Počeo je Advent u Zagrebu: Evo što nas sve čeka
Počeo je Advent u Zagrebu: Evo što nas sve čeka

Počeo je Advent u Zagrebu: Evo
što nas sve čeka

Manifestacija Advent u Zagrebu službeno će započeti 2. prosinca 2023. i trajati do 7. siječnja 2024. godine, no veliki je novitet kako će sve lokacije moći raditi i nekoliko dana prije službenog otvorenja. Riječ je o svojevrsnom razdoblju zagrijavanja, odnosno takozvanom warm up periodu koji će početi 29. studenog i trajati do 2. prosinca.

Svrha je omogućiti nositeljima lokacija pružanje usluga par dana prije službenog početka Adventa kao pripremu za rad. Tek nakon svečanog otvorenja u subotu 2. prosinca, lokacije će zasjati u punom sjaju te započeti s koncertima i kulturnim programima. Službeni program započet će u subotu, 2. prosinca kada će se, kao i svake godine, upaliti prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića u 16:30 sati.

advent u zgrebu
Advent Zagreb

Bez adventskih događanja na Gornjem gradu

Druga značajna promjena jest da će Gornji grad ove sezone ostati bez adventskih manifestacija. Do izmještanja je došlo zbog očitovanja Klovićevih dvora te resornog gradskog ureda za obnovu u kojem se navodi kako radovi na obnovi galerije, gimnazije i palače Hidrometeorološkog zavoda neće biti gotovi do početka održavanja manifestacije te radi sigurnosti posjetitelja sugeriraju njezino izmještanje.

Ujedno, ovaj premještaj označava i službeno otvaranje nove adventske lokacija koja će biti smještena u novootvorenoj pješačkoj zoni Masarykove ulice. Tamo nas čekaju Matoš&mačke. Istočna strana svima dragog Strossa vraća se 70 godina u prošlost, u doba lepršavih suknji te nezaobilaznih šešira; kiti se starim cipelama za ples, skijama i klizaljkama te postaje Caffe de Matoš – razigrani ulični advent iz 1950-ih godina.

Advent u Zagrebu

Lokacije za pravi božićni ugođaj

Na istočni dio Trga bana Jelačića tako nam stiže Baš Naš Advent u kojem smo proteklih godina uživali na platou Gradec. Ponovno nas čeka Advent na Zrinjevcu, ovoga puta u slatkom izdanju, kao i EU Advent na Europskom trgu.

I Fuliranje se vraća u grad – ove godine svojim zabavnim karakterom i netradicionalnim pristupom srca građana Zagreba i gostiju zavodi mali Advent na Strossmayerovom trgu. Što nam sve ukusnog spremaju doznajte u nastavku.

FOOLING AROUND u trećoj godini gostovanja na terasi Oleander hotela Esplanade predstavlja Sparkling Edition u kojem će od 1. prosinca do 1. siječnja moći uživati svi željni dobrog društva i nezaboravnog provoda u očaravajućem blagdanskom ozračju.

Ledeni park

Čeka nas i novo izdanje Obrtničkog Adventa. Čarobni adventski kutak grada u Ilici 49 obrtnici će ove godine obogatiti brojnim obiteljskim sadržajima. Advent je usmjeren na najmlađe, a njime obrtnici žele podsjetiti građane na ljepotu djetinjstva, bezbrižnost igranja, kreativnosti i slatke trenutke kojih se uvijek rado prisjećamo.

A ni ovaj Advent u Zagrebu neće proći bez omiljenog Ledenog parka na Tomislavcu. Njegovo svečano otvorenje planirano je od 18:30 sati uz spektakularnu umjetničku reviju na ledu i paljenje lampica u cijelom parku. Ledeni park, već devetu godinu zaredom, nezaobilazna je adventska lokacija, a ove godine se otvara uz program pod nazivom Moj Zagreb, tak imam te rad, klizačice sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice i goste iznenađenja.

Nakon otvorenja Ledenog parka, slijedi paljenje lampica na Zrinjevcu oko 19:45 sati, uz glazbeni program.

