Kako su “millennialsi” odrastanje pretvorili u trend?

Kako su “millennialsi”
odrastanje pretvorili u trend?

Objavu dijeli paola (@paolahueck)

Nakon nježne ružičaste boje, adulting je jedan od najpopularnijih trendova u svijetu millennialsa. Izrazi poput I can’t adult today ili I’ll adult later pretvorili su se u novu životnu filozofiju.  Američko društvo za dijalekt riječ adulting proglasilo je najpopularnijom riječi prošle godine. Riječ adulting objašnjava se kao odraslo ponašanje ili poticanje nekoga na odraslo ponašanje.

Iako samo objašnjenje riječi dobro opisuje sve ono što sama riječi donosi, iza njega se istovremeno ne nalazi kontekst u kojem je riječ nastala i u kojem se sama riječ nerijetko koristi. No, što se zapravo nalazi iza popularnog izraza adulting?

ADULTING: TREND STVOREN IZ NIČEGA

Lingvisti, ali i svi oni koji su već davno prošli proces odrastanja složit će se da se iza omiljene riječi u svakodnevnom rječniku mladih millennialsa nalazi tek loša gramatička transformacija imenice adult u glagol adulting i trend stvoren oko onog istog odrastanja koje su prošle generacije i generacije prije njih, odnosno trend stvoren iz ničega.

Ipak, ako riječ stavimo ne samo u kontekst u kojem se koristi, već i u kontekst vremena u kojem je nastala, iza adulting trenda nalazi se više od pukog negodovanja oko pranja suđa, plaćanja računa i svih onih naizgled malih obaveza koje donosi taj nimalo lak proces odrastanja.

U posljednjih desetak godina, svijet se drastično promijenio. Od sve bržeg životnog ritma i sve veće uloge interneta i modernih komunikacija do novih poslova koje prije nekoliko godina nismo ni mogli zamisliti i radnog vremena koje je prelazilo granice onog klasičnog od 9h do 17h načina rada, velike promjene oko nas mijenjale su način na koji živimo. Jednako poput svakog segmenta života, s brojnim promjenama mijenjao se i način na koji mladi odrastaju.

Gotovo instantno, oko procesa odrastanja stvorio se vremenski pritisak. Mladi navikli na po mnogo čemu lagodniji i bezbrižniji život od prošlih generacija sada su se našli pred jednako zahtjevnim zadatkom. Kontekst je to u kojem je generacija millennialsa stvorila pojam adulting.

U brojnim stvarima, millennialsi su bili napredniji od svojih roditelja i generacija prije njih. Iste te stvari razlog su zbog kojeg su mnogi od njih bili u manjem doticaju s praktičnom stranom odrastanja prije nego ih je vrijeme prisililo na preuzimanje svakodnevnih obaveza. Uz jednostavne zadatke poput shoppinga namirnica i kućanskih obaveza, odrastanje je sada donosilo i težnju perfekcionizmu u profesionalnom svijetu.

Prvi koraci u svijetu odraslih donosilo su veliku tjeskobu, a riječ adulting i izrazi poput I can’t adult today ili I’ll adult later mladima su se pretvorili u ispušni ventil koji ne samo da je u tom trenutku odgađao i privremeno brisao brojne odgovornosti, već i ispušni ventil koji ih je međusobno povezivao.

Adulting je zasigurno trend koji je u mnogočemu stvoren od i oko ničega. Ipak, on je istovremeno stvoren u vremenu i kontekstu koji ga djelomično opravdava. Da je odrastanje teško, to je činjenica koje je uvijek bila i koja će uvijek biti istinita, a ako je riječ adulting onaj ispušni ventil koji treba novoj generaciji onda je to trend koji je stvoren oko ničega, ali koji danas znači mnogo.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori