Zašto posjetiti ovaj pitoreskni danski grad

Zašto posjetiti ovaj
pitoreskni danski grad

Aarhus

Aarhus

Sinoć je službeno otvoren i predstavljen danski grad Aarhus kao europski grad kulture 2017. godine. Sinoć je u tom prekrasnom gradu večer bila stvarno magična – jedna od najvećih manifestacija ikad održanih u Danskoj pozvala je cijeli svijet da posjeti grad i doživi njegovu ljepotu i bogatsvo sadržaja koji će se održavati ne samo sada, već tijekom cijele 2017. godine.

Ceremoniju je u 19 sati otvorilo porinuće šest vikinških osvijetljenih brodova, praćenih s nekoliko tisuća lanterni, velikim zborom od preko tisuću članova stvarajući scenu kao iz nekog povijesnog epskog filma. Ceremoniju su obogatile izvedbe Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Symphony Orchestra i drugih manjih orkestara stvarajući more zvukova i melodije. Cijelo otvorenje kulminiralo je u luci grada pod režiserskom palicom cijenjenog Nigela Jamiesona, poznatog režisera jednih od najvećih kazališnih predstava i izvedbenih događaja. Prisjetimo se, on je zaslužan za otvorenje Olimpijskih igara 2000. godine u Sydneyu.

WaterMusic_ web

Nakon ceremonije, od danas Aarhus je službeno grad kulture 2017. te što sve donosi možete detaljno saznati na aarhus2017.dk, no istaknuli bismo nekoliko stvari. Grad je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi i restoranima s čak tri Michelin zvjezdice – Haervaerk i Domestic restorani su svakako koje se mora posjetiti jer je gastronomski doživljaj kod njih nešto sasvim posebno.

Kulturna scena u Aarhusu oduvijek je bila bogata i njegovana, a ove godine bit će još bogatija. Od baleta, predstava, umjetnosti, performansa i javnih instalacija grad će donijeti kulturnu eksploziju te ljubiteljima takvih destinacija svakako ga preporučamo kao mjesto koje ove godine morate posjetiti. Muzej Aaros Arhus Kunstmuseum donosi odličan program, a sama zgrada je vrhunska arhitektura koja nosi potpis Olafura Eliassona. Poznata je po svojoj šetnici oko krovišta koja je jedna od najposjećenijih lokacija u  kraljevini, ne samo gradu.

Aarhus Kunstmuseum

Aaros Arhus Kunstmuseum

Svaki ljubitelj bilo kojeg kulturnog sadržaja stvarno će naći nešto za sebe (i ostati oduševljen!), a detaljan program možete kalendarski saznati na linku te prema njemu i planirati svoj sljedeći kulturni odmor i putovanje.

3dbc077f6280a668150d2a62184de025

The Iceberg

Foto: aarhus2017.dk

Učitati još
Zatvori