Advent Zagreb

Kulturni i glazbeni Advent

Zagrebačka božićna pjesmarica čuti će se ove godine u koncertnim dvoranama i crkvama, u muzejima i foajeima. Glazba će dolaziti s gradskih balkona, ulica i trgova… čeka nas niz glazbenih nastupa, a više o njima možete doznati ovdje. 

Također, božićno raspoloženje prožima i predstave te izložbe, koje će publici predstaviti pravi doživljaj ovog doba godine. Etnografski muzej, Muzej prekinutih veza, Muzej čokolade i Muzej grada Zagreba osmislili su posebni program, a više o njemu doznajte na linku. PS: Čeka nas i flash mob u tramvaju!

Ne zaboravimo, posjetitelji će imati priliku vidjeti i najstariji ZOO u ovoj regiji u bozičnom izdanju, kao i veliku maketu željeznice, poznati Backo mini express.

Advent u Zagrebu

Advent posvećen mališanima i kućnim ljubimcima

Tko li više uživa u Božiću od onih najmlađih? Oni znaju cijeniti njegovu radost i čaroliju, oni još vjeruju u Djeda Božićnjaka te svima rado iskazuju svoje oduševljenje božićnom čarolijom. I zato su samo za njih kreirani posebni programi čiji detalji su dostupni ovdje.

A sprema se i poslastice za kućne ljubimce – Vau Mijau Advent. Vlasnici kućnih ljubimaca i njihovi čupavi članovi obitelji, ali i svi oni koji uživaju u veselom lavežu i ljubavi kakvu samo ti prijatelji mogu pružiti, ove će godine imati priliku iskusiti drugačiji Advent.

Zagreb u novom ruhu

Ulice grada zasjat će u novom ruhu, a čekaju nas i zanimljive umjetničke instalacije. Glavni gradski trg i ovog Adventa ponosi se najvećom božićnom jelkom u gradu. Mažuranac nam ovog Adventa šalje pozivnicu za klasični bal u dvorani na otvorenom, pod plesom kristalnog lustera i nebeskih zvijezda.

Predimenzionirane skulpture inače malih božićnih ukrasa ove godine šetnju stazama Svačićeva trga i parka čine nadnaravnom. Inspiriran aurorom borealis i polarnim prostranstvima. Veliki Božić na Svačićevom trgu počet će 9. prosinca, a bal na Mažurancu sprema se od 15. prosinca.

Tunel Grič nas i ove godine poziva da odsanjamo samo svoj Polarni san. Čarobni Mjesečev vrt pronašao je svoje novo mjesto u Parku Ribnjak. Ujedno, Ribnjak će postati i poprište novog događanja – Ledena bajka koje će početi 16. prosinca .

Grad će ponovno krasiti i omiljeni Orašari, a u Oktogonu će biti postavljen veliki bor insipiran kaleidoskopom.

Najljepši zagrebački prolaz priprema čarobnu adventsku priču

Već nekoliko godina za redom, najčarobnije adventsko ozračje u metropoli krije se u prolazu hotela Jägerhorn. Posebno uređenje i idilična intimna atmosfera, po kojoj je ovaj mali advent prepoznat, ove godine postat će bogatiji za raznolik glazbeni program, izvrsnu ponudu hrane i pića te zabavne dječje aktivnosti, ali i još jednu posebnu ponudu. Naime, u 37 dana trajanja, ova lokacija nudi mogućnost rezerviranja business domjenaka, zatvorenih partyja i privatnih druženja.

Vesela i magična atmosfera, nasmiješena lica, dobro znana lokacija s novim, posebno osmišljenim božićnim uređenjem by Adela Mese, fenomenalna ponuda pića i raznih
gastro specijaliteta znači samo jedno – ovih blagdana svi smo u Jägerhorn prolazu, čiji program možete pratiti na službenoj Facebook stranici te Instagram profilu.

Foto: Pexels, Sanja Tušek, PR, Julien Duval

Učitati još
Zatvori