve simptome i uspješno krenuti s liječenjem.

Alergije na hranu

Alergije na hranu javljaju se kada imunološki sustav pogrešno tretira određenu bjelančevinu iz hrane. One se ne nalaze samo u mesu već i u nekim žitaricama i povrću, pa čak i najkvalitetnija hrana može izazvati neugodne simptome kod pasa i mačaka. No ipak najčešće prepoznati alergeni u hrani ljubimaca su govedina, mliječni proizvodi, soja, kukuruz, piletina, pšenica, jaja, svinjetina. Alergije se manifestiraju na razne načine kao što su učestalo češkanje, poteškoće s disanjem, kihanje pa čak i natečene šape. Još jedan od simptoma koji najčešće pogađa pse je otpadanje dlake na leđima i ostalim dijelovima tijela. Stoga je bitno na vrijeme opaziti početne simptome kako bi se na vrijeme krenulo s otklanjanjem uzroka. Ipak, na prve simptome pametno je uputiti se veterinaru. Krvna slika i fizički pregled, otklonit će mogućnosti nekih drugih alergija koje bi mogle biti sezonskog tipa.

Eliminacijska prehrana

Do nedavno, smatralo se da su riža i janjetina odlična zamjena za hranu koja izaziva alergijske reakcije. No, s obzirom na aditive i konzervanse koji se sve više koriste u proizvodnji ljubimci su u međuvremenu razvili alergije i na ove sastojke. Kućni ljubimci mogu razviti alergije na hranu u bilo kojem periodu života iako su neke pasmine i vrste podložnije i osjetljivije od drugih. Eliminacijska prehrana, koju će vam i veterinar nakon rutinskog pregleda predložiti, znači da ćete vašem mezimcu postepeno početi uvoditi bjelančevine i ugljikohidrate iz izvora hrane koju nisu jeli. Ako nema nekakvih reakcija, postepeno se uvodi i uobičajena hrana sa sastojcima na koju je ljubimac navikao sve dok se ne primijeti što izaziva reakciju. Za vrijeme eliminacijske prehrane izbjegavajte ljubimcu davati poslastice i slatkiše.

Odakle početi?

  1. Posjetite veterinara i prilagodite im prehranu
  2. Dodajte hrani jednu vrstu najčešćih alergena
  3. Ne hranite ih u međuvremenu slatkišima i bilo kojom drugom hranom
  4. Ako reakcije nema, nakon nekog vremena promijenite vrstu alergena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Crumbs & Whiskers (@crumbs_whiskers) on

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori