9 koraka do savršenog espressa

9 koraka do savršenog espressa

untitled-1-13

Jučer je u kultnom zagrebačkom kafiću Eliscaffee završio Basic Barista Course u organizaciji Lively Roasters Co. te je po završetku coursea u ovih nepunih sedamdeset dana ove godine sudjelovalo šezdesetak ljudi koji su htjeli naučiti, a i postati što bolji baristi.

Ukoliko polaznik ima istinsku volju, ono što može postići jest nakon tri do šest mjeseci truda i rada na espresso aparatu u šanku. Tek tada je polaznik dosegao prvi, osnovni nivo i potencijalno je spreman za daljnje korake, a kako bi im se pružila i ta razina u procesu je finaliziranje koncepta škole za bariste sa svjetskim imenima kao predavačima i raznih stručnjaka i profesora sa fakulteta iz područja vode i termodinamike.

Untitled_0093

No, za nas laike, no svejedno velike ljubitelje kave i raznih nezinih varijanti serviranja, pripremili su pravi espresso u devet koraka. Za najbolji okus preporučljivo je koristiti specialty, craft, sviježe mljevenu kavu za maksimalan rezultat espressa u šalici. Omjer količine je također bitan tako da bi svakome baristi vaga trebala postati najbolji prijatelj. Izuzetno je bitna higijena i leveling prilikom tampiranja kave te ispiranje grupe te potezi insert&brew trebaju postati stvar navike.

Nešto što je ljubiteljima novost, no jako je bitna stavka prilikom kreiranja savršenog espressa jest to da se espresso važe, a ne mjesri u mililitrima. Poslužuje se u najkraćem roku od pripravljanja. A ako ste raspoloženi za nešto kreativnije ispijanje kave, dozvolite baristi da vam spremi kavu s mlijekom te s crtežom na vrhu mliječne pjenice kako bi doživljaj ispijanja kave bio potpuniji.

Untitled_0094

Pravilno zagrijano mlijeko u kombinaciji s pravilno spravljenim espressom prava je poslastica za osjetila. Pravilno spravljena mikro pjena teksturom je poput tekućeg sljezovog kolačića: mekana, pjenasta i iznimno ukusna. Potrebno je napraviti pjenu s mini mjehurićima koji se gotovo i ne vide, što se često zove i mikro pjenom. Pjena poput te je rastezljiva i lagano se lijeva, što daje lijepu teksturu napicima poput cafe lattea i cappuccina.

Untitled_0097

Bitno je napomenuti da se uvijek koristi svježe mlijeko jer ono samo po sebi ima prirodnu slatkoću. Pri zagrijavanju mlijeka dva su zadatka: mora se ubrizgati zrak te zagrijati mlijeko. Prva stvar na koju je potrebno fokusirati se je ubrizgavanje zraka. Nakon što se ubrizgala dovoljna količinu zraka i mlijeku dodao željeni volumen, prebacuje se fokus na zagrijavanje mlijeka do željene temperature. Završni korak je uljevanje mlijeka u espresso za što se koristi cappuccino šalica.

Ako ste ljubitelji spravljanja kave kod kuće, iznimno je popularna moka koja je najbliža metoda spravljanja kućnog espressa te ista radi na pritisak i portafilter dok se turska kava ipak spravlja na drugačiji način od naših navika koje su korijeni Bosanske kave. Turska kava kao i svaka druga priprema, zahtjeva kvalitetno prženu kavu u zrnu koju ćete netom prije pripreme samljeti u količini koja vam je potrebna, odnosno okvirno 5 grama na 60ml vode. Na žalost to kod nas nije slučaj pošto se pod tursku kavu prodaju kave na akcijama od 15kn za 500g i k tome još mljevene. No, ako stvarno želito osjetiti pravi okus ispravno spremljene turske kave, sve je više pržionica koje prodaju i takvu kavu.

Untitled_0096

Ako ćemo poštivati pravila Cezve Ibrih prvenstva doza mljevene kave sukladno vodi stavlja se direktno na površinu vode kako bi kava ekstrahirala prema dole grijanjem vode. Proces traje ovisno o veličini đezve i jačini prenosa temperature, a poanta je da kavu ne prepržimo i da ne prelazi okvirnih 93C. Sukladno tome, kada vidimo prvi balončić na kremi/pjenici koja se kreirala tokom zagrijavanja, đezvu je potrebno ukloniti s vatre te dozvoliti kavi da se stabilizira. Nakon toga možemo ju još jednom vratiti na vatru dočekavši ponovno prvi balončić i onada je u potpunosti gotova, nakon čega pustite kavu da se odmori nekoliko desetaka sekundi prije podjele kreme pa tekućine u šalice.

Untitled_0098

Treći val donio nam je i popularnost filter kava, ali ne onih loših što nas asocira na Njemačku i Američke barove već u obliku V60 i Chemexa iz kojih možemo probati neopisivo divne kave voćnih i cvjetnih nota. Između Chemexa i V60, mnogi se odluče ipak na V60 koji se spravlja, uz uvijet da odaberete light prženu visokokvalitetnu kavu procesuiranu pranjem.

Untitled_0101

Kako god bilo, u kakvoj godi kavi uživate, bitno je da je spremljena na najbolji mogući način kako bi okus, aroma i doživljaj bio potpun. Nakon ovih opisa, nadamo se da ćete posegnuti za pravim espressom ili se latiti pravog pripremanja turske kave.

Untitled_0100

Untitled_0103

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